cemrom iulie 2018
update 16 Feb 2019

Agrotehnica

Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) continuă să tragă semnale de alarmă asupra apariției și răspândirii tot mai rapide pe piața românească a semințelor contrafăcute. În sectorul agroalimentar este o cultură a legalității ce începe de la sămânță, care este prima verigă esențială în lanțul nostru alimentar. Contrafacerea este o…
De curând a avut loc Congresul Fermieri pentru fermieri, organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România, în cadrul căreia au fost acordatele trofeele Porumbul de Aur la categoria irigat și neirigat. La categoria irigat, câștigător a fost desemnat domnul Mihai Solomei – director tehnic Agricost, IMB, care a obținut…
În ultimii ani tot mai mulți fermieri descoperă avantajele includerii unor leguminoase în schemele de rotație a culturilor. Și, odată făcut acest pas, caută și tehnologii noi, care să permită obținerea unor randamente cât mai ridicate, cu scopul final de a mări profiturile. Și în cadrul întâlnirilor asociației Agricultură Integrată…
Există în lume câteva sute de micotoxine cu efecte și cauze de apariție diferite. Deși simptomatologia este specifică fiecărui tip, apariția lor în ferme poate avea, în cazul în care evoluția micotoxinelor nu este controlată, repercusiuni economice importante. În plus, cercetările recente au arătat că, odată cu creșterea temperaturii, a…
Marți, 05 Februarie 2019 11:29

Zone de favorabilitate pentru floarea-soarelui

Suma cerințelor față de factorii de mediu și sol fac ca în România floarea-soarelui să aibă un areal întins de cultură. Totuși, nu toate zonele au o favorabilitate care să permită plantei să se exprime la întreaga capacitate de producție, calitativ și cantitativ vorbind. Specialiștii români (acad. Cristian Ioan D.…
Marți, 05 Februarie 2019 11:09

Sămânța și importanța ei

Majoritatea plantelor de cultură și din flora spontană se înmulțesc prin semințe. Așa cum se știe, plantele reprezintă veriga de bază a lanțului trofic fără de care viața pe pământ ar fi imposibilă. Atunci când vorbim de plante și de semințele lor, ne gândim la cea mai sigură și bună…
Brassica juncea sau salata picantă este un rod al naturii care pare să stârnescă tot mai mult interes în rândul fermierilor. Planta este folosită în producţia de ulei şi de muştar, poate fi utilizată ca îngrăşământ în grădină, elimină metalele grele din sol şi reprezintă un deliciu în preparatele culinare.…
Luni, 04 Februarie 2019 16:03

Soiuri de pere cultivate în România

În România se cultivă între 3.200 și 4.000 ha cu păr, datele fiind diferite în funcție de sursă (MADR, INS, institute de cercetare, organizații profesionale). Cele mai mari suprafețe se regăsesc în Dâmbovița, Argeș, Prahova, Iași, Suceava, Buzău și Bihor. Însă condiția de favorabilitate maximă de cultură se întâlnesc în…
Pomicultura este una dintre ocupațiile tradiționale ale românilor. Încă din cele mai vechi timpuri s-a scris despre livezile strămoșilor noștri, la fel ca și despre viile lor. Din nefericire, în ultima jumătate de secol pomicultura a decăzut tot mai mult. Cu toate că au existat inițiative, s-au pus la punct…
Realizarea de recolte bogate, de calitate superioară și cu eficiență maximă presupune aplicarea rațională a îngrășămintelor, în doze optime și bine echilibrate. La stabilirea dozelor se ține seama, pe de o parte, de plantele cultivate, cu cerințele acestora în funcție de producția prognozată, iar pe de altă parte, de sol,…
Sâmbătă, 02 Februarie 2019 15:05

Brandul Corteva a fost lansat pe scena TNB

Teatrul Național din București a fost la jumătatea lunii ianuarie gazda unui altfel de eveniment: lansarea brandului Corteva în România. În prezența a peste 500 de fermieri, parteneri, reprezentanți ai autorităților și mediului universitar, precum și cei ai asociațiilor de profil și ai presei de specialitate, specialiștii Corteva Agriscience™ –…
Nicolas Lefebvre este, așa după cum se recomandă el însuși, „un belgian care a stat suficient timp în România astfel încât să se românizeze în mare parte“. El lucrează deja de cinci ani 1.600 de hectare de pământ în localitatea Birda, din județul Timiș. Tot terenul este lucrat în sistem…
Solul furnizează constant hrană, lemn, o varietate largă de materiale, reciclează deșeuri și produse secundare și constituie suport pentru viața terestră și fundație pentru tot felul de structuri și infrastructuri antropogene. Deși solul nu primește mereu atenția cuvenită, există un acord general asupra faptului că neglijarea importanței solului are consecințe…
Costela Toma și soțul său italian s-au reîntors în țară, în localitatea Puiești, județul Buzău… De 5 ani investesc mii de euro în semințe certificate… Și, ca buni gospodari, cu suflet mare, nu stau pe gânduri și oferă din suflet și altor pasionați rodul muncii lor. Costela, de mic copil,…
Cătina nu mai trebuie privită drept cultura miracol care toarnă cu găleata milioane în casă, fără prea mare efort. Să zicem că vremea poveștilor despre succese fulgerătoare a trecut. Dar planta poate reprezenta o afacere pe care un fermier o poate consolida în timp. Și mai ales înseamnă cu adevărat…
Legislația românească în vigoare din ultimii cinci ani (OUG 34/2013, HG 1064/2013, Legea 86/2014, Legea 44/2018 și altele) prevede explicit obligativitatea gospodăririi optime (întreținere, îmbunătățire, folosire rațională, etc.) a pajiștilor permanente, în vederea sporirii productivității și conservarea biodiversității lor. În deplasările pe teren vara trecută, în toate direcțiile cardinale ale…
Bumbacul a fost descoperit în urmă cu 7.000 de ani în India și Mexic. Cultura a fost răspândită de civilizația hindusă, în expansiunea sa către vest. În Europa apare mult mai târziu, întâi ca import de fibre, apoi ca bumbac în cultură. În secolul al XV-lea țările flamande și La…
Vineri, 04 Ianuarie 2019 11:27

Hibrizi noi de legume franțuzești

Pe Vlad Pavelescu, reprezentantul companiei Agriseeds Plant, distribuitor al semințelor de legume Clause, l-am cunoscut la IndAgra, unde erau lansați noi hibrizi de tomate și vinete. Legumicultorii profesioniști știu deja care sunt soiurile preferate, hibrizii cei mai performanți, dar tot ei sunt cei mai receptivi la noile intrări pe piață.…
Cultura de năut este, la ora actuală, aproape uitată în România. După ce în anii comunismului era practicată pe suprafețe destul de întinse, existând o cerere destul de mare, acum este aproape uitată. La ora actuală, doar puțin peste 3.000 de hectare mai sunt utilizate pentru producția năutului. „Ce faci,…
Vineri, 04 Ianuarie 2019 10:57

Leguminoase perene pentru pajiști

Trifoi alb (Trifolium repens) Exceptând zonele uscate, trifoiul alb este leguminoasa de pajiște cu cea mai mare răspândire; crește și dă rezultate într-un areal care începe din câmpie și până la etajul pădurilor de molid. Planta se menține mai mulți ani chiar și acolo unde există exces temporar de umiditate,…
În natură totul este perfect organizat, există un echilibru ecologic extraordinar. Spre exemplu, în situațiile în care o specie de insecte dăunătoare se înmulțește excesiv, apar și prădătorii ei. Natura găsește întotdeauna soluții pentru a-și rezolva problemele. Modelul acesta a fost replicat și de companiile care activează în sectorul de…
Abonează-te la acest feed RSS