Eveniment de amploare dedicat industriei alimentare, la USV Iași
Un eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, „RO.aliment SHOW 2024“, a reunit la Iași, în luna septembrie, în cadrul Universității de Științele Vieții din Iași (USV), zeci de procesatori, furnizori, asociații, autorități de control, reprezentanți ai retail-ului, mediului academic și cercetători.
Astfel, expo-conferința ajunsă la a 8-a ediție s-a adresat producătorilor, furnizorilor de ingrediente, tehnologii, echipamente, servicii, departamentelor de producție, calitate, achiziții, cercetare, dezvoltare și marketing, organizaților de cercetare-dezvoltare de profil, autorităților din domeniu, universităților de profil și asociațiilor profesionale, invitați să ofere perspective asupra contextului actual al industriei și să împărtășească practici.
Structura zilelor de conferință a acoperit sectoarele din lanțul „de la fermă la furculiță“, adică carne, lapte, plant based (cânepă), panificație și produse alternative.
Temele au fost dezbătute în cadrul a patru workshopuri și a sesiunilor de discuții de „Bun Gust“, respectiv a expoziției de „Bun Gust“ și discuțiilor despre retail, participanții având ocazia să obțină răspunsuri despre procedurile de intrare la raft și vizitelor de cunoaștere a fabricilor din zona Moldovei.
„Conceptul RO Aliment Show este acela de a organiza anual evenimente dedicate specialiștilor din industria alimentară. Sunt trei zile, patru workshop-uri dedicate fiecărui sector: carne, lapte, panificație, dulciuri, iar anul acest și plant based“, a declarat Claudia Ana Bocean, CEO ROaliment. Totodată, la această ediție, participanții au oportunitatea să viziteze în exclusivitate fabrica Grupo Bimbo (Vel Pitar).
Cum alegem carnea proaspătă, la vrac sau la caserolă?
În ceea ce privește carnea, am aflat de la invitata Vasilica Bîrligea, responsabilă de managementul calității în cadrul firmei „Avastar“, cum depistăm carnea cu probleme, dar şi cum eliminăm eventualele riscuri atunci când o gătim.
„Un cumpărător obișnuit, dacă ne referim la carne vrac, trebuie să aleagă o carne care are textura fermă, să aibă o culoare vioaie; evident, depinde și de specia cărnii, pentru că o culoare are vita, alta oaia, iar mirosul nu trebuie să fie de rânced“, a menționat aceasta.
De asemenea, aspectul unei cărni proaspete este umed şi nu uscat. Carnea se poate verifica şi prin apăsarea cu degetul; dacă carnea revine la forma inițială este semn că aceasta este proaspătă, iar dacă rămâne cu un aspect de gaură aceasta nu este tocmai proaspătă.
„Carnea proaspătă nu lasă urme când apeși. Apoi, sucul cărnii trebuie să fie limpede, nu tulbure. Carnea obligatoriu lasă un suc, pentru că cedează din structura sa. Este un mușchi. De asemenea, trebuie să miroasă plăcut și să nu fie lipicioasă.
Toate acestea sunt ținute sub control în procesul de producție. Mai sunt variantele feliate, pe care le-ați văzut în caserole, acolo, un semn neplăcut este când se «bombează» ambalajul. Dacă nu-l vedeți foarte bine întins pe caserolă, atunci e problemă“, a adăugat specialistul.
Termenul de valabilitate a cărnii
Termenul de valabilitate este stabilit de către producător și reprezintă limita de timp până la care carnea sau alt produs îşi păstrează caracteristicile specifice inițiale ce sunt indicate pe etichetă, atunci când sunt respectate regulile de transport, depozitare, păstrare, utilizare și consum. Totuși, după ce produsul ajunge în magazin și, ulterior, la client, producătorul nu mai are această responsabilitate.
„Periodic se fac verificări ale termenului de valabilitate, avem analize, iar până acum nu ni s-a întâmplat să avem produse retrase sau alte probleme. Când ajunge la client este deja responsabilitatea lui să o păstreze în aceleași condiții de depozitare, care sunt trecute pe etichetă.
Prin prepararea termică se înlătură mai multe bacterii. Mai există cei care consumă «biftec», dar e pe propria lor răspundere. Pe etichetă mereu trebuie să se găsească producătorul, ce produs este, din ce specie de carne, un lot care îți asigură trasabilitatea (poți afla de la ce animal provine carnea), data producției și data expirării. Din nou, este pe răspunderea clientului dacă consumă după data respectivă. Consumatorii își pot da seama după proprietăți dacă un produs e bun pentru consum. Poți să cumperi în termen, dar produsul să nu fi fost păstrat în condițiile potrivite. Este recomandat ca, în magazin, cumpărătorii să urmărească și termometrele. La ce temperatură a fost ținută carnea?“, a mai spus aceasta.
Cum degustăm carnea
Mai mult, pentru cei care vor să deguste carnea proaspătă sau semipreparată trebuie să știe că o pot face doar la grătar.
„Carnea, cel puțin în cazul nostru, poate fi degustată în momentul în care o gătești, la grătar. Altă metodă nu ai. Mai este carnea preparată cu adaos de condimente, care tot la grătar poate fi făcută și după anumite criterii îți dai seama de gust“, a conchis specialistul.
Beatrice Alexandra MODIGA
Iasi, industria alimentara, evenimente, USV Iasi