Magazin

Diversitatea regnului vegetal și animal cuprinde și unele extreme care pot constitui curiozității în perceperea lor. Ne vom referi la câteva din acestea: - Cea mai mică plantă cu flori de pe Terra întâlnită în apele stătătoare este o specie de lintriță, Lemna arrhiza, care măsoară 4-5 mm – Arborele…
Ceaiurile comerciale au câștigat o mare popularitate de-a lungul timpului, iar ceaiul din ierburi naturale continuă să rămână o alegere bună atunci când vorbim de sănătate. Unul dintre cele mai importante motive pentru a alege ceaiurile din ierburi naturale este absența aditivilor și substanțelor chimice nocive. Ceaiurile comerciale pot conține…
Despre Dunele Marine de la Agigea și importanța acestei zone protejate am mai scris. Revin însă asupra subiectului pentru că este important să înțelegem că echilibrul dintre ecosistemele naturale trebuie menținut și că educația privind protejarea naturii începe cu informarea noastră. În rândurile următoare, vă prezentăm două dintre comorile acestei…
Vă este dor de satul de odinioară? Cu oamenii lui blânzi, cu casele parfumate de mușcate? De răcoarea pereților îmbogățiți de ștergare? Vă mai aduceți aminte, oare, de șezătorile de altădată? Când bătrânele se adunau laolaltă cu fecioarele satului și spuneau povești, legende. Ce vremuri! În comuna Dâmbovicioara, județul Argeș,…
Spre deosebire de alte tipuri de fructe, nuca de cocos conține o cantitate importantă de apă, ce poate fi consumată ca atare, fructul fiind cunoscut ca nuca-jeleu în primul stadiu al dezvoltării. În momentul în care ajunge la maturitate, nuca de cocos încă conține apă, însă poate fi utilizată ca…
Urzica conține azot, fier și calciu. S-au scris multe articole despre această plantă, dar niciodată nu sunt de ajuns. Pentru soluția de urzică se folosește urzica mare, cea care pișcă. Se evită folosirea urzicilor înflorite, pentru a nu germina semințele și a umple grădina de urzici, în cazul acesta. Pentru…
Floarea de liliac este una dintre cele mai frumoase flori de primăvară. Este un arbust care poate crește destul de viguros, fiind apreciat pentru rolul său decorativ. Liliacul sau Syringa vulgaris face parte din familia oleaceelor și este o specie din genul Syringa ce înflorește primăvara. Înălțimea arbustului poate ajunge…
Lalelele se numără printre cele mai populare flori de primăvară; mai mult, se numără printre simbolurile lunii martie, însă, chiar dacă se spune că Olanda este Țara lalelelor, originea acestor flori nu se află în Europa. Așadar, haideți să aflăm mai multe despre ele. De exemplu, știați că… Lalelele provin…
Despre ceai se spune că este al doilea cel mai consumat lichid din lume după apă. Există popoare care au o întreagă cultură a ceaiului, ritualuri care mai de care mai interesante, dar nu se știe cu exactitate care este țara de origine. În schimb, se cunoaște originea cuvântului: „cha“…
Cu toții trăim pe Pământ și, chiar dacă avem impresia că știm foarte multe detalii despre acesta, mereu aflăm și informații care ne stârnesc interesul și chiar ne uimesc. De exemplu, știați că… Pământul are în jur de 4.5 milioane de ani? Se spune că, pentru a stabili vechimea, cercetătorii…
Mihaela Stamate a absolvit Universitatea de Agronomie București ca inginer bioagronom. A studiat fitoterapia, apiterapia și creează astăzi cosmetice energetice 100% naturale. Întreaga ei pasiune s-a materializat în ,,Grădina cu Dragoste“, un proiect de suflet care oferă oamenilor alternative naturale la cosmeticele industriale. „Iartă-mă pentru că te culeg! Îți sunt…
Începem să conștientizăm tot mai mult nevoia de a proteja mediul înconjurător, de a desfășura anumite acțiuni care să limiteze răspândirea deșeurilor și să mențină natura sănătoasă. Studiile arată că ceea ce facem în prezent nu-i de ajuns, este nevoie de mai mult. Așadar, haideți să cunoaștem mai bine mediul…
Tindem să asociem florile cu anotimpurile călduroase, doar ghioceii ce ne mai duc cu gândul la apariția lor timidă din zăpadă, însă știați că există plante care înfloresc iarna? Ce-i drept, nu sunt multe astfel de exemple, cel puțin la noi în țară, însă unul dintre ele este spânzul de…
Gustul ca patrimoniu, element de patrimoniu imaterial UNESCO, a fost propus de Asociația CRIES pentru reinterpretare în Timișoara, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Târgu Mureș și Iași, în luna noiembrie a acestui an. Componenta „Gustul ca patrimoniu“ din 2022 a fost lansată în luna august cu un apel național către…
În cultura românească, cel mai important aspect legat de tot ceea ce înseamnă Crăciunul este Nașterea Domnului. Pregătirile spirituale încep cu 40 de zile de post și se continuă cu fel de fel de tradiții până în seara de Ajun. Printre copii, cel mai așteptat moment este totuși sosirea lui…
Uneori, în iureșul nostru incredibil, uităm că natura este perfectă și că niciuna dintre acțiunile ei nu este întâmplătoare sau nepotrivită. Pământul știe cum să se abandoneze pe sine în vraja toamnei și mai apoi să accepte îmbrățișarea iernii. Totul este într-un curs firesc al vieții, morții și renașterii. În…
Chiar dacă pare că toamna pare mai lipsită de viață, cu flori din ce în ce mai puține și culori arămii care predomină în întreg peisajul, există, totuși, soluții prin care putem crea aranjamente care să înveselească orice încăpere. Nu avem nevoie de flori scumpe ori de plante decorative greu…
Fruct sau legumă, ce-i dovleacul? Iată o dilemă destul de des întâlnită în ceea ce privește dovleacul pentru că este folosit în bucătărie atât pentru preparate sărate, cât și pentru deserturi. Ei bine, dovleacul este fruct și se obține din semințe. Toamna este anotimpul dovlecilor, în lume chiar există sărbători…
Se vorbește tot mai mult despre „bucătăria tradițională”. Iată că a venit timpul ca și gustul să fie considerat un element de patrimoniu imaterial UNESCO, propus de asociația CRIES pentru reinterpretare în Timișoara, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Târgu Mureș și Iași, în perioada 1 - 11 noiembrie 2022. Astfel,…
Învățăm despre importanța apei încă de când suntem copii. Știm că nu am putea trăi fără ea, că nu are gust, miros, dar nici culoare și cândva se spunea că este o resursă inepuizabilă. Astăzi lucrurile sunt diferite, schimbările climatice ne-au demonstrat că și o fântână ce nu a secat…
Din când în când, lumea noastră interferează cu lumea discretă a insectelor. Evident că ele sunt permanent acolo, doar că de puține ori înțelegem cât de importante sunt acestea în lanțul trofic și cât de bogată în diversitate este această lume a celor mai mici ființe terestre. Am scris de…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti