Invatamant. Cercetare
- Octombrie 24 2023
„Trebuie să ne îndreptăm spre agricultură. Vrem, nu vrem, mâncăm de trei ori pe zi!“ - Vasile Cătărău, Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu“
Privite până nu demult ca o formă de învățământ net inferioară față de liceele și colegiile cu alte profile de pregătire, liceele cu profil agricol au început să iasă ușor, ușor din întuneric, ba chiar să prindă popularitate printre absolvenții de gimnaziu. Pentru a afla cât de atractive sunt specializările…
- Septembrie 21 2023
Povestea impresionantă a tânărului care a ales să studieze agricultura „Primul meu ghiozdan a fost o sacoșă de rafie“
Am primit pe adresa redacției o scrisoare care m-a impresionat atât prin stilul relatării, cât și prin prisma poveștii în sine. O publicăm mai jos fără niciun fel de modificare. (B.P.) Asistăm neputincioși la drame care se scriu sub ochii noștri. Din ce în ce mai mulți tineri din familii…
- Septembrie 19 2023
Adaptarea la era digitală
Pentru a ne adapta la era digitală este necesară regândirea politicilor educaționale, investițiile în capitalul uman fiind probabil mai importante astăzi ca niciodată. În multe cazuri, universitățile pregătesc studenții pentru locurile de muncă din trecut și cel mult din prezent și mai puțin pentru viitor. Tinerii care sunt astăzi pe…
- Septembrie 08 2023
Liceele agricole, în căutarea viitorilor fermieri - Admitere 2023
Situația admiterii la liceele agricole pentru anul școlar 2023-2024 a fost înregistrată și centralizată după repartizarea elevilor în prima etapă de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvăluind o perspectivă asupra mediilor de admitere și a gradului de ocupare a acestor instituții. Gradul de ocupare a locurilor este…
- August 18 2023
Științele vieții sau agronomia
Aceasta a fost tema aflată în discuție la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești“ (ASAS) la Adunarea Generală din luna iulie 2023, ca urmare a inițiativei Universităților de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV Iași și Timișoara de a-și schimba denumirea în Universitățile de Științele Vieții (USV).…
- August 18 2023
USAMV Cluj-Napoca, lider de proiect, și 22 de parteneri au primit finanțarea de 21,12 mil euro prin PNRR
Consorțiul integrat pentru învățământ dual (CIID), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, lider de proiect, au primit finanțarea de 21,12 mil. euro. Consorțiul a fost constituit în baza unui acord de parteneriat la nivel regional, cu o…
- August 07 2023
Ingineria Genetică, soluția pentru asigurarea necesarului de hrană din țările în curs de dezvoltare (I)
Diferiții experți sunt de acord asupra faptului că pârghiile care trebuie mobilizate trebuie înțelese la nivel global. Biostimulatori, culturi intercalate, plivitul mecanic, genetica... atât de multe abordări care nu sunt întotdeauna ușor de implementat, dar care nu ar trebui luate în considerare independent unele de altele. Au fost evidențiate 3…
Am citit și eu în unele reviste agricole că USAMV Iași se va numi „Universitatea de Științele Vieții“ (USV), dar mi s-a părut o idee fantezistă, rod al gândirii unor oameni care caută publicitate. Abia la apariția în revista Lumea satului nr. 10/2023 a amplului și documentatului articol al prof.…
Creștere semnificativă a numărului de locuri la liceele agricole pentru anul școlar 2023-2024 Ministerul Educației anunță o creștere semnificativă a numărului de locuri disponibile la liceele agricole pentru anul școlar 2023-2024, reflectând o tendință pozitivă în atragerea elevilor către aceste instituții de învățământ specializate. Potrivit fundației World Vision România, conform…
- Iunie 19 2023
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui. Ziua Porților Deschise, la ediția a IV-a
În ultima zi din mai, la sediul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști (SCDP) Vaslui a avut loc cea de-a IV-a ediție a manifestării Ziua Porților Deschise. Gazdele din partea SCDP Vaslui au fost Simona Dumitriu, director general, și Mihai Stavarache, director științific al stațiunii. Invitați speciali au fost Aurel Florentin…
- Iunie 06 2023
Teribilism universitar agronomic în acțiune (II)
Urmărirea evoluției unui sistem complex, cum este agronomia, atestă trecerea de la modul analitic clasic la modul sintetic integrativ, denumit din știință multidisciplinară în știință interdisciplinară. Implicată în politica agrară, a realizat ameliorarea structurii agrare, dezvoltarea amplă și multilaterală a cercetării științifice agronomice, creșterea înzestrării tehnice a agriculturii, dezvoltarea învățământului,…
- Mai 21 2023
Teribilism universitar agronomic în acțiune (I)
O adevărată revoluție a avut loc în învățământul universitar agronomic, în condițiile autonomiei universitare și a neimplicării statului în orientarea și fundamentarea științifică a deciziilor, generând contradicții neconforme cu evoluția istorică. Astfel, sub pretextul schimbărilor europene existente la nivel academic, de cercetare, precum și ale pieței muncii care sunt accelerate…
Peste 2.500 de elevi din preuniversitar au vizitat campusul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași, în Săptămâna verde, care pentru o parte dintre grădinițe și școli s-a desfășurat în ultima săptămână din luna aprilie. Fie că au venit din județele Botoșani, Suceava, Vaslui sau Iași,…
- Ianuarie 28 2023
O viață dedicată studiului și cercetării științifice din agricultură. Prof dr. ing. Vasile POPESCU, la 90 ani
Născut la 22 februarie 1933 într-o familie de țărani cu 7 copii din Comuna Ștefănești, județul Vălcea. I. Studii – 7 clase primare, 2 clase de gimnaziu și clasa a VII-a elementară; – 4 ani școala medie tehnică agricolă; – 5 ani Facultatea de Agricultură București. La terminarea facultății, în…
- Decembrie 20 2022
SCDVV Blaj - 75 ani de excelență în cercetare-dezvoltare și inovare
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV ) Blaj se bucură în prezent de un solid prestigiu naţional şi internaţional. Anul 2022 marchează peste 75 de ani de activitate de cercetare, dezvoltare și inovare în viticultură și vinificație. „Succesul nostru a fost construit pas cu pas, prin muncă și…
- Decembrie 03 2022
Agricultura 4.0 în livadă: o plantație bio de cireș care face profit și susține educația
Un grup de 20 profesori de la liceele agricole au participat la o vizită de studiu care să le ofere posibilitatea să experimenteze în mod direct cum sunt folosite tehnologiile și echipamentele specifice pentru Agricultura 4.0. Vizita a fost organizată de către Fundația World Vision România, prin programul „Creștem prin…
- Octombrie 03 2022
Repercusiunile secetei și ale scumpirilor în cercetarea agricolă
Are efecte un an secetos și presărat cu scumpiri în cercetarea agricolă? Cu siguranță răspunsul este unul afirmativ, mai ales dacă ne gândim la acele instituții care se autofinanțează. În acest sens am stat de vorbă cu domnul Pompiliu Mustățea, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, care a specificat…
- Septembrie 30 2022
CERCETAREA - VÂRFUL DE LANCE AL PROGRESULUI
Se ştie, nu putem vorbi despre progres fără cercetare. Şi nici fără investiţii. Se pare însă că aspectele nu-i prea interesează pe decidenţi care se pierd prea uşor în amănunte şi interese de tot felul. Cercetarea în România trăieşte prin ea însăşi, graţie unor proiecte pe care tot ea, cercetarea,…
- Septembrie 22 2022
Cum se face analiza calității grâului de panificație
Înainte de a ajunge în procesul de fabricare a pâinii, grâul de panificație trebuie să treacă niște teste care să confirme că are calitățile necesare pentru a fi folosit în acest sens. Indicii de calitate analizați sunt conținutul în săruri minerale, conținutul în proteină, conținutul în gluten umed, indicele de…
Producerea și comercializarea plantelor legumicole și aromatice a devenit o activitate economică de mare amploare, reprezentând o sursă de venituri importantă. În ceea ce privește creșterea producției horticole, un rol important l-a avut cercetarea științifică în domeniul ameliorării și tehnologiilor de cultură. O mare parte dintre plantele legumicole și aromatice…
Liceul Tehnologic „Mihai Basarab“ din comuna Măxineni, județul Brăila, a fost înființat încă din 1878 și sunt organizate astăzi toate clasele, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. Profilurile de bază din cadrul liceului sunt industrie alimentară și pielărie/textilă, iar liceul reprezintă una dintre opțiunile preferate de elevi.…