Banner Lumea Satului 260 x 100 px    Adama decembrie 2020
update 20 Jan 2021

Proiectul privind înscrierea produselor în Registrul Industriilor Alimentare ar putea fi aprobat în trei săptămâni

Proiectul de act normativ privind înscrierea tuturor produselor agroalimentare în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) ar putea fi aprobat în cel mult trei săptămâni, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu.

"Cred că în trei săptămâni acest act normativ ar putea fi promovat şi adoptat. În prima şedinţă de dialog social îl vom dezbate cu actorii din sector, deşi el a mai fost deja prelucrat şi au avut loc discuţii la nivelul MADR pentru a nu încălca anumite regulamente europene. Astfel, consumatorii au certitudinea că vor cumpăra un produs alimentar verificat şi sănătos", a spus Albu.
Potrivit proiectului MADR, toţi operatorii economici din România, care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, vor trebui să se înregistreze gratuit într-un Registru al Industriilor Alimentare (RIA) în termen de 60 de zile de intrarea în vigoare a actului normativ, altfel riscând să îşi piardă dreptul de a mai comercializa produsele pe piaţă.

Reprezentantul MADR a precizat că prin introducerea Registrului Industriilor Alimentare, producătorii nu vor fi nevoiţi să-şi divulge reţeta, ci doar ingredientele folosite în fabricarea produsului.
"Au mai fost discuţii pe marginea acestui proiect legate de reţeta produsului alimentar, dar noi nu le cerem să ne ofere reţeta ci doar compoziţia produsului respectiv, aşa cum există şi pe etichetă, astfel încât, atunci când un comerciant de produse alimentare pune pe piaţă un anumit produs, să poate fi identificat. Prin laboratorul nostru de la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) vom putea face analize şi vom putea urmări dacă se folosesc anumiţi aditivi în compoziţia unui produs alimentar, respectiv dacă este conform legii", a spus Albu.

Analizele vor fi suportate de IBA dacă vor exista controale prin sondaje pe anumite produse, iar în cazul unor reclamaţii sau sesizări şi litigii comerciantul va suporta aceste cheltuieli.
Potrivit actului normativ, obligaţia de înscriere în RIA este valabilă pentru toţi operatorii economici de pe piaţă din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi a produselor de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi a sosurilor utilizate în industria alimentară, fabricării altor produse alimentare.

Producătorii de alimente se vor înscrie în RIA cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor, urmând să fie verificaţi dacă la fabricarea produselor respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarată în caietul de sarcini, dar şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege. Confidenţialitatea documentelor primite pentru înscrierea în RIA este obligatorie pentru gestionarul registrului.

Operatorii economici care vor desfăşura activităţi de producere şi comercializare a produselor alimentare, fără înscrierea în RIA, vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.000 lei, iar pentru nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricaţie declarat cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei. De asemenea, se mai aplică sancţiuni între 4.000 şi 8.000 de lei pentru nerespectarea compoziţiei produsului declarat şi pentru interzicerea accesului în unitate şi secţia de producţie a organelor de inspecţie şi control.

Secretarul de stat a fost prezent la întâlnirea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cu tânărul Mihai Varga, recomandat de fundaţia 'Hope and homes for children Romania', în cadrul proiectului 'O zi cu tine'. Prin intermediul acestui program, tinerii din sistemul de protecţie a copilului urmează în decursul unei zile oamenii de decizie, pentru o zi în activitatea lor obişnuită. AGERPRES

Articole înrudite