Adama Sultan iulie 2020
update 21 Sep 2020

Social

Într-o lume în care apar virusuri și bacterii tot mai agresive, greu de controlat și fără leac, păstrarea sănătății pare să fie o provocare tot mai mare. Dar pentru că prevenția este cea mai bună soluție, este bine să ne susținem sistemul imunitar. Acesta funcționează ca o adevărată „armată“ ce…
În anul 2019, relevă datele statistice publicate de INS, activitatea din sistemul sanitar-public și privat s-a desfășurat în peste 63 mii de unități sanitare. Dintre acestea, 51 mii erau și sunt în mediul urban, iar 12 mii în mediul rural. La o populație rezidentă de 19.414 mii de persoane, din…
Vânătoarea este pentru unii oameni un sport recreativ, de aceea ei trebuie să aibă înainte de toate foarte multă răbdare și o bună rezistență fizică, spun specialiştii. Totodată, cei care doresc să devină vânători trebuie să învețe meșteșugul de a trage la țintă, să urmeze un curs teoretic și practic,…
Luni, 07 Septembrie 2020 10:46

Vinete cu rodii și sos de usturoi

Se spune că nu cunoaștem suficient o cultură, o țară, un popor până nu gustăm din bucatele tradiționale. Rețete vechi păstrate cu strictețe și transmise din generație în generație provoacă maeștrii bucătari ce se întrec să le afle tainele. Pentru că am avut șansa de a călători prin aproape toată…
Rămân la părerea că un interpret de muzică populară – de fapt, de orice fel de muzică – trebuie să cânte nu doar din... gură, ci din toată ființa, fibra și ființa sa pentru a face cântecul nemuritor, pentru a ajunge la inima auditoriului și a-l face să vibreze de…
Județul Ilfov a livrat, în 2019, cea mai bogată comună din România – Chiajna, cu un buget total de 79,27 milioane de lei și unul de venituri proprii uriaș, de 66,9 mil. lei. Ultima cifră reflectă puterea economică a localității. Astăzi vă propunem să aflăm cum au devenit satele din…
„Brozbele“ cu semnificația „napi“ se găsesc destul de rar în prezent, fiind cultivate în zone restrânse din Banat (zona Caransebeș - Reșița) și din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului). Astfel, „mâncarea de brozbe“ se prepară în special în Banatul de Munte, dar se poate întâlni și în Ardeal (zona…
Marți, 04 August 2020 10:53

Şi păpuşile poartă... ie

Casa Ostra, din Muzeul Satului Bucovinean, găzduiește, în perioada verii, o expoziţie intitulată „Şi păpuşile poartă ie“, organizată de Muzeul Naţional al Bucovinei şi Asociaţia „Muzeul Jucăriilor“ din Bucureşti. Pasionaţii colecţionari Cristian şi Mihail Dumitru, reprezentanţii Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor“, au adus la Suceava 367 de păpuşi, toate îmbrăcate în costume…
Gastronomia dobrogeană este puternic influențată de comunitățile etnice precum cele ale turcilor, tătarilor, grecilor și rușilor lipoveni. Meleaguri binecuvântate de bunul Dumnezeu, ținuturile Dobrogei sunt situate între Dunăre și Marea Neagră și de aceea alimentația dobrogenilor este bogată în pește. Preparatele din pește sunt însă completate de garnituri de orez…
Dacă nu știați, tocana pentru mahmureală este una dintre cele mai vechi rețete din lume. De origine din Orientul Mijlociu ea datează din anul 900 după Hristos. Fascinația față de Orient a început în perioada Iluminismului și așa au ajuns europenii să se inspire foarte mult din obiceiurile și tradițiile…
Odată cu venirea verii simți nevoia să mănânci altceva, să consumi cât mai multe legume și lichide. Un preparat ideal în acest sens este supa de cartofi cu ciuperci, șuncă și chimen. Un deliciu sățios și gustos. Încearcă și tu rețeta… Timp de preparare: 45 de minuteFierbere: 24 de minutePorții:…
Recent apărută la Editura Terra Nostra, cartea prof. univ. dr. ing. Ion Bold aduce în actualitate problema cadastrului în evoluția sa istorică, în interrelație cu proprietatea și organizarea teritoriului. Evenimentul coincide cu împlinirea a 120 de ani de la lansarea cărții generalului C. I. Brătianu (1899) care a acreditat necesitatea…
Este o gustare specifică Bucovinei, delicioasă şi uşor de preparat, care îmi aminteşte de anii copilăriei. Un deliciu pentru unii, ceva de neimaginat pentru alţii. Pentru tine cum este? Ingrediente: (pentru 2 porţii) 400 ml de smântână; 500 g de căpşune; 150 g de zahăr tos. Mămăligă: 350 g de…
Sfârșitul anului 2019 a marcat trecerea către o perioadă umanitară și economică pentru care se pare că nu am fost pregătiți. Dezlănțuirea virusului Covid-19 în Asia și mai apoi pe celelalte continente a pus din nou omenirea în fața unor realități care apar ciclic în istorie. Economia este în continuare…
Marți, 02 Iunie 2020 09:48

Vară, soare, umbră și răcoare!

Nimic nu este mai plăcut, pe caniculă, decât umbra generoasă și plină de parfum a coniferelor. Din fericire, acestea vin la pachet cu multe alte avantaje: purifică aerul, izolează fonic și oferă un aspect impecabil grădinii. Și încă ceva... ne putem bucura de toate aceste beneficii fără să mai fim…
Marți, 02 Iunie 2020 09:33

Supă de ardei roșu cu smântână

Odată cu venirea verii avem tendința de a consuma preparate mai „ușoare“, dar care să fie, în același timp, sățioase, gustoase și gătite cu legume de sezon. În acest sens venim cu o propunere din cartea de bucate a bunicii: supă de ardei roșu cu smântână. Un deliciu, care poate…
Ați auzit vreodată de „lapte de bou?“ Poate denumirea sună puțin ciudat, dar de fapt această mâncarea autohtonă a fost considerată cândva o adevărată delicatesă. Rețeta este una foarte veche și se pregătește în diverse regiuni ale țării și în variante de post, cu apă în loc de lapte, însă…
Sâmbătă, 02 Mai 2020 11:08

Tartă cu orez și mere

Cantitate – 12 bucăți Preparare – 45 de minute Timp de coacere – 50 de minute Tarta cu orez și mere este o rețetă simplă, iubită și acceptată nu numai de cei mici. Aceasta intră în categoria rețetelor vechi, consacrate în cultura culinară românească și de care mulți, probabil, în…
Doriți să vă surprindeți persoanele dragi cu un meniu sățios și gustos? Ce spuneți de un preparat delicios cu brânză de burduf? O rețetă tradițională, veche, care își are originea din zona Moldovei. Urmând doar patru pași simpli, în câteva clipe găluștele sunt gata de savurat. Odată încercate, cu siguranță…
Autoritățile publice ale județului Călărași descriu zona ca având trei avantaje competitive: situarea la granița cu Bulgaria, relația rutieră București-Constanța, parte a coridorului paneuropean 4 și Coridorul Dunării 7, ce interconectează cele 14 țări riverane fluviului. Întrebare: a fructificat județul pe deplin cele trei atuuri? Răspunsul încercăm să-l aflăm astăzi.…
Cosmin Iancu administrează peste 1100 ha în Grădiștea, Ilfov. Tânărul fermier, este responsabil de tot ce înseamnă tehnologia de cultură și instrumentele prin care reușește ca această tehnologie să fie pusă în practică, iar prin intermediul ideilor noi pe care le-a promovat a reușit să crească cu mult profitabilitatea și…
Abonează-te la acest feed RSS