reclama youtube lumeasatuluitv

Alimentatie

Asociația SAMAS derulează din 2017 proiectul „Sănătos de mic“, inițiativă prin care se dorește prevenirea riscului obezității la copii. Recent, asociația a organizat și o conferință cu tema „Cum să mâncăm mai sănătos pentru noi și planetă“. Invitații speciali au fost prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, profesor de diabet, nutriție…
În perioada 27.06-10.07.2022 inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 446 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 96 de sancţiuni în valoare de 896.000 de lei. Au fost emise o ordonanță de interzicere a activității şi două ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.…
Pe lângă porumb, grâu, orez și cartof, mai sunt alte patru plante la fel de importante despre care se vorbește mai puțin. Cu nutrienți suficienți, aceste plante sunt de bază în special pentru comunități rurale defavorizate, dar nu numai. Din cele peste 50.000 de specii de plante comestibile în întreaga…
Judeţul Sibiu, zonă aşezată în centrul ţării, oferă contraste geografice şi o varietate peisagistică deosebită, datini, obiceiuri şi portul tradiţional, monumente istorice şi de arhitectură, vechi tradiţii în plan economic, de cultură şi civilizaţie. Relieful judeţului, cu înălţimi cuprinse între 2.535 m (vârful Negoiu) şi 28 m (lunca râului Târnava…
Produsele alimentare a căror valoare nutritivă este îmbogățită și care oferă beneficii specifice pentru sănătate dincolo de nutriția de bază sunt cunoscute sub denumirea de alimente funcționale. Conceptul de aliment funcțional se referă la un produs alimentar care va „avea în plus față de impactul nutritiv de bază și efecte…
Am descoperit de curând o afacere de familie născută din dorința de a regăsi și conserva gustul dulce al copilăriei, înghețata. O înghețată bună nu se refuză niciodată, mai ales când e produsă local, în Bacău. Am fost de curând la fabrica Cool Ice a societății Felix Gist SRL din…
Doi antreprenori botoșăneni au curajul să producă în nordul uitat al Moldovei, la marginea comunei Păltiniș, cașcaval tradițional din lapte de vacă. Povestea lor a început cu colectatul laptelui din casă în casă, gajul pe casa părinților și s-a încheiat cu distribuirea produselor lor pe rafturile magazinelor în diferite orașe…
Pe măsură ce te apropii de fabrica Carels, situată în Crasna, județul Gorj, un miros blând de ciocolată începe să-ți gâdile nările. Unii trecători nu se pot stăpâni și, uitându-și destinația inițială, se abat pe la fabrica de ciocolată belgiană. Fosta profesoară din Belgia, Maria Carels, a renunțat la pian…
S-a întors în România în anul 2014 nu cu gândul de a rămâne acasă, dar, cum soția era însărcinată cu al doilea copil, vacanța s-a prelungit și s-a dovedit a fi de bun augur. A construit de la zero o afacere care, cu puțin mai mult efort, asigură veniturile familiei.…
Luni, 31 Ianuarie 2022 19:05

Pâinea se va scumpi și în 2022

Am început un nou an cu scumpiri în mai toate sectoarele, inclusiv în ceea ce numim coșul zilnic. Pâinea este unul dintre alimentele care nu ne lipsesc de pe masă, iar în ultima perioadă chiar și aici s-au observat modificări de prețuri, care se pare că nu se vor opri…
De-a lungul timpului am fost preocupați de promovarea micilor afaceri de familie. Din același motiv, de data aceasta am ajuns în comuna Fundu Moldovei, județul Suceava. Laura Usatiuc-Cazac este cea care ne-a vorbit, în numele întregii echipe și a familiei, despre brânzeturile Molduanca, produse fabricate după rețete originale, dar și…
Printre producătorii din România se numără și Silviu Zetea. În anul 1990 acesta a ținut să ducă tradiția de 100 de ani a familiei mai departe și a „reconstruit“ o afacere cu pălincă și țuică din fructe. Astăzi, această mică afacere s-a transformat într-un adevărat brand, cunoscut atât în România,…
Perioada de vârf a pandemiei (aprilie-august 2020) a fost una de creștere accelerată pentru aceste entități: venituri mai mari cu 150%. După patru ani de program, food hub-urile existente în țara noastră livrează azi 4.000 de produse, de la 342 de fermieri locali. O creștere a cifrei de afaceri de…
Specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași folosesc, pentru o nouă atracție culinară, unicat în România, carne de muflon! Astfel, o echipă din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare testează și verifică rețete de produse de carmangerie care au în compoziție diverse tipuri de…
Duminică, 05 Decembrie 2021 17:28

Noi sortimente de alimente marca USV-Iași

Considerate delicatese în toată lumea și savurate de milioane de oameni zilnic, sortimentele noi au fost create și în Atelierul de procesare lapte și produse derivate din lapte al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“. Cașul de vacă, brânza de tip telemea maturată, telemeaua cu negrilică cunoscută…
Situația confuză și bâlbâielile politichiei dâmbovițene afectează grav securitatea și siguranța alimentară pe termen lung. Alba-neagra cu miniștri „puși“ seara și „demiși“ dimineața în zori pare să fie un joc cinic cu viitorul națiunii române. Ce blestem să fie oare și al cui...? Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este unul…
În scopul prevenirii apariţiei unor situaţii neprevăzute, în special toxiinfecţii alimentare, ca urmare a procesării, depozitării, transportului şi valorificării produselor de origine animală şi vegetală în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, operatorii care activează în diferite segmente din lanţul alimentar,…
Compania SuperMeat din Israel, un start-up dedicat soluțiilor de biotehnologie, propune clienților produse ce conțin carne crescută în Vitro. Conform site-ului timesofisrael.com, restaurantul „Puiul“ din suburbiile orașului Tel Aviv deține în bucătărie, alături de echipamentul obișnuit dintr-o unitate HORECA, și câteva bioreactoare în care sunt cultivate și fertilizate celule extrase…
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Achiziționarea și depozitarea alimentelor Astfel, consumatorilor li se recomandă: – Să cumpere produse alimentare numai…
Marți, 04 Mai 2021 22:21

Consumul de insecte, o soluție!?

În 2015, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și a Sănătății în Muncă (ANSES) a publicat un studiu care clarifica comentariile Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) privind consumul insectelor. Într-adevăr, FAO și-a pus mari speranțe în adoptarea insectei ca hrană de către culturile occidentale. Cu toate…
Securitatea alimentară rămâne o problemă importantă a secolului XXI, pentru combaterea risipei alimentare fiind nevoie de educație, în primul rând. Deși se tot discută, se analizează cifre, se realizează alte statistici și se organizează dezbateri aprinse și mese rotunde – mai rare, din cauză de COVID-19 acum, măsurile întârzie să…
Abonează-te la acest feed RSS