abonament lumea satului 2018
update 17 Feb 2018

Agrotehnica

Una dintre metodele științifice prin care se pot afla informații despre structura și compoziția chimică a solului este cartarea agrochimică. Dar străbunii noștri nu aveau la îndemână această tehnologie și totuși cunoșteau foarte bine pământul. Cum? Se foloseau de anumite indicii. Spre exemplu, flora spontană spune multe despre caracteristicile pământului.…
Dacă în urmă cu câțiva ani doar pe fermierii de frunte îi auzeam că folosesc regulatori de creștere, astăzi mare parte din cultivatorii de cereale păioase își încep primul tratament cu un regulator de creștere. Ce a dus la această practică agricolă? În primul rând intensificarea tehnologiei de cultură și…
Ambrozia este o plantă cu origini nord-americane, a carei prezentă se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, remarcată ȋn primul rând prin alergiile cunoscute de catre majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fânului”. Ȋn România, Ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe campurile însorite și…
În majoritatea sectoarelor agricole, luna martie echivalează cu pregătirea terenului pentru semănat și debutul campaniei de însămânțare pentru culturile de primăvară. Știm cu toții că pentru a avea recolta dorită este nevoie să facem la timp toate lucrările solului, dar ce se întâmplă când avem probleme în a le executa corect,…
Sâmbătă, 03 Februarie 2018 15:24

Aurel Placinschi va iriga în 2019 circa 3.400 ha

În județul Iași Aurel Placinschi, director Agricola 96 SA Țigănași, cu ajutorul creditelor bancare a început să investească în sisteme de irigare. Astfel, în primăvara acestui an acesta dorește să irige o suprafață de 600 ha în afara suprafețelor deja existente, iar în toamnă să termine sistemul de irigare pe…
„În lume există peste 7.000 de plante comestibile. Însă doar trei dintre acestea asigură peste 50% din necesarul zilnic de calorii al oamenilor. Este vorba despre porumb, grâu și orez. Iar primele două sunt foarte importante pentru fermierii din România: porumbul și grâul“, a evidențiat dl Sergiu Staicu, directorul general…
Sâmbătă, 03 Februarie 2018 15:08

Lucrări în plantațiile de viță-de-vie

În luna ianuarie 2018, specialiștii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească au realizat un prim control privind starea de vegetație a plantațiilor viticole. Concluziile au fost fost prezentate de directorul general al unității, dr. ing. Marian Ion, acestea fiind însoțite și de sfaturi…
În satul Grăjdeni, comuna Fruntișeni, județul Vaslui, un tânăr visător, fermier cu vârsta de 36 ani și student la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iași, a adus de peste hotare un prototip de fermă în anul 2016, în satul de origine a bunicilor.…
Începem noul an cu prezentarea fermierilor campioni din județele Constanța, Tulcea, Teleorman și Ilfov. În aceste zone, hibrizii Pioneer au oferit agricultorilor recolte mulțumitoare, iar la proba cântarului producția obținută pe fiecare parcelă a asigurat un bun venit fermei. În localitatea Căscioarele - județul Constanța, Iulian Constantinescu a devenit fermier…
Joi, 18 Ianuarie 2018 10:02

Cultura salatei în spații protejate

Salata (Lactuca sativa) este cunoscută și cultivată încă de pe timpul vechilor greci. Planta este originară din Europa Centrală și de Sud și din Rusia, fiind larg consumată în stare proaspătă pentru aportul său de vitamine și săruri minerale. Nu are pretenții deosebite de căldură, lumină și temperatură (se dezvoltă…
Joi, 18 Ianuarie 2018 09:54

Păstrarea legumelor pe timp de iarnă

Legumele sunt clasificate în trei categorii, în funcție de rezistența lor la păstrare: puțin rezistente (verdețurile, ridichile de lună și castraveții), cu durată de păstrare de câteva zile; mijlociu rezistente (tomate, vinete, fasole păstăi), care se păstrează 15-20 de zile; rezistente (cartofi, rădăcinoase, ceapă, usturoi, sfeclă), care pot fi depozitate…
Joi, 18 Ianuarie 2018 09:50

Negrilica (Nigella sativa)

Este o plantă anuală, erbacee, din familia Ranunculaceae. Se cultivă pentru semințele mici, negre, aromatice care conțin 0,5-1,5% ulei volatil și 25-40% ulei gras. Sămânța este folosită drept condiment în prepararea unor sortimente de brânzeturi, iar uleiul volatil în parfumerie și medicină. Se găsește sub formă spontană în nordul Africii…
Manuela Roșian, consultant de fonduri europene, și Traian Mărginean Urs, agricultor, și-au unit forțele pentru a demara o afacere în pomicultură. După ce a terminat facultatea și a lucrat 8 ani într-o multinațională unde scria proiecte europene pentru apă și canal, Manuela a hotărât să joace pe cont propriu un…
Fructele de pădure au fost, probabil, primele fructe pe care oamenii au început să le exploateze în mod constant. Și cu toate că au trecut zeci de mii de ani de când omenirea a creat livezi cu fel și fel de fructe, selecționate, încrucișate, mai nou modificate genetic, totuși fructele…
Joi, 04 Ianuarie 2018 13:44

Lucrările solului în ferestrele iernii

Reușita culturilor de primăvară este condiționată, în primul rând, de modul cum a fost pregătit terenul. Primăverile, cel puțin în sudul țării sunt, de regulă, secetoase și cu vânturi uscate care evaporă foarte repede apa din stratul arabil al solului, cu atât mai mult dacă se lucrează cu utilaje care…
În anul I de la plantare se efectuează lucrări de întreținere a solului, controlul vițelor, copcitul, legatul, combaterea bolilor și dăunătorilor, fertilizarea, irigarea, completarea golurilor și mușuroirea. Lucrările solului: afânarea la 14-16 cm imediat după plantare; patru cultivații sau prașile mecanice între rânduri și 3 prașile manuale pe rând pentru…
Romchim Protect, fabrica de îngrășăminte chimice din localitatea Filipești, județul Bacău, se numără printre puținele afaceri din țara noastră cu capital 100% românesc care s-a dezvoltat încet, dar sigur, ajungând să fie recunoscută chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Care este povestea acestei fabrici am aflat stând…
În ultimii ani, extinderea comerțului internațional inclusiv în domeniul produselor horticole a făcut ca pătrunderea dăunătorilor dintr-o parte în alta a Globului să devină o chestiune comună. Însă, din nefericire, în unele situații rezultatele sunt dezastruoase. Despre un astfel de dăunător, venit în țara noastră din Asia de Sud-Est, vorbim…
Miercuri, 03 Ianuarie 2018 15:16

Feniculul (Feniculum vulgare)

Este o plantă erbacee bianuală sau perenă și face parte din fam. Umbeliferae. Se cultivă pentru fructul său care conține 3-7% ulei eteric și 12-18% substanțe grase. După extragerea uleiului turtele conțin 14-22% substanțe proteice și 5% glucide, fiind folosite în furajarea animalelor. Fructele se folosesc în industria medicamentelor, în…
Fie că ești un simplu gospodar, fie un fermier cu mii de hectare, cu siguranță ai avut cel puțin o dată daune provocate de dăunători și animalele sălbatice. Știm cu toții că cele mai frecvente pagube sunt provocate de șoareci și șobolani, care apar atât pe câmp, cât și în…
Miercuri, 03 Ianuarie 2018 14:03

Pepenele pentru dulceață

Pe domnul Gheorghe I. Costică din Dracea, județul Teleorman, l-am cunoscut în urmă cu doi ani la IndAgra. După primul salut mi-a pus în palmă câteva semințe de Alac și a început să îmi vorbească despre cât de mult s-a dedicat agriculturii și cât de mult militează pentru o agricultură…
Abonează-te la acest feed RSS