Fitosanitar

Este cunoscută presiunea pe care agricultorii o simt în ultima vreme în ceea ce privește prețul ridicat al azotului și limitarea aplicării formulărilor convenționale pe parcursul perioadei de vegetație, lucruri care, alături de alți factori de mediu, îi împiedică să obțină rezultate maximizate de producție în culturile lor. Corteva Agriscience…
Rapița este o cultură care a devenit din ce în ce mai cultivată de către fermierii din România. Este o cultură rentabilă care, dacă are parte de condiții climatice favorabile creșterii și dezvoltării dar și de o tehnologie performantă, poate genera profituri foarte mari. Un astfel de sezon a fost…
Una din lucrările de întreținere din cultura de porumb este combaterea buruienilor, porumbul fiind sensibil la îmburuienare, în special în primele faze de vegetație. În acțiunea de combatere, pe lângă metodele agrotehnice clasice (lucrarea cu sapa rotativă sau grapa cu colți, prașile mecanice și manuale), se utilizează metode chimice, prin…
Analizând sezonul agricol 2023, putem sa reamintim următoarele: condiții meteo capricioase (în unele zone s-a înregistrat secetă, în alte zone au căzut precipitații considerabile, temperaturi fie prea scăzute, fie prea ridicate, toamnă fără precipitații în zona de sud a țării, condiții prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru…
Deși este o cultură profitabilă și o bună premergătoare pentru cerealele de toamnă, rapița este și o cultură sensibilă la condițiile climatice din toamnă, drept pentru care mai este numită și regina culturilor de câmp. Pe lângă condițiile climatice din toamnă, bolile și dăunătorii constituie un alt grup de factori…
Buruienile sunt plante fără valoare economică atunci când sunt întâlnite în culturi și reduc producția. Buruienile consumă apa și nutrienții din sol în detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spațiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determină scăderea temperaturii la suprafața solului. Într-un lan în care sunt buruieni, plantele…
Corteva Agriscience a lansat în 2022 cel mai nou și inovator fungicid pentru primul tratament la culturile de cereale păioase, Verben™. Verben™ conține 200 g prothioconazol și 50 g/l proquinazid. Principalele 10 avantaje ale fungicidului Verben™: Produs unic pe piața din România, Corteva fiind singura companie care are în portofoliul…
În ultimii ani, cultura rapiței s-a aflat sub asediul dăunătorilor. Unii fermieri au făcut și 4 tratamente ca să scape de ei. Din păcate, acest lucru nu este o surpriză. Specialiștii în protecția plantelor au tras semnale de alarmă în ultimii ani referitor la creșterea populațiilor de insecte dăunătoare la…
În 2023, Agricultura din România a continuat să traverseze o perioadă plină de provocări, unele cu un impact semnificativ: prețul oscilant al cerealelor, perioade secetoase în anumite zone, producție oscilantă pentru toate culturile, provocări pe care le vom întâlni și în următorul sezon agricol. Buruienile sunt plante fără valoare economică…
În prezent, provocările de mediu și agricultura într-o continuă dezvoltare aduc fermierii români în punctul în care au nevoie de o gamă largă de instrumente pentru a-și proteja culturile de presiunea buruienilor, dăunătorilor și a bolilor. Schimbările climatice pot fi combătute doar prin asimilarea unor bune practici sustenabile, care să…
Protecția cerealelor începe din T1! Principalele boli care afectează puternic culturile de cereale păioase își fac apariția chiar din primăvară, cum ar fi făinarea, pătarea în ochi, septorioza, iar dacă factorii de mediu sunt favorabili și restul bolilor pot apărea mai devreme. Verben™ este un fungicid unic si puternic, special…
Urmăriți episodul șase al campaniei AIPROM – Plante sănătoase, oameni sănătoși!, unde Cătălin Viziru, Membru AIPROM, l-a provocat pe inginerul Nelu Stamate, administratorul companiei Topzon din Ovidiu, județul Constanța, la o discuție despre importanța alegerii duzelor potrivite pentru tratamente fitosanitare reușite. Fermierii se confruntă cu provocări tot mai mari legate…
Corteva Agriscience și Bioceres Crop Solutions accelerează disponibilitatea produselor biologice în Europa Corteva Agriscience (Corteva) (NYSE: CTVA) și Bioceres Crop Solutions Corp. (Bioceres) (NASDAQ: BIOX) au anunțat încheierea unui acord comercial exclusiv pentru a crește disponibilitatea soluțiilor biologice pe piața din Europa. Astfel, Corteva Agriscience și Bioceres Crop Solutions vor…
Și la rapiță, ca la orice cultură agricolă, nu se poate face producție dacă de la semănat și până la recoltare nu se intervine, pentru a avea o cultură liberă de boli, buruieni și dăunători. Mulți fermieri întreabă care sunt “secretele” unei culturi sănătoase și cu producții bune? Ei bine,…
Episodul cinci al campaniei AIPROM – Plante sănătoase, oameni sănătoși reprezintă o ocazie potrivită pentru a învăța de la dl. conf. univ. dr. Ovidiu Ranta, cadru didactic la Facultatea de Agricultură – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, că agricultura sustenabilă și protejarea mediului pot merge…
Fertilizantul de natură organică Ympact® este inspirat din cercetările întreprinse în programele spatiale pentru a favoriza creșterea și dezvoltarea plantelor într-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara largă în peste 20 de țări din Uniunea Europeană. Acest fertilizant, unul de ultimă generație, de origine organică, ce poate fi…
Pentru a avea o eficacitate ridicată în combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment în care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (între stadiul de “rozeta” și 2-3 frunze), cât și cel de toleranță maximă a culturii (între înfrățire…
Compania Syngenta dorește să informeze toți utilizatorii de produse de protecția plantelor cu privire la modificările apărute în domeniu de utilizare a produsului Vertimec ®1,8 % EC. Pentru conformarea la prevederile din Regulamentul (UE) 2023/515 de reînnoire a aprobării substanței active abamectin doar la culturi în spații protejate, compania Syngenta…
Compania Corteva a lansat un nou erbicid destinat combaterii în postemergență a buruienilor, atât monocotiledonate cât și dicotiledonate din cultura porumbului, erbicidul Principal® Forte. Noutatea și caracteristicile principale ale acestui nou erbicid sunt următoarele: tehnologia Safener încorporată în formularea produsului; fereastră mai mare de aplicare a produsului; combinație unică de…
După un început de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus în mai toată țara ploi ce au redat speranța în culturile de toamnă. Dar, odată cu ploile, evident crește și riscul de apariție a bolilor, iar de această dată riscul se concretizează, fie că…
Făinarea viței-de-vie este produsă de agentul patogen Uncinula necator, care a fost observat prima dată în țara noastră în anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungând astăzi să fie prezent în orice plantație de viță-de-vie, din orice colț al țării noastre. Ciuperca iernează sub formă de miceliu de…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti