Zootehnie
În inima Ardealului, acolo unde se întâlnesc dealurile cu munții Transilvaniei, există un loc pitoresc, autentic, pe care nici măcar modernismul zilelor noastre nu a reușit să-l deformeze, Mărginimea Sibiului. Oieritul este cea mai întâlnită îndeletnicire în această zonă, ne spune Ionuț Lungu, un tânăr crescător al locului care ne…
- Martie 25 2023
A renunțat la visul de a fi avocat pentru a deveni fermier
Cătălina Ionela Achițeni din Havârna, județul Botoșani, a renunțat la visul de a fi avocat pentru a se face fermier la Ferma Cătălinei. La doar 25 de ani, tânăra vrea să ducă tradiția mai departe, ferma de familie existând din anul 1972. Cu toate că de mică a visat să…
- Martie 21 2023
Reducerea stresului de înțărcare cu ajutorul nutrețurilor combinate ale institutului IBNA BALOTEȘTI
Înțărcarea este un moment foarte delicat și stresant pentru purcel deoarece acesta trece printr-o serie de schimbări importante și bruște: – Pierderea protecției materne și separarea bruscă de mama sa. – Diminuarea progresivă a efectului de protecție a anticorpilor materni primiți prin colostru în primele zile de viață. – Schimbarea…
- Martie 10 2023
Cum înființarea unei ferme de iepuri poate fi un succes
Creșterea iepurilor de casă reprezintă o preocupare străveche. Oamenii au ales această specie de animale pentru următoarele avantaje: carnea este bogată în proteine și săruri minerale, săracă în grăsimi și aproape lipsită de colesterol; blănițele argăsite se pot folosi la confecționarea de căciuli, gulere, jachete, mantouri, mănuși etc.; părul este…
Înțărcarea este o perioadă importantă la suine, asociată cu multe schimbări nutriționale, de mediu sau sociale, ca urmare a tranziției de la lapte la hrana solidă, separarea de scroafe, transportul sau alți factori de stres de mediu, cum ar fi: modificări ale temperaturii sau ale calității aerului. Din aceste motive,…
Concepția generală în ceea ce-i privește pe tineri spune că aceștia fug de zootehnie... Dar, odată cu criza locurilor de muncă lucrurile s-au schimbat. Mulți tineri au realizat faptul că o afacere bună în acest domeniu le poate asigura un trai liniștit. De la această idee au plecat și cei…
- Februarie 23 2023
Trei frați au investit 120.000 de euro într-o fermă de ovine
Răcăciuni, județul Bacău Tânărul fermier Ciprian Valentin Pișta, în vârstă de 28 de ani, coordonează de la distanță, din Marea Britanie, ferma de ovine a familiei din comuna Răcăciuni, județul Bacău, înființată împreună cu cei doi frați gemeni. Din 2020, fiecare dintre ei a avut sarcini precise în această afacere…
- Februarie 22 2023
Ciobanii vor prețuri mai mari pentru mielul de Paște
Crescătorii de ovine încep să își facă primele calcule privind prețul mieilor în acest an. Ciobanii spun că fătările la oi deja au început în anumite zone, decurg bine, iar în acest an mieii vor atinge până la Sărbătorile Pascale greutatea optimă pentru vânzare. Fie că vând direct de la…
- Februarie 22 2023
Avem potențial în producerea furajelor combinate, dar lipsește strategia
Închiderea lanțului de producție în fermele zootehnice asigură o oarecare independență și stabilitate, astfel că mulți dintre manageri investesc în dezvoltarea unei infrastructuri cât mai complete. Fabrica de furaje din cadrul Cooperativei Siliștea Producție Suine de la Glodeanu Buzău este un exemplu în acest sens. Adrian Balaban, managerul companiei Pork&Co,…
- Februarie 17 2023
Efectele Bacillus subtilis, sursă probiotică în dieta purceilor în criza de înțărcare
Probioticele sunt denumite și culturi bacteriene vii, nepatogene, care atunci când sunt ingerate într-o cantitate suficientă reprezintă o sursă alternativă cu efecte pozitive asupra sănătății organismului gazdă, cu menținerea ecosistemului intestinal și îmbunătățirea performanțelor bioproductive. Se cunoaște că tubul digestiv al tuturor speciilor de animale, în primele ore de viață,…
- Februarie 13 2023
Flavius Orvat, administrator fermă vaci de lapte: „E jale mare!“
Pare o afacere simplă și foarte atractivă. Dar, de fapt, ferma de vaci de lapte este o responsabilitate extrem de dificilă. Industria laptelui este una dintre puținele afaceri care au supraviețuit blocajelor și restricțiilor legate de COVID-19, deoarece cu toți avem nevoie de acest produs pentru a ne întări imunitatea.…
Implementarea unor măsuri specifice în perioada de pregătire și de desfășurare a campaniei de fătări asigură crescătorilor de ovine obţinerea unui indice de natalitate ridicat, prin care se pot înlocui animalele valorificate, reformate sau moarte. De asemenea, se pot obține venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel,…
- Februarie 10 2023
Un tânăr crescător produce miei doar pentru piața arabă
Creșterea animalelor a fost ocupația de bază a familiei Sur, iar fiul Adrian Sur a hotărât să mențină această tradiție. Este proprietarul unei ferme de animale care numără 1.000 ovine în comuna Ceanu Mare, județul Cluj. Ciobănaș cu o turmă de 1.000 de oi Tânărul crescător Adrian Sur are doar…
- Februarie 10 2023
Porcul românesc, „sacrificat“ de pesta porcină africană
Vremuri grele pentru veterinarii din Satu Mare, ca de altfel și pentru cei din mai toată țara. Pe lângă numeroasele focare de pestă porcină africană (PPA) care au creat mari dezechilibre economice sectorului creșterii porcului, apar frecvent și alte boli infecțioase și parazitare. Astfel, 11 cazuri de trichineloză descoperite în…
- Februarie 09 2023
Câte efective de animale mai are România
Avem o țară preponderent agrară, care are avantajul unor condiții de relief și de climă care permit dezvoltarea zootehniei în toate regiunile țării. În plus, în patrimoniul genetic pe care îl deținem există rase adaptate pentru toate formele de relief. Cu toate acestea, în anumite sectoare de activitatea, zootehnia a…
- Februarie 09 2023
Hrănirea găinilor ouătoare în timpul iernii
Pe timpul iernii, ca să-și mențină producția normală de ouă, păsările crescute în gospodării trebuie să primească o hrană adecvată anotimpului. Ponderea în furaj a substanțelor hrănitoare: proteine, glucide, grăsimi, substanțe minerale și vitamine este diferită decât hrana de pe timpul verii deoarece găinile consumă mai multă energie pentru a…
- Ianuarie 29 2023
2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte
Stadiul în care se află crescătorii de vaci de lapte din Satu Mare este unul critic, urmând ca anul acesta fermierii să ia decizii radicale, din păcate, în privința afacerilor lor. Despre mai multe aspecte privind creșterea vacilor de lapte am discutat cu Daniel Frei, preşedintele Cooperativei Samus Lact. La…
- Ianuarie 29 2023
NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
Consumul de carne de miel și ied este strâns legat de tradiția pe care românii o respectă cu ocazia sărbătoririi Paștelui, ceea ce face ca, premergător acesteia, în România să fie sacrificați cca 3-4 milioane de miei și iezi anual. Se recomandă ca aceștia să atingă o greutate de minimum…
- Ianuarie 29 2023
FACTORUL RUSSEN
Factorul russen [rus], cunoscut și ca factor Himalaya în standardul englez, este dat de prezența genei recesive în locusul A din genotip. Aceasta duce la un animal parțial albinos cu ochi roșii, doar extremitățile – bot, urechi, picioare, coadă – fiind colorate. Culoarea închisă a extremităților se datorează prezenței unei…
- Ianuarie 29 2023
Ferma mică mixtă de familie, șansa zootehniei
Pornirea unei afaceri în zootehnie trebuie să aibă la bază un plan bine pus la punct cu privire la rasele de animale pe care urmează să le creșteți, piața de desfacere a produselor și asigurarea unor condiții de bunăstare optime, atât în privința furajelor, cât și a adăpostului. Animalele pentru…
- Ianuarie 09 2023
Propagandă pentru eliminarea bovinelor?
Mihai Petcu: „În aproape 60 de ani, niciunul nu a fost așa dificil ca 2022“ Dură prin realitatea pe care o prezintă, dar foarte bine ancorată în situația zilelor noastre. Asta este definiția pentru declarația pe care Mihai Petcu, medic veterinar și manager de fermă de vaci de lapte de…