Agrotehnica 17 Aprilie 2018, 15:56

Tăierea viței-de-vie pe Domeniile Lungu

Scris de

Grupul de firme Domeniile Lungu aduce o contribuție importantă în domeniul agricol românesc din regiunea de NE a Moldovei, având în componență cinci societăți comerciale cu capital integral privat. La Agro Industrial Ceres SRL din comuna Bivolari, județul Iași, am poposit și noi pentru a ni se explica cum se fac tăierile pe cele 155 de ha plantate cu viță-de-vie.

155 ha de viță-de-vie lucrate în două luni

Într-una dintre acele zile posomorâte de primăvară, pe o ploaie mocănească am ajuns în cele din urmă la Bivolari, în județul Iași, pentru a ne întâlni cu inginerul viticol Teliban Mihai Adrian și a afla arta care stă la baza creării acestui imperiu viticol de pe Domeniile Lungu: „Noi dispunem de 155 ha de viță-de-vie, din care 10 ha sunt struguri de masă, iar celelalte hectare sunt soiuri pentru vin. Astfel, avem Fetească Neagră, Busuioacă de Bohotin, iar pe suprafețe mai mici avem Fetească Albă și Fetească Regală.“

Înainte de a ne apuca de tăiatul la vie, inginerul ne sfătuiește să ținem cont de „vremea de afară, cu toate că tăierile se pot face de la căderea frunzelor, respectiv de la intrarea viței-de-vie în repaus până la dezmugurit. Recomand să se înceapă după data de 15 ianuarie. Noi, care avem suprafețe mari, începem mult mai devreme ca să reușim să terminăm lucrările la timp, deoarece după această lucrare mai urmează și revizuitul, legatul coardelor, scosul coardelor ș.a. Dacă ne referim doar la tăiere, la suprafața pe care o avem, în maximum două luni sfârșim această lucrare.

În funcție de tipul de tăiere, trebuie să urmărim să aducem butucul la forma finală, iar tăierile de rodire țin strict doar de acest aspect, în funcție de soi. În plantație tăiem pe cordon unilateral, doar în cepi la doi ochi și doar la soiul Fetească neagră îl tăiem în cep-cordiță la șase ochi.“

Cu privire la conducerea coardelor, această lucrare se face când ai coardă lungă sau la soiurile de masă deoarece acolo se impune acest tip de lucrare: „În schimb, noi nu facem astfel de lucrare pentru că formăm butucul și rezervăm doi cepi, iar pe aceștia nu ai cum să îi legi“, ne-a precizat inginerul.

După un control al viabilității mugurilor, prin tăiere se urmăresc: formarea tipului de tăiere dorit și menținerea acestuia pe întreaga perioadă de exploatare a plantației; corelarea proceselor de creștere cu cele de fructificare; îndepărtarea de pe butuc a elementelor de prisos, prin care se facilitează executarea celorlaltor lucrări de îngrijire; obținerea pe același butuc atât a lemnului de rod necesar pentru obținerea producției, cât și a elementelor de înlocuire necesare formării lemnului de rod pentru anul următor; îmbunătățirea recoltei de struguri din punct de vedere cantitativ, calitativ și al constantei timp.

Cepi la doi ochi sau cep-cordiță la șase ochi

Tăierile de formare se execută în primii ani după plantare și au drept scop formarea părților componente ale butucului, astfel încât butucii să intre la timp pe rod. În acest sens, inginerul viticol și-a pus pus foarfeca în acțiune și a început să ne arate secretele unui tăiat corect și productiv: „La noi în fermă, în anul doi, din coardele plecate din butuc s-a rezervat un cep de doi ochi și un cep de 1 ochi, urmând ca după pornirea în vegetație să rezervăm doi lăstari pe care să-i palisăm de tutore. În anul trei, din cei doi lăstari lăsați în anul anterior, rezervăm unul mai bine poziționat pentru formarea atât a tulpinilor, cât și a cordonului, bineînțeles unde ne permite, iar celălalt îi scurtăm la cep de un ochi. În anul patru, din coardele plecate în anul anterior, cu excepția celor de pe tulpină care au fost îndepărtate, se scurtează la cepi de doi ochi, dar nu mai deși de 10 cm unul față de celălalt. La soiul Fetească Neagră tăierea de formare se încheie în anul cinci, când se urmărește formarea a 5-6 verigi de rod cu cepi de doi ochi și cordiță de șase ochi.“

Tăierile de formare și rolul lor

La executarea tăierilor trebuie să se țină cont de o serie de principii teoretice care derivă din particularitățile biologice ale viței-de-vie: rodește pe coarde de un an, pe lemn de doi ani, dar și pe copili viguroși, cu excepția hibrizilor direct producători. Coardele cele mai fertile sunt cele cu diametrul cuprins între 7-14 mm, în timp ce coardele subdimensionate (firave) și cele supradimensionate (buioace) au o fertilitate mai scăzută.

Vița-de-vie are tendința de a se degarnisi la bază, formând creșteri vegetative la extremitatea brațelor sau a cordoanelor. Și, nu în ultimul rând, trebuie să se știe că epoca tăierilor se face de la căderea frunzelor până la reluarea vegetației în primăvară (fenofaza plânsului), iar stabilirea corectă a momentului se realizează în funcție de zona de cultură, forma de cultură, relieful terenului și de rezistența la ger a solului respectiv. Este de dorit ca executarea tăierilor să se facă spre sfârșitul iernii, începutul primăverii, când nu mai sunt pericole ca temperaturile să scadă sub -15°C -17°C, cu excepția situației în care există plantații mari sau cu forță de muncă insuficientă.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti