abonament lumea satului

update 27 Jun 2017

Agrotehnica

Duminică, 18 Iunie 2017 17:10

Soiuri de muștar

Anul omologării – 2015 Soiuri antinematodice – Muștarul este o cultură premergătoare excelentă pentru legume, cartof și sfeclă de zahăr, iar soiurile autohtone create de ITC sunt total adaptate condițiilor din România. Soiurile de muștar pe care vi le prezentăm în rândurile următoare împiedică proliferarea nematozilor, îmbunătățesc structura solului, aduc…
Duminică, 18 Iunie 2017 16:39

Culturi model cu produse Nufarm

La nivel național, culturile înființate cu produsele Nufarm se prezintă excelent. Acest lucru este susținut de directorul național de vânzări al companiei, Daliana Ast, și de fermierii care participă la evenimentele organizate în câmp de firma australiană. De curând, fermierii din Dobrogea au participat la o astfel de manifestare organizată…
Produsele pentru protecția plantelor sunt indispensabile unei agriculturi moderne, eficente, rentabile. Fie că este vorba despre îngrășăminte, pesticide sau microelemente, toate se folosesc la ora actuală de către agricultori, mari sau mici, profesioniști sau amatori. Am dorit să aflăm și cine controlează, coordonează și supervizează utilizarea acestor substanțe. Și iată…
Chiar dacă este cel mai urbanizat județ din România, cu o pondere de locuire la oraș de 80%, Constanța deține suficient teren agricol: 558.204 ha din suprafața totală de 707.129 ha (78,93%). Pe categorii de folosință predomină arabilul (484.103 ha), pășunile naturale (58.693 ha), vița-de-vie (11.007 ha) și livezile (3.096…
Duminică, 18 Iunie 2017 14:13

Viitorul legumiculturii, spațiile protejate

Cel puțin așa vede lucrurile Daniel Cicireagă, un legumicultor de 37 de ani din Herăști, județul Giurgiu. După opt ani în care și-a concentrat eforturile pentru a face legumicultură în câmp, și-a revizuit prioritățile și de trei ani și-a mutat activitatea în spațiu protejat. Decizia a fost una forțată de…
2017, un an de referință în pomicultura județului Călărași. În al patrulea an de la plantare, soiul Early Lory din livada de la Drajna, aparținând domnului Marius Roman, și-a depășit potențialul productiv. Imaginea aproape ireală a crengilor încărcate cu fructe a uimit rețelele de socializare. Am luat și noi aceste…
Duminică, 18 Iunie 2017 13:43

Inul de ulei

A fost luat în cultură încă din epoca neolitică și s-a răspândit pe tot globul datorită multiplelor sale întrebuințări. În India se cultivă pe mai mult de 1,9 mil. ha. La noi în țară este a doua cultură producătoare de ulei, după floarea-soarelui. Semințele conțin 40-46% ulei și 22-25% proteine.…
Duminică, 18 Iunie 2017 11:26

Susanul

Este o cultură ierboasă anuală, destul de veche. Mențiuni despre susan se găsesc în scrierile lui Herodot și Theophrast, iar Plinius vorbește de cultura susanului în Grecia. Susanul este o plantă uleioasă, semințele conțin 55-60% ulei și 24% substanță proteică. Uleiul extras la rece are gust foarte fin, fiind folosit…
De ce să alegem îngrășăminte cu eliberare controlată Un uriaș laborator de știință. Asta se află în spatele agriculturii moderne. Aproape cu ritm de cadență, cercetarea trebuie să aducă pe scenă rase noi de animale, noi soiuri de plante și produse care să sporească rodnicia pământului. Subiectul articolului de față…
Sâmbătă, 17 Iunie 2017 19:22

Agrișul pe lângă casă

Agrișul (Ribes uvacrispa) crește în mod spontan, la fel ca murul sau zmeurul, în regiunile muntoase sau deluroase, dar poate fi cultivat și pe lângă casă. Valorile terapeutice ale fructului (proteine, carbohidrați, fibre, vitamine - în special vitaminele C, A, B1,B2, P - și minerale), consumat în stare naturală sau…
Vineri, 02 Iunie 2017 11:44

Cum sunt influențate recoltele

Un sol cu grad de fertilitate ridicat presupune existența, în primul rând, a unei structuri glomerulare în care regimul aerohidric, termic și de nutriție al plantelor se găsește în optim. Aici procesele de mineralizare și de humificare a materiei organice se desfășoară în mod echilibrat. Solul respectiv conține 50% pori…
Vineri, 02 Iunie 2017 11:29

Este timpul culturilor verzi

Ele au primit diferite denumiri, de culturi secundare, covor vegetal, culturi intermediare, ba chiar culturi strategice. În țara noastră este o practică mai veche în acest domeniu. Încă din anii ’70-’80, când suprafețele irigate depășeau 3 mil. ha, prof. univ. dr. doc. Nicolae Hulpoi, care a înființat și condus primul…
Vineri, 02 Iunie 2017 11:24

IRIS 12, soi timpuriu de grâu

Anul 2017 continuă cadența soiurilor noi omologate. În numărul acesta vă prezentăm un soi de grâu timpuriu obținut în cadrul programului de cercetare al societății ITC. Beneficii Iris 12 este un soi de grâu autohton obținut prin genetica ITC și omologat anul acesta. Printre caracteristicile sale se numără capacitatea de…
Condițiile climatice din țara noastră impun, mai ales în ultimii ani, plantarea pomilor fructiferi cu rezistență la ger. Un astfel de soi este George, creat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Iași. Însă nu această caracteristică îl face vedeta stațiunii, ci perioada de coacere. Este printre puținele soiuri…
Specialiștii stațiunilor de cercetare din viticultură au verificat plantațiile din zonele lor de activitate după episodul de zăpadă, îngheț și brume târzii din perioada 19-25 aprilie. Directorul dr. ing. Marian Ion, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, a declarat că „starea de vegetație a plantațiilor…
Vineri, 02 Iunie 2017 11:03

Cultura migdalului dulce

Migdalul este o specie care se cultivă de aproape 4.000 de ani. Cele mai mari suprafețe se găsesc în SUA (California) și în țările din bazinul Mării Mediterane. În România crește într-un areal restrâns, concentrat în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Dar și aici găsește condiții propice doar în micro-zone…
Promisiunea banilor mulți câștigați după doar câteva luni de muncă a determinat un adevărat exod al românilor în străinătate. De obicei, călătoria către tărâmurile făgăduinței se termină în plantațiile de căpșune din Spania, Anglia sau Germania. Așa că expresia „căpșunarii români“ a devenit deja proverbială. Ca să fim în trend,…
Fiecare soi nou introdus în agricultura din România, fie că vorbim despre cele autohtone sau importate, trece inițial prin „filtrul“ rețelei Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor. Pentru a ajunge în piață, potențialul lui trebuie inițial confirmat de specialiștii ISTIS. Anual intră la testare un volum important de…
SC MIFALCHIM GROUP SRL, prin colectivul de cercetare-inovare, pe parcursul perioadei 2013-2017 a fost preocupată de obținerea unor fertilizanți și amendamente punând în valoare caracteristicile tehnice și calitățile microelementelor principale azot și sulf, acesta din urmă asigurând o metabolizare superioară a azotului și transformarea lui în formă proteică. Se știe…
Marți, 16 Mai 2017 16:04

Secretele unei livezi fără stres

Fiecare meserie își are secretele ei, iar când produsul muncii unui specialist trece pe mâna unui amator, de multe ori se vede. Așa se face că uneori, atunci când cumpărăm flori, pomi sau alte plante, noua casă a acestora nu le priește. Care sunt secretele unei livezi fără stres aflăm…
Pomicultura modernă se străduiește continuu să-și îmbunătățească tehnologiile de producție pentru realizarea anual de producții mari și de calitate. Ca în orice alt sector al agriculturii, trebuie să ne conducem după principiile fermierilor din vestul Europei (pentru a fi de neînlocuit trebuie să fii mereu diferit), unde piața concurențială este…
Abonează-te la acest feed RSS