Spiritualitate
- Noiembrie 25 2023
Mănăstirea Neamț, darul sfânt lăsat de Voievodul Ștefan cel Mare
Într-un coț retras de cer, printre stelele pline de speranță a fost păstrată până azi cărarea din comuna Vânători Neamț ce duce către Mănăstirea Neamț, lăcașul de cult ce reprezintă o întindere de mână caldă către credincioși precum perdeaua trasă dis-de-dimineață pe unde soarele pătrunde și-ți bucură trupul și ascunsul…
- Noiembrie 06 2023
Sfânta Ecaterina, sufletul oglindit al fecioarelor creștine
Chip angelic, creștină și fecioară, Sf. Ecaterina s-a născut în Alexandria din Egipt în anul 287. Cu o minte sclipitoare, tânăra Ecaterina a dat dovadă în anii studenției de o capacitate extraordinară de învățare mai ales în domeniul filozofiei. Ea a devenit creștină pe când avea 14 ani, a fost…
- Noiembrie 06 2023
Mănăstirea Dragomirna, mireasa cu veșminte binecuvântate din piatră
La câțiva kilometri de orașul Suceava, pe lângă adierea și foșnetul frunzelor pădurii Dragomirna, se află ansamblul monahal fortificat Dragomirna, monument istoric construit la începutul anilor 1600 pe locul unor pășuni uitate de lume. Ctitorită de mitropolitul Moldovei Anastasie Crimca, mănăstirea cuprinde câteva puncte de seamă: Biserica Pogorârea Sf. Duh,…
Protectori ai Bisericii Ortodoxe din Transilvania secolului al XVIII-lea, Mărturisitori Ardeleni – Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie, Sf. Muc. Nicolae Oprea și Sf. preoți Mărt. Ioan și Moise Măcinic – sunt pomeniți la data de 21 octombrie și au rămas în istoria credinței drept cei care s-au opus oprimării greco-catolice.…
- Octombrie 11 2023
Sfântul Dumitru, Focul lu’ Sâmedru
Focul lui Sâmedru, sărbătoarea focului din satele bunicilor noştri, este un adevărat Revelion aşteptat de întreaga comunitate. Data calendaristică a Sfântului Dimitrie, 26 octombrie, apare în calendarul popular drept Ziua lui Sâmedru. Stâlp de hotar între cele două anotimpuri pastorale, în această zi este celebrată moartea şi renaşterea lui Sâmedru,…
- Octombrie 06 2023
Mănăstirea Hadâmbu, sufletul nestins dintre dealurile Iașilor
În satul Schitu Hadâmbului, nu prea departe de Iași, într-un codru de pădure ce a adunat la umbra sa închinările pelerinilor de pretutindeni, în anul 1659 s-a ridicat, cu voia boierului grec Iani Hadâmbul, lăcașul cuprins de pace și iubirea Domnului, Mănăstirea Hadâmbu. Hramul lăcașului sfânt este pregătit cu minuțiozitate…
- Septembrie 19 2023
Sfântul Antim Ivireanul, martirul cu har nemărginit
Persoană cu aptitudini deosebite, de o intelectualitate rară, Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Iberia Orientală – Georgia) în anul 1650. Ne amintim azi de el ca fiind cel care a inițiat prima bibliotecă publică din București și, totodată, este creatorul Manuscrisului Didahia, predici ce se recită la sărbătorile…
- Septembrie 08 2023
Gânduri cu plecăciune de la Mănăstirea Sfinților Gheorghe și Ioan Iacob din Hozeva
Respir aerul dintre stâncile mângâiate de soarele izbitor din Wadi Qelt, Cisiordania, locul ce amintește de tatăl Fecioarei Maria, Ioachim, cel care s-a rugat în acest loc pentru a avea un copil și, ca o minune, îngerul lui Dumnezeu i-a vestit nașterea Fecioarei Maria. După un drum cu urcușuri și…
- August 02 2023
Sfânta Fecioară Maria, Floarea Nestemată a omenirii
Chip emblematic al omenirii, Sfânta Maria este menționată în scrieri și prețuită cu multă afecțiune, fiind recunoscută ca fecioară ori regină. Ea este numită Maica Domnului, mama lui Iisus de către Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică, Biserica Orientală, Biserica Siriacă de Est, Biserica Romano-Catolică, Luterană și Anglicană. În Noul Testament se…
Luna iulie aduce cu sine frumoase tradiții și obiceiuri românești, dar acum se sărbătoresc și marii Sfinți ce protejează recoltele. Astfel, în luna lui Cuptor sau cea a Secerișului munca și voia bună se îmbină armonios cu căldura credinței. 1 iulie: Cosmandinul – Sfinții Cosma și Damian Născuți în Arabia…
- Aprilie 21 2023
Vernisaj la Centrul Cultural Reduta din Brașov „In Memoriam Gabriel Florea, pictor de biserici“
Expoziția prezintă o colecție de icoane frescă în stil bisericesc realizate de iconarul Gabriel Florea în anul 2021. Gabriel Florea a fost pictor de biserici brașovean, plecat prematur dintre noi, la nici 47 de ani, lăsând în urmă multe lucrări bisericești, icoane, fresce, picturi, grafică. Au rămas în custodia Asociației…
- Ianuarie 23 2023
Coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de Bobotează
La Iași, pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an au fost pregătite 10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare, și 5.000 de sticle care au fost distribuite celor prezenți. Vineri, 6 ianuarie 2023, la Iași, sute de persoane au participat la Slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Mitropolitană…
- Decembrie 21 2022
„Nașterea Domnului este sărbătoarea prin care Dumnezeu își ține promisiunea față de om“
„Eu nu vă voi lăsa singuri.“ Iată-ne în clipa în care iureșul vremurilor se oprește în fața unei mari sărbători, Nașterea Domnului. Rugăciuni, colinde se înalță spre ceruri. E vremea smereniei și a introspecției. Și a cuvintelor blânde care să ne mângâie durerile, să ne sporească speranța și credința. Protosinghelul…
- Decembrie 20 2022
Icoanele, un dialog direct al oamenilor cu Divinitatea
În comuna Urecheni din județul Neamț îl puteți întâlni pe unul dintre tinerii pasionați de artă, George Alexandru Sbânțu. A îndrăgit pictura încă din liceu, arătându-și talentul prin portretele pe care le făcea. De aproape trei ani și-a mai descoperit o latură a talentului, pictează icoane. Știm bine că icoanele,…
- Noiembrie 07 2022
Bilanțul pelerinajului la Sfânta Parascheva 350.000 de oameni la evenimentele desfășurate la Iași
Cel mai mare pelerinaj din România s-a încheiat, iar peste 270.000 de credincioși au trecut prin baldachinul așezat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se ruga. Alți 80.000 au participat la diverse alte evenimente. Pelerinajul a început cu procesiunea Calea Sfinților, care a strâns pe străzile din Iași…
- Octombrie 10 2022
Ziua Sfintei Cruci. Cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfânt
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ a organizat, în Cantonul de Drum din Satul Nou, vernisajul expoziției Crucea, prilejuită de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Expoziția surprinde diferite ipostaze ale Crucii prin intermediul fotografiilor din arhiva Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“, realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea de…
- August 25 2022
Cea mai veche icoană din România, la Mănăstirea Neamț
Atunci când simțim nevoia de a fi mai aproape de Dumnezeu, cel mai adesea ne așezăm în fața icoanelor și ne rugăm. De aceea icoanele au un rol foarte important în casele noastre. În biserici, numărul icoanelor este de-a dreptul impresionant, iar în unele edificii frumusețea acestora este impresionantă. Există…
- August 04 2022
Vovidenia, schitul din Poiana Liniștii
Situat în apropierea Mănăstirii Neamț, schitul Vovidenia este un sfânt lăcaș ce a fost înființat din dorința monahilor mănăstirii de a se retrage în locuri mai liniștite în perioada Postului Mare. Frumusețea și liniștea locurilor îi determină pe credincioși să revină tot mai des și să participe la oficierea slujbelor,…
Locuitorii comunei ieșene Coarnele Caprei au făcut în data de 1 iulie o rugăciune pentru ploaie. Oamenii sunt disperaţi că în comuna lor au început să sece fântânile, iar vara este abia la început. Seceta care persistă în judeţul Iași și care afectează serios culturile agricole i-a determinat pe tot…
- Iulie 05 2022
Schiturile Icoanei de lângă Mănăstirea Neamț
Orice călătorie în județul Neamț se poate transforma într-un adevărat pelerinaj. Poate cea mai cunoscută dintre mănăstiri este Mănăstirea Neamț, însă în imediata ei apropiere se află alte sfinte lăcașe, unele mai vechi și mai cunoscute, altele mai izolate și mai puțin vizitate, dar la fel de frumoase. Printre acestea…
- Iunie 05 2022
Mănăstirea Petru Vodă, „visul“ Părintelui Iustin Pârvu
În anul 1991, părintele Iustin Pârvu, cu binecuvântarea mitropolitului Moldovei și Bucovinei din acele vremuri, Patriarhul Daniel, a pus piatra de temelie a unei mănăstiri în județul Neamț. Sfântul lăcaș avea în așa-numita Poiana Hașca din Munții Stânișoarei și era închinat martirilor care au pătimit și au murit în închisorile…