Romania

IndAgra 2024 - între inovație și speranță

IndAgra 2024 - între inovație și speranță
Distribuie:  

Timp de cinci zile, între 30 octombrie și 3 noiembrie a avut loc la Romexpo importantul târg ce se desfășoară anual, IndAgra, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din România. Expozanți din ramurile agriculturii, viticulturii, horticulturii și zootehniei s-au prezentat cu oferte care mai de care mai îndrăznețe, unele chiar inovatoare, dorindu-și să țină pasul cu tehnologiile avansate. Concomitent a avut loc în cadrul aceluiași complex și IndAgra FOOD, târgul internațional al industriei alimentare.

S-au înscris la eveniment peste 500 de companii din 25 de țări, acestea acoperind zone ce au interes actual cu tematici, printre altele, precum sistemele de irigații, utilajele și echipamentele pentru zootehnie, echipamente de lucru, produse pentru uz veterinar, semințe, silozuri, creșterea animalelor și ale păsărilor, consultanță, finanțe.

Numeroase evenimente au avut loc pe toată durata târgului, de la noi soluții pentru nutriția culturilor legumicole, a energiei personalizate, ale schimbărilor climatice, risipei de îngrășăminte, până la management, profitabilitate, valorificarea gunoiului de grajd, tehnologii pentru culturile bio și chiar lansare de carte.

La IndAgra & IndAgra FOOD 2024, specialiștii au avut ocazia să descopere cele mai recente inovații din domeniul agro, precum: drone agricole pentru monitorizarea și gestionarea culturilor, sisteme avansate de irigație pentru optimizarea resurselor de apă, fertilizatori bio care sprijină practicile agricole sustenabile, echipamente și utilaje eficiente energetic, sisteme inteligente de management al fermelor, utilaje pentru industria alimentară care îmbunătățesc procesele de producție și distribuție și multe altele.

Un spațiu ocupat, mai mic

Nu putem trece cu vederea totuși faptul că, de la an la an, atât suprafața, cât și lista participanților de la IndAgra se micșorează, iar prezența producătorilor autohtoni este aproape pe cale de dispariție. Însuși Ministrul Agriculturii a semnalat acest aspect, arătându-se dezamăgit de întreaga organizare a evenimentului, mai ales prin prisma faptului că vizitatorii nu au putut să încerce produsele românești sau să poată privi noi îmbunătățiri și calități ale acestora. A susținut faptul că acest târg se va schimba radical dacă el va mai fi ministru și, totodată, că va fi înlocuită și locația desfășurării în cazul în care ar fi preluat de Ministerul Agriculturii.

Până anul următor, de-ar fi să tragem linie după acest eveniment, ne întrebăm cu ardoare în ce direcție mai merge toată industria și agricultura românească, atât timp cât există o strădanie mai mult rămasă în aer, adică printre străini, decât pe pâmântul și masa noastră. Producătorii aleargă după inovații, proiecte de viitor, își fac speranțe că vor fi susținuți continuu, însă de cele mai multe ori sunt doar niște clipsuri de moment, fără rezultate pe termen lung așa cum ar trebui. Am stat de vorbă cu mai mulți fermieri și diverși actori din industria agro de la noi. Putem spune că nu sunt prea optimiști în ceea ce privește viitorul. Dar toți și-au declarat același numitor comun: speranța și cu Dumnezeu înainte!

Aurora GRIGORE, Ion BOGDAN

agricultura, Indagra, Romexpo, utilaje agricole, tractoare, combine, targuri agricole, Indagra 2024

Alte articole:

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură