Actualitate 10 Martie 2021, 10:44

CONFERINȚA POMICON 2021 - Noutăți pentru sectorul pomicol

Scris de
  • În premieră pentru industria agribusiness din România, Agricover transformă conferințele tradiționale în emisiuni de televiziune!

Marți, 9 martie 2021, în premieră pentru mediul online, într-un format dedicat de emisiune TV, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție POMICON, Conferința Națională a Pomiculturii, organizată de AGRICOVER cu sprijinul Asociației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (PRODCOM), Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni (ICDP) și cu participarea celor mai importante companii producătoare de tehnologii agricole la nivel global - SUMMIT AGRO, INTERMAG, FMC.

Agricover SA Ghita Pinca

“Suntem optimiști, 2021 a început bine, mai ales că rezerva de precipitații din sol s-a refăcut. Prin întreg portofoliul de produse și servicii, prin condițiile comerciale și termenele de plată corelate cu momentul recoltării și expertiza specializată oferită de echipele din teren, Agricover continuă să facă mai ușoară viața fermierilor români. Aș vrea să prezint Campania Early Sales, una dintre campaniile de succes ale Agricover, peste 50% dintre fermierii parteneri fiind deja beneficiarii acesteia. Prin intermediul acestei campanii, fermierii au posibilitatea să achiziționeze în pre-sezon, înainte de primăvara 2022, inputurile de care au nevoie pentru noul an agricol. În fiecare an există o tendință evidentă de creștere a prețurilor inputurilor, iar discounturile au ajuns la un nivel la care foarte greu mai pot să crească. Astfel, prin această campanie reușim să înghețăm prețurile de achiziție pentru fermieri, respectiv prețurile din 2021 rămân aceleași și pentru 2022. Pe lângă securizarea prețului, campania oferă și alte beneficii, inclusiv depozitarea gratuită a mărfii în condiții optime de păstrare și livrarea la momentul necesar, a declarat Ghiță PINCA, Director General, Agricover SA.

În deschiderea conferinței, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a transmis un mesaj pentru pomicultori.

“Anul acesta definitivăm Planul Național Strategic pentru 2021–2027 și încercăm să finalizăm programul de tranziție pentru 2021–2022, unde alocări importante au fost destinate și pomiculturii. Din statisticile pe care le avem, suprafața patrimoniului pomicol este de 147.000 de hectare, reprezentând 1,1% din suprafața agricolă a țării, iar 50% din această suprafață are un potențial producător redus. Din analiza nevoilor pe care am realizat-o, am observat că deficitul balanței comerciale este semnificativ, pomicultura situându-se pe locul al treilea după carnea de porc și legumicultură. O cauză principală este și deficitul de stocare și procesare al fructelor. Am alocat 120 de milioane de euro, atât pentru investiții în ferme pomicole, cât și în facilități de depozitare și procesare a fructelor. În paralel, vom continua și celelalte proiecte: sprijinul cuplat pentru fructele destinate industrializării, programul de fructe în școli, ajutorul de stat pentru motorina utilizată și vom oferi sprijin financiar pentru înființarea grupurilor de producători prin PNADR,” a declarat Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Soluția pentru pomicultură - finanțare și investiții

FMC Ion Savulescu

Agricover Credit IFN este prima instituție financiară specializată pentru sectorul agricol și a oferit finanțare prin produse mixte agrifinance & agribusiness în valoare de peste 530 de milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri care lucrează 1,62 milioane de hectare de teren arabil la nivel național. Peste 1,75 miliarde de lei sunt acum în piață de la Agricover Credit IFN.

“Pentru noi, pomicultura este un sector important. Avem clienți care au achiziționat teren cu ajutorul nostru, iar acum se gândesc să investească în unități de procesare. Am reușit să înțelegem nevoile clienților și am propus întotdeauna soluții de finanțare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piață, susținem permanent creșterea și eficientizarea afacerilor fermierilor români și avem resurse să plasăm peste două miliarde de lei anul acesta," a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.

Speciile perene, viticultura și pomicultura, înseamnă investiții. Din 2014, Programul de Dezvoltare Rurală a beneficiat de o submăsură specială care a cheltuit aproximativ 500 – 600 milioane de euro, fiind înființate plantații pe aproximativ 9,000 de hectare.

ICDP Mihail Coman

“Avem o veste bună pentru pomicultori, programul de investiții va continua și în perioada de tranziție, respectiv până în 2023, iar apoi în Planul Național Strategic, de asemenea, strategia este de a finanța investițiile din pomicultură. Ne așteptăm ca în următorii zece ani, România să poată produce aproape 2 milioane de tone de fructe și să planteze 50.000 de hectare cu livezi, acoperind cele 20 de specii care se consumă preponderent. Din fericire, Programul Pomicol nu a avut fonduri necheltuite, ba mai mult, a existat o supracontractare de peste 3%. Acest lucru a determinat autoritățile să continue investițiile în pomicultură și pentru perioada de tranziție, ulterior până în 2027. 112 milioane de euro vor fi folosite pentru finanțarea publică, la care se adaugă cofinanțare pentru următorii doi ani. Sperăm ca din acești bani să putem să mai plantăm încă 5,000 de hectare,” a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitești-Mărăcineni

Inovație – Produsul pomicol este folositor și pentru industria farmaceutică

Pomicultura nu înseamnă doar consum de fructe proaspete și procesare. Mai nou, la ICDP Pitești-Mărăcineni se experimentează folosirea produsului pomicol și pentru industria farmaceutică. În acest moment vorbim despre arbuști fructiferi  - aronia, cătina, lonicera – cu reale beneficii pentru sănătate.

“Cercetăm tot ce înseamnă cultura acestor specii, deoarece există probleme generate de schimbările climatice (boli, dăunători, polenizatori). Institutul pomicol are acest bagaj genetic, deocamdată testăm în diferite centre din România. Sper ca acest segment nou să crească, pentru că în țările dezvoltate din Europa și Statele Unite se folosesc intensiv acești arbuști fructiferi pentru producția de produse farmaceutice,” a declarat Dr. Ing. Mihail COMAN, Director, (ICDP) Pitești-Mărăcineni.

Consumatorul român vrea fructe și legume românești!

PRODCOM Aurel Tanase

Din păcate, România importă fructe și legume care se produc și la nivel local, iar pentru această situație, trebuie găsită o soluție. Aurel TĂNASE, Președintele PRODCOM  a vorbit despre o posibilă soluție, cea a  depozitării, menționând faptul că “există în plan construcția a opt depozite regionale, care să aibă în jurul lor centre de achiziție, de preluare, care să pună la dispoziția producătorilor pe lângă know-how și materialele necesare, mă refer la ambalaje. Astfel, produsele pot fi depozitate în atmosferă controlată, potențialul României fiind uriaș, 80 % din consum putând fi acoperit din resurse proprii.”

În ultimii șapte ani, în România, s-au plantat 495 hectare de cireș, plantații intensive, foarte valoroase, productive, cu o prezentare foarte bună. România este al treilea stat în UE raportat la suprafața de producție pentru cireș, care înseamnă 8.000 de hectare.

“PRODCOM participă în prezent la opt târguri internaționale, în Asia, Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat, căutăm să ducem ce este mai bun. Am exportat cireșe la costul de 7 euro/kilogram, livrate în ambalaje speciale. Le-am transport cu avionul în Dubai, Arabia Saudită, iar acum avem cereri pentru Malaezia, Coreea de Nord și Singapore,” a declarat Aurel TĂNASE, Președinte, PRODCOM.

Moderată de Andreas Petrescu, emisiunea propune o  discuție obiectivă despre nevoile sectorului pomicol pentru a deveni cu adevărat performant și sustenabil, în compania reprezentanților celor mai mari companii producătoare de tehnologii agricole, experți și cercetători, pomicultori recunoscuți.

Summit Agro Daniel Paun

Aici puteți vedea înregistrarea emisiunii:


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti