reclama youtube lumeasatuluitv
update 16 May 2022

Agrotehnica

Stratul de mulci reprezintă operațiunea de împrăștiere la suprafața terenului a unor materiale de natură organică precum paie, vreji, pleavă, turbă, gunoi de grajd, tulpini tocate de porumb, sorg, floarea-soarelui etc. În majoritatea cazurilor această operațiune se realizează concomitent cu lucrarea de recoltare deoarece combinele sunt prevăzute cu aparate de…
„Dintotdeauna, zona montană a României, care cuprinde peste 30% din teritoriul național, a reprezentat un areal cu constrângeri naturale severe, cu tradiții multiseculare și forme de activitate economică și de viață umană, mai ales în domeniul de bază, cel agrozootehnic, marcate de specificitate profundă, neasimilabilă zonelor de câmpie şi zonelor…
Ursita este un soi timpuriu de grâu comun de toamnă înregistrat în anul 2021. Acesta la înfrățire are tufa semierectă și o frecvenţă ridicată cu portul frunzei steag recurbat. Înălţimea medie a plantei este de 90-100 cm. Forma spicului în profil este piramidală, densitatea spicului – lax spre mediu, iar…
Care sunt provocările actuale pentru fermierii din județul Covasna și cum îi ajută Ministerul Agriculturii prin Direcția pentru Agricultură ne explică directorul executiv DAJ Covasna, ing. Kozma Béla. Rep.: Domnule director Ing. Kozma Béla, reprezentați Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în teritoriu, respectiv în județul Covasna. Cum sunt ajutați fermierii…
Marți, 26 Aprilie 2022 10:32

Cultura salatei în sistem NFT

Într-o lume în continuă transformare, dezvoltarea tehnologiei, concomitent cu utilizarea responsabilă a resurselor, reprezintă una dintre prioritățile celor care lucrează în producția de hrană. Permanent se creează noi soiuri și hibrizi, dar și produse pentru protecția plantelor și se dezvoltă noi sisteme de cultură prin care se urmărește nu doar…
Pentru tinerii fermieri anul de producție 2022 pare că va fi un adevărat câmp de luptă. Provocările acestui început de sezon agricol îi pune pe gânduri destul de mult, mai ales că viitoarele producții sunt condiționate de forțele naturii, spune Ovidiu Vasilachi, fermier în zona Parincea, judeţul Bacău. Acesta administrează…
Dana și Lucian Ștefan, doi tineri din Vărăști, județul Giurgiu, au pornit afacerea Anne’s Lavender în anul 2019 din dorința de a face altceva pe lângă jobul actual. După câțiva ani de discuții și căutări, s-au oprit la cultura de lavandă deoarece a fost cea mai apropiată de dorințele lor.…
În condițiile cerințelor Comisiei Europene pentru o agricultură tot mai „verde“, în România este aprobat și publicat primul standard românesc pentru agricultură ecologică. Este vorba de SR-13595 – Agricultură ecologică, un standard care cuprinde cerințe și recomandări pentru produse ecologice sustenabile. Obiectivul agriculturii ecologice este de a produce hrană mai…
Într-o grădină, oricât ar fi de mică, investești timp și bani. Alegi plantele, cumperi tot ce ai nevoie și, la final, începi să ai grijă de investiție. Probabil unii dintre voi v-ați gândit să faceți și o afacere din pasiunea grădinăritului deoarece, în afară de frumusețea grădinilor, această activitate poate…
Montagnana este o veche așezare din apropiere de Padova, cu fortificații medievale, un loc de un pitoresc tipic italian din nord-estul țării. La câțiva kilometri de o impunătoare cetate locuită de sute de ani, asemănătoare Sighișoarei, intrăm într-un uriaș complex de sere, întins pe 4 hectare. Aici se produc în…
Miercuri, 06 Aprilie 2022 11:59

Semănatul de calitate, baza recoltelor bogate

Semănatul este principala lucrare prin care se pun bazele nivelului și calității recoltelor. Asta presupunea ca terenul să fie afânat, mărunțit și nivelat din toamnă, capabil să înmagazineze maximum de umiditate în perioada toamnă-iarnă, iar în primăvară să se zvânte devreme și uniform favorabil însămânțării, în special a culturilor din…
În contextul schimbărilor climatice, tot mai frecvente în ultimii ani, dar și pe fondul creșterii prețurilor la îngrășămintele chimice, nevoia de performanță la nivel de fermă sau cultură este tot mai mare. Pentru a diminua riscurile și pentru a rămâne profitabili, fermierii trebuie să facă alegerile potrivite pe fiecare verigă…
Marți, 05 Aprilie 2022 13:35

Ce soiuri de kaki se cultivă în România

În grădină sau livadă încercăm să avem mereu fructe în sezonul cald. Începem să plantăm cu gândul la obținerea primelor roade, adică cireșele de mai, până la alune și nuci, pe care le culegem toamna târziu. Însă schimbările climatice au creat și noi opțiuni în paleta de alegeri, motiv pentru…
Repicatul răsadurilor presupune transplantarea plantelor foarte tinere într-un nou spațiu de creștere (pe substrat, în ghivece), la distanțe mai mari între plante, pentru ca acestea să dispună de condiții mai bune de mediu (lumină, substanțe hrănitoare, apă etc.) în vederea unei creșteri și dezvoltări cât mai intense. Ca urmare, repicatul…
România a fost pionieră în afacerea sfeclei de zahăr. Așa cum aminteam într-una dintre edițiile trecute ale revistei, românii au introdus soiuri extrem de competitive de sfeclă de zahăr. Din anul 1962, la Stațiunea de Cercetări Agricole Brașov au început lucrări de autofecundare la sfecla de zahăr diploidă plurigermă şi…
Mulțumiți de producțiile obținute în 2021, fermierii din zona Moldovei au ales și în această primăvară hibrizii pe floarea-soarelui Pioneer®. Performanță, acesta a fost principalul cuvânt comun descris de cei intervievați cu privire la motivele pentru care aleg an de an acești hibrizi. Pentru că, indiferent de impedimentele pe care…
În multe regiuni ale țării mii de hectare de pământ zac nelucrate. În zona Aiudului, un loc cu vechi tradiții în grădinărit, orice teren fertil este la mare căutare. De aici pleacă, în fiecare toamnă și primăvară, milioane de puieți de pomi și arbuști fructiferi către marile lanțuri de magazine.…
O bine-cunoscută zicală spune că perseverența este cheia succesului. Dar, de multe ori realitatea o contrazice… După mulți ani de migăloasă muncă de cercetare, doi cercetători mureșeni, Marton și Joszef Dan, cu sprijinul specialiștilor de la Fundulea, au reușit să pună la punct o tehnologie ieftină şi ecologică de sporire…
Printre cele mai populare culturi de primăvară, care se însămânțează de timpuriu, se numără mazărea, orzul, orzoaica, inul, lucerna și sfecla de zahar. În grădină, este recomand să fie cultivate tot în această perioadă morcov, pătrunjel, leuștean, spanac, ridichi, salată sau cartofi. Culturile timpurii pot aduce un venit rezonabil proprietarului,…
Joi, 17 Martie 2022 16:46

Tunderea arborilor din spațiul urban

Principalele motive pentru care se execută lucrări de toaletare la arborii din mediul urban sunt siguranța, sănătatea și aspectul vizual al acestora. Obiectivul tunderii arborilor este de a păstra plantele vii, sănătoase și atractive. Primăvara este cel mai indicat să se intervină asupra ramurilor Toaletarea din rațiuni de siguranță se…
Au fost făcute cândva unele afirmații că este bine ca arătura de toamnă să fie lăsată în brazdă crudă, adică să nu fie nivelată, pentru a reține mai bine zăpada prin coamele brazdelor. Observațiile ulterioare și experiențele riguroase pe această temă au demonstrat că este absolut necesar ca la intrarea…
Abonează-te la acest feed RSS