Romania

Evadare la sânul soarelui indigen al Africii de Sud (II)

Evadare la sânul soarelui indigen al Africii de Sud (II)
Distribuie:  

Africa de Sud este patria aventurii, locul de întâlnire a munților cu oceanul, a oamenilor de rând cu animalele sălbatice în mediul lor natural, este imaginea florilor ce vorbesc în orice limbă de pe glob celor cărora le privesc bătăile inimii petalelor ce răspândesc miresme paradisiace pretutindeni în jur.

Hermanus

De-a lungul golfului Walker forfota marină din orașul-port Hermanus e prezentă încă de la orele dimineții, strigătorii de balene dând de știre că ele se află în apropiere. Denumirea orașului Hermanus provine de la un fost profesor olandez, Hermanus Pieters, ce a trăit la sfârșitul anilor 1700 și venea aici din Cape Town când era în vacanță; s-a împrietenit cu fermierii olandezi și îi plăcea să-și petreacă timpul pescuind sau ieșind cu oile la pășune. Munții și oceanul te întâmpină la fiecare cotitură, casele acoperite cu pălării de soare ascund încă aroma trecutului, oameni simpli dau nas în nas cu arșița ce iese din asfaltul nu prea îngăduitor. Climatul mediteranean își face loc printre șopârlele întinse la soare pe pietrele parcă sculptate în ființe umane de natura atât de generoasă, petecul de ocean aduce valurile ce însăilează margini până ajung adevărate broderii înspumate, pescărușii cântă băiețelului sprinten chemarea spre mâinile calde ale apusului ce se scurge încet. În regiunea Florală Cape, bucuria băncuțelor ce au îmbrățișat atâtea răsărituri și lumini ale lunii suspină uneori la lăsarea nopții, iar vegetația de tufături fynbos, ce împăștie mereu aerul proaspăt prin frunze verzi și flori viu colorate, te cheamă să le admiri ca pe niște expoziții ce nu adorm nicicând.

Addo Elephant Park

Al treilea ca mărime din Africa de Sud, Parcul Național Addo Elephant se întinde pe aproximativ 180.000 de hectare și a fost fondat în anul 1931 cu ajutorul entomologului și naturalistului sud-african Sydney Skaife; acesta și-a dorit ca cei unsprezece elefanți africani ce existau la acea vreme în împrejurimi să poată supraviețui într-un mediu favorabil lor. Printre alte animale am zărit rinoceri negri din Africa de Est, lei, bivoli, leoparzi, antilope, dar în special am stat aproape de cea mai densă populație de elefanți africani de pe pământ și i-am admirat cum se răsfățau în oazele din această zonă semiaridă a karoului din nord din jurul barajului Darlington. Într-un plan de extindere a parcului au fost incluse rezervații marine, Insula St. Croix focalizată pe viețuirea pinguinului african pe cale de dispariție, Insula Păsărilor cu cea mai mare colonie de păsări marine gannets. Viața vegetală este completată de arbuști suculenți și geofite, dar și de alte plante rare și endemice, eforturile fiind uriașe pentru menținerea lor în acest mediu. Parcul s-a bucurat întotdeauna de numeroși vizitatori, dar apogeul acestora a fost atins între 2017-2018, când aproximativ 300.000 de persoane i-au trecut pragul.

Bloukrans Bridge Bungy

Lângă Valea Naturii, în regiunea Tsitsikamma, Western Cape, deasupra râului Bloukrans, la 216 metri, mai exact 709 picioare, se află cel mai înalt pod comercial bungee jumping din Africa, Bloukrans. De mai bine de 20 de ani Face Adrenalin întreține aici o atmosferă unică prin care mii de oameni au făcut magica săritură fără a interveni vreodată vreun incident neplăcut. Mai multe recorduri mondiale au fost atinse în acest loc, printre acestea cea mai vârstnică persoană a sărit la 96 de ani, iar Nill Boshoff a sărit de 101 ori în aproximativ 14 ore.

„Frica este temporară, regretul este permanent“ este mesajul ce vrea să te convingă pentru marea provocare, aceea de a zbura.

Unii o fac doar cu gândul, alții încearcă să-și depășească limtele, teama. Curajul nu mai este doar un cuvânt oarecare, în drumul parcurs până la marginea milimetrică înainte de desprindere îți vine să te răzgândești de multe ori, inima-ți iese din piept la scenariul momentului. Ca un prizonier liber al coardei, deodată am explorat în aer precum fluturele printre flori pădurea, stâncile, oceanul, cerul, toate într-o euforie ce n-ar putea fi descrisă prea simplu, căci fiecare o percepe altfel, secundele parcă au fost incluse într-un ceas fără sfârșit, unde pendulele s-au învârtit ca-ntr-un dans ritmat amețitor.

Knysna, orașul din vremea vânătorilor culegători din Paleolitic, Golful St Francis, cochetul sat de vacanță și Rezervația Naturală Robberg bogată în floră și viață oceanică vor fi parcursul nostru pentru ultima parte din magnifica Africa de Sud.

Aurora GRIGORE

Africa de Sud, Hermanus, Addo Elephant Park, Bloukrans Bridge Bungy

Alte articole:

Evadare la sânul soarelui indigen al Africii de Sud (III)

România poate exporta lână în Africa de Sud

Călătorie în ţinuturile mayașilor (V)

Trei unicate de văzut între Herculane și Bozovici

Călătorie în ţinuturile mayașilor (IV)

Călătorie în ţinuturile mayașilor (III)

Nicăieri nu-i ca… Acasă în Bucovina