Romania

Resursa umană - cel mai important input pentru agricultură

Resursa umană - cel mai important input pentru agricultură

La ora actuală, și în agricultură, la fel ca și în industrie, tehnica și tehnologiile avansează într-un ritm amețitor. Lucruri care în urmă cu nici un deceniu păreau de domeniul fantasticului – precum monitorizarea culturilor cu drone, culegerea mecanizată a viei, utilaje care se conduc singure, irigarea automatizată, etc. – sunt acum lucruri obișnuite, unele chiar intrate în rutină. Cea mai mare problemă care s-a ivit, însă, este aceea că dezvoltarea resursei umane nu a putut ține pasul cu dezvoltarea tehnologică. Așa se face că forța de muncă bine pregătită, care să poată obține maximum de randament din tehnologiile moderne, a devenit o problemă!

Acesta a fost contextul în care Camera de Comerț și Industrie Franco-Română (CCIFR) a organizat un eveniment intitulat „Managementul Resursei Umane în Agricultura de Precizie“.

Platformele informatice, un instrument puternic de maximizare a venitului

Desfășurat în aula Facultății de inginerie și Agronomie din Brăila, evenimentul a constat într-o întâlnire a unor fermieri din Județele Brăila și Galați și a studenților instituției, pe de o parte, cu specialiști ai unor companii cu activitate în domeniul agricol și domenii conexe agriculturii, precum cel bancar sau asigurări. Ceea ce s-a urmărit a fost evidențierea a cât de complexă este activitatea și cât de necesară este o pregătire multilaterală a resursei umane implicate în agricultură.

În mod concret, conferențiarii au explicat funcționarea unor tehnologii sau a unor procese, astfel încât să reiasă limpede care ar trebui să fie cerințele minimale în ceea ce privește pregătirea celor care le utilizează. Reprezentantul firmei Limagrain a explicat ce este și cum funcționează tehnologia Agrility. Aplicația este o platformă digitală destinată în mod exclusiv fermierilor din România. Scopul ei declarat este de a maximiza profitul utilizatorilor. Funcționarea se bazează pe principiul că productivitatea unui teren agricol este eterogenă. Diferențele dintre loturi au cauze multiple. Cu toate acestea, majoritatea fermierilor, fie din lipsa informațiilor exacte, fie din lipsa utilajelor necesare, folosesc aceleași elemente pentru stabilirea densității la semănat pentru toată suprafața. Rezultatul este o valorificare mai scăzută a potențialului terenului. Aplicația agrility.DENSITY face o zonare a terenurilor, bazată pe o hartă satelitară. Pe baza ei elaborează o recomandare adaptată pentru hibrizii Limagrain, creatoarea aplicației, și întocmește un plan de semănat. Astfel, semănătorile cu rată variabilă vor putea împrăștia sămânța cu densitatea optimă, pe fiecare petec de teren, în mod automat. În consecință, sunt optimizate atât potențialul terenurilor, cât și acela al hibrizilor folosiți. Echipamentele sunt și ele folosite la randamentul maxim, iar rezultatul firesc este obținerea unei productivități de vârf.

ccifr

Tehnologii eficiente doar cu operatori conștiincioși

La rândul său, dl. Florin Constandache, de la firma Michelin, a adus în discuție o chestiune care poate părea de amănunt, dar care în practică se traduce prin rezultate financiare mai bune: echiparea utilajelor cu anvelopele corespunzătoare și în modul corespunzător.

Tasarea solului pe terenurile agricole este una dintre cele mai sensibile și mai disputate chestiuni. Lățimea anvelopei, împreună cu profilul ei, sunt aspectele care trebuie corelate pentru a se obține o soluție de compromis între adâncimea urmei lăsate și puterea de tracțiune a utilajului. Ceea ce se caută este ca greutatea utilajului să fie repartizată pe o suprafață de contact cu solul cât mai mare, astfel încât presiunea pe fiecare punct de contact să fie cât mai mică. Anvelopele din gama UltraFlex sunt răspunsul celor de la Michelin la această provocare. Față de anvelopele standard, acestea oferă randamente cu 4% mai mari, dacă sunt utilizate conform prescripțiilor tehnice. Poate părea puțin, dar dacă facem calculul costului carburantului economisit astfel, nu este deloc așa. Dar, a subliniat vorbitorul, obținerea acestor rezultate este condiționată de adaptarea permanentă a presiunii din pneuri la tipul activității desfășurate. Deplasarea pe șosea presupune o presiune aproape dublă față de efectuarea unor lucrări în câmp, spre exemplu. Și aici intervine resursa umană: „degeaba anvelopa oferă toate aceste facilități, dacă operatorul nu le folosește. Dacă operatorul nu modifică presiunea, nu o verifică de fiecare dată, atunci diferența de randament nu mai apare”, a spus reprezentantul Michelin.

Bani și protecție, resurse condiționate de buna pregătire

Dan Petre a fost cel care a vorbit și despre un alt mijloc foarte important de care agricultorii au nevoie: banii. Domnia-sa, în calitate de conducător al Departamentul AgriBusiness al Credit Agricole, a explicat, pe scurt, ce contează cel mai mult pentru bancheri atunci când decid dacă să acorde ori nu un credit. Pe lângă nivelul îndatorării, care este considerat a fi unul acceptabil atunci când se situează între 300 și 500 euro/ha, contează foarte mult și istoricul fermierului. Pe de o parte este important istoricul financiar al solicitantului, dar la fel de important este și nivelul său de pregătire profesională. De cele mai multe ori, nivelul pregătirii fermierului se reflectă în modul de dezvoltare a fermei.

În fine, doamna Ștefania Matei a adus în atenție și un alt domeniu conex, foarte important pentru liniștea fermierilor: asigurările agricole. Domnia-sa, ca reprezentant al Groupama Asigurări, a prezentat unul dintre cele mai noi produse: asigurarea agricolă cu primă subvenționabilă. Concret, primele de asigurare împotriva unor riscuri de bază, precum grindina, înghețul, ploile torențiale, furtunile și uraganele, și a unor riscuri suplimentare, cum sunt seceta, arșița, înghețul de iarnă și ploile excesive și de lungă durată, sunt eligibile pentru a fi subvenționate. La fel este și în cazul unor asigurări destinate crescătorilor de animale. Subvenția pentru prima de asigurare este de 55 sau 70%, în funcție de dimensiunea fermei, și este instituită în cadrul Submăsurii 17.1 din PNDR 2014 – 2020.

În acest context, Ștefania Matei a subliniat încă o dată necesitatea unei resurse umane de bună calitate: „Pe de o parte asiguratorul are nevoie de specialiști bine pregătiți, iar pe cealaltă, fermierii trebuie să cunoască și să folosească această formă de protecție. Numai astfel, în cazul unei catastrofe, fermierul poate să își reia activitatea. Altfel, de multe ori în doar câteva minute, o muncă de o viață dispare, și nu mai există posibilitatea de a reface nimic!”.

Alexandru GRIGORIEV

agricultura, agricultura de precizie, resurse umane, CCIFR

Alte articole: