Mestesuguri

Ţesutul şi torsul reprezintă unele dintre cele mai răspândite îndeletniciri casnice care au rezistat trecerii timpului. Trăim vremuri în care cele mai bogate sortimente ale produselor fabricilor de textile n-au reuşit să elimine complet din casa ţărănească un obiect lăsat moștenire de la străbunici: războiul de ţesut. La sate sunt…
La Comana, județul Giurgiu, există un tărâm de poveste, unde copiii învață cu bucurie și sunt entuziasmați de rezultatele lor. Sunt invitați să participe oricând, împreună cu părinții lor, la ateliere practice în Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, un loc de un farmec aparte, în care aceștia au…
Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova“ Iași, a organizat, în perioada 12-14 mai 2023, pe esplanada Palatului Culturii din Iași, Târgul Meșterilor Populari, eveniment derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului“. Ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, târgul a reunit…
Dogarii nu mai sunt cu sutele, cum erau odată, au mai rămas câțiva meșteri încăpățânați care duc acest meșteșug mai departe. De exemplu, tânărul Bogdan Tănase reprezintă cu mândrie a treia generație de dogari din satul Petrești, comuna Coșești, județul Argeș. Tehnica dogăritului în familia Tănase este în mare aceeași…
Cristian Munteanu din comuna Olari, județul Prahova, este olar de mai bine de 12 ani. A dobândit această pasiune după ce a vizitat mai multe ateliere de olărit din Marginea, o comună din județul Suceava, renumită pentru ceramica neagră care se produce aici. I-a plăcut atât de mult această artă…
Suntem unele dintre puținele popoare care serbează tradiția mărțișorului... Iar meșteșugul este una dintre îndeletnicirile noastre cele mai de preț... De aceea, la începutul primăverii, la Iași se întâlnesc mai mulți artiști și meșteri populari care aduc cu ei primele simboluri ale anotimpului renașterii. „Hub“ al meșteșugarilor, cu mărțișoare și…
Mihai Boroiu din satul Bordenii Mari este un fost profesor de educație fizică şi sport. Datorită carierei sale în școală a cunoscut un profesor de desen, moment ce i-a marcat destinul în artă. A îndrăgit pictura și acum se dedică totalmente acestui domeniu. Inspirația îi este natura, iar printre lucrările…
A fost o ediție diferită de tot ce am avut până acum. Dar să pornim cu începutul. De câțiva ani încoace, în Brașov organizez ateliere de brățări tricolore pentru cei mici și nu numai. Port tricolor, iubesc culorile țării și îmi doresc cât mai multă lume să poarte cu mândrie…
În satul Mislea din județul Prahova ne-am întâlnit cu Liliana Bogdan-Samoilă, meșter popular pasionat de țesutul covoarelor tradiționale și tapiserii țesute manual pe ghergheful vertical din lână și bumbac. A îndrăgit țesutul încă din copilărie, iar astăzi își câștigă existența din covoarele pe care le face. Meșterul ne-a spus că,…
Cândva, prelucrarea sau argăsirea pieilor de miel și oaie era o meserie de bază, astăzi este un meșteșug tot mai puțin practicat. Tot mai puține persoane poartă căciuli de astrahan, de cojoace mai că nici nu mai poate fi vorba, doar pielicelele argăsite ce pot fi folosite pentru decorarea caselor…
Sectorul de producere a articolelor handmade este într-o creștere constantă în ultimii ani. Acest lucru se datorează faptului că oamenii au început să aprecieze din ce în ce mai mult unicitatea obiectelor. În spatele unor astfel de lucrări stau oameni pasionați și creativi. Pe lângă munca propriu-zisă, meșterul are nevoie…
Recent, la unul dintre târgurile de la Muzeul Țăranului l-am descoperit pe Leo Gherasim, unul dintre creatorii de bijuterii din oțel din București. Și nu sunt niște bijuterii oarecare... Mi-a atras atenția modul deosebit în care sunt făcute acestea. Majoritatea bijuteriilor au fost inspirate din culturile neolitice ale Arcului Carpatic,…
Chiar dacă suntem în luna noiembrie, magazinele sunt deja pline cu decorațiuni de Crăciun, cu globuri, aranjamente care mai de care mai sclipitoare și colorate, parcă toate menite să te facă să bagi mâna în buzunar și să mai cumperi câte ceva. Însă nici meșterii populari nu se lasă mai…
Într-o perioadă în care traiul de zi cu zi parcă ne face de multe ori să alergăm pentru a avea mai mult și mai multe, meșteșugurile și obiectele manufacturate par demult uitate ori subapreciate. Însă Ionel Șchiopu, un sculptor de mobilier bisericesc din comuna suceveană Râșca, a pus bazele unui…
Vadu Crișului este un sat pitoresc de lângă Pădurea Craiului. Aici, în urmă cu 50 de ani, peste 200 de familii trăiau din olărit. Ceramica albă din satul bihorean este unică în Europa. Unice sunt și vasele olarilor, foarte ușoare, însă deosebit de rezistente, dar și modul de prelucrare a…
Raluca Severin este o tânără de 28 de ani din Roman, județul Neamț, care dă o a doua viață pieselor de ceas realizând tablouri pe sticlă inedite. Micile creații, care reprezintă diferite modele de autoturisme, sunt realizate la comandă. Întregul proiect poartă denumirea de ARTЯA. Deși este vorba doar despre…
Claudia Stroe – „Creațiile din acest material sunt «calde și vii»“ Claudia Stroe, o tânără din București, este de meserie artizan. Confecționează păpuși și alte obiecte din lână, iar pasiunea aceasta a descoperit-o încă de când era mică. „În urmă cu trei ani am cusut primele jucării din fetru“ ‒…
Este mai mult decât lăudabil faptul că meșterii populari nu își lasă de izbeliște pasiunea pentru obiectele tradiționale și continuă cu mândrie să-și practice meseria. Chiar dacă meșteșugul, țesutul, confecționatul, olăritul, croitul nu mai sunt printre cele mai actuale activități, acestea încă mai sunt păstrate în zilele noastre și transmise…
Tot mai mulți meșteri populari din toate colțurile țării încearcă să aducă mai aproape de oamenii de astăzi bucuria și emoția tradițiilor românești pe care le-au păstrat cu sfințenie după ce acestea au fost transmise din generație în generație. Printre aceștia se numără Belei Nicolae din Munții Apuseni, comuna Avram…
Înconjurată de zeci de cutii cu mărgele, de toate mărimile și culorile, Ana Bodescu le așază cu migală pe o cămașă înflorată. Este unul dintre ultimii meșteri populari care mai lucrează cu mărgele în zona Năsăudului. Ajunsă la 72 de ani, duce mai departe o tradiție moștenită din familie. Îi…
Casa părintească este cea mai sfântă amintire din copilărie pentru că este locul în care am făcut primii noştri paşi, acolo este păstrată amintirea mamei, acolo am spus primele cuvinte, am simţit dragostea pe care ne-o poartă părinţii, am fost educaţi şi de acolo am luat startul în viaţă. Când…
Pagina 1 din 3
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti