Romania

Măsuri de menţinere a zăpezii în câmp

Măsuri de menţinere a zăpezii în câmp

Vizitele în câmp din ultima săptămână în zona de sud a ţării, pentru verificarea evoluţiei culturilor înfiinţate în toamnă, au scos în evidenţă faptul că mai există încă importante suprafeţe de teren pe care nu a fost efectuată arătura de toamnă. În aceste situaţii arătura trebuie urgentată. Tocmai pentru că iarna aceasta a fost săracă în precipitaţii, este de dorit ca în zonele în care zăpada se aşterne aceasta să fie menţinută cât mai mult timp pe sol.

Fiecare detaliu influenţează recolta

Timpul favorabil din această perioadă a iernii este foarte important pentru a se realiza aratul suprafeţelor rămase cu resturi vegetale şi nearate, după recoltarea culturilor târzii. Nu trebuie să rămână suprafeţe de teren nearate în toamnă-iarnă, chiar dacă arătura se efectuează în condiţii grele şi cu puţină zăpadă ori cu sol îngheţat şi la o calitate a lucrării mai slabă decât în condiţii normale.

Trebuie să fim conştienţi că „cea mai bună arătură de primăvară este mai slabă decât cea mai slabă arătură de toamnă“.

Este bine ca înainte de efectuarea arăturii, pe sole unde există volum de resturi vegetale, să se aplice 50-100 kg de îngrăşământ brut cu azot. De ce este necesar acest azot? Pentru o nitrificare bună, resturile vegetale absorb azot. Dacă nu aplicăm acest azot resturile vegetale încorporate în sol vor absorbi o parte din azotul pe care îl aplicăm la pregătirea patului germinativ sau odată cu semănatul, iar tinerele plante care răsar vor suferi de lipsă de azot, acesta fiind recunoscut că este elementul care asigură creşterea.

Lipsa azotului are efect de debilitare şi slabă dezvoltare a plantelor de cultură şi implicit pierdere de producţie şi calitate. Este nevoie ca arătura să fie mărunţită şi nivelată imediat după efectuare, pentru a reduce pierderile de apă din sol prin reducerea suprafeţei expuse evaporării apei.

Aceste operaţiuni vor conduce atât la reducerea unei părţi din lucră­rile de pregătire a patului germinativ din primăvară, cât şi la economie de combustibil. Să nu uităm că la o lucrare mecanică a solului se pierd 15 litri de apă la fiecare metru pătrat de sol.

Zăpada, o resursă importantă

Apa trebuie conservată în sol în perioada în care nu există plante de cultură care să o consume, pentru perioada când înfiinţăm cultura în primăvară.

Precipitaţiile căzute sub formă de zăpadă nu trebuie să ajungă pe şosele sau la marginea drumurilor şi tarlalelor, unde există pomi răzleţi care să o oprească, ea trebuie să asigure aprovizionarea terenurilor cu apă până la capacitatea de câmp.

În această perioadă se observă că există un deficit major de apă în sol, iar orice picătură contează în realizarea producţiilor agricole ale culturilor pe care le înfiinţăm. De un ajutor incontestabil pentru acumularea şi conservarea apei în sol este reţinerea zăpezii în perioada de iarnă până la topire şi pătrunderea ei în sol cu ajutorul parazăpezilor montate pe teren.

Apa din zăpadă şi precipitaţii căzută în perioada când nu există plante de cultură trebuie să ajungă să se unească cu apa ce urcă din pânza freatică spre suprafaţă şi să umezească la capacitatea de câmp tot profilul solului, fără să rămână straturi cu cantitate redusă de apă, care afectează negativ producţia ce urmează să fie înfiinţată. Parazăpezile, plasele sau panourile metalice ajută la fixarea zăpezii pe solele pe care cade şi au o influenţă pozitivă deosebită în sporirea producţiei pe unitatea de suprafaţă. Aceste parazăpezi este bine să fie montate nu doar de-a lungul şoselelor, ci şi din loc în loc, pe toată suprafaţa parcelelor, acolo unde nu există perdele forestiere de protecţie, iar vânturile suflă puternic şi spulberă zăpada.

Parazăpezile trebuie amplasate pe sole unde există culturi înfiinţate în toamnă, dar şi pe terenuri arate, unde urmează să semănăm în primăvară. Apa provenită din zăpadă asigură o pornire foarte bună a plantelor în primăvară şi implicit o contribuţie importantă la realizarea producţiilor mari şi de bună calitate.

Ing. Octavian Groza

zapada, campuri

Alte articole: