Romania

Agricultura, vinovatul de serviciu

Este obișnuit astăzi, în toate discursurile despre descreșterea economică sau despre schimbări climatice, să dai vina pe agricultură, fără a înțelege pe deplin ce înseamnă aceasta și care ar putea fi consecințele pentru societate, în ansamblu. În special, acest tip de argument neglijează relația strânsă dintre energie și agricultură și faptul că „rațional sau nu, fără energie nu va exista agricultură...“.

Datorită utilizării energiei abundente și ieftine, țările OCDE au cunoscut o transformare

agricultura, tehnologii, ingrasaminte, pesticide, schimbari climatice

Câteva observații la „Făbricuța cu brichete a Elenei din Vaslui“

La articolul apărut în revista Lumea Satului nr.14/2023 cu titlul de mai sus, aducem felicitări tinerei ing. agronom Elena din Vaslui pentru inițiativă și curajul de a întreprinde astfel de măsuri încă din studenție.

Totodată, o scuzăm pentru lipsa de experiență practică, fiind doar la început de drum. Iată câteva pasaje din materialul publicat:

Tone de resturi vegetale rămân pe câmp, irosind o oportunitate de a face bani.“

„... paiele reprezintă un produs secundar lipsit de valoare

brichete, opinii, fabrica de brichete

Scurtă analiză a viitoarei crize în România

Nu știm când și nu știm exact ce o va declanșa, dar o criză financiară va veni în mod cert într-una dintre economiile mari ale lumii. Este imposibil, în epoca modernă, ca această criză să nu lovească și România. Așa s-a întâmplat în 1991, în 1997 și în 2008 și așa se va întâmpla și data viitoare. Acele drumuri parcurse spre acele crize ar fi trebuit să ne învețe că impactul asupra economiei noastre a fost cu atât mai mare cu cât dezechilibrele noastre interne și externe au fost mai

Romania, politica fiscala, analize, criza financiara, cresterea TVA

Agricultura regenerativă trebuie să facă parte din soluția de diminuare a efectelor schimbărilor climatice

Cel mai recent studiu realizat de cercetătorii Academiilor Naționale de Științe din Europa oferă dovezi potrivit cărora agricultura regenerativă poate contribui la reducerea riscurilor climatice și prezintă potențial pentru asigurarea hranei populației mondiale în creștere și pentru îmbunătățirea biodiversității.

Agricultura regenerativă nu este în contradicție cu utilizarea tehnologiilor moderne de cultivare a solului, nici cu folosirea de îngrășăminte sau de pesticide. În schimb, vizează o

biodiversitate, schimbari climatice, agricultura regenerativa

Pagina 1 din 2