Cercetătorii de la New Holland au creat tractorul care merge singur

Până acum a trimite întregul parc de tractoare singur în câmp la arat sau la semănat, părea un fragment dintr-un scenariu de film SF. Ei bine, de acum înainte acest lucru a devenit posibil. La sfârșitul lunii august, în cadrul evenimentului Farm Progress, desfășurat în SUA, a fost lansat „tractorul autonom“. Realizat de către tehnicienii de la New Holland, împreună cu Autonomus Solutions Incorporated, liderul industriei de soluții autonome off-road, tractorul autonom New Holland NHDrive este un vehicul fără pilot care are autonomie completă și care poate fi monitorizat și controlat prin intermediul unui calculator sau prin intermediul unei tablete portabile cu interfață. Astfel, fermierii au posibilitatea de a accesa datele din tractor și implement, de oriunde s-ar afla.
„Tractorul autonom NHDrive ne oferă oportunitatea de a deschide noi orizonturi către viitorul agriculturii“, a spus Carlo Lambro, Brand President al New Holland Agriculture.
„Agricultura va deveni din ce în ce mai responsabilă pentru asigurarea disponibilității alimentelor produse într-o manieră eficientă și sustenabilă. Un tractor autonom, care are capacitatea de a munci zi și noapte, ajută la rezolvarea problemei lipsei de personal calificat în timpul campaniilor agricole, profită 100% de zilele cu vreme favorabilă anumitor munci agricole și maximizează folosirea rațională a resurselor“, a mai adăugat el.
La prima vedere, tractorul T8 Blue Power pare unul standard. Dar nu este deloc așa. El poate ajunge pe sola de lucru în mod autonom, pe drumurile care leagă ferma de câmp și are capacitatea de a lucra împreună cu alte tractoare autonome sau tradiționale, controlate de operator. Echipat și cu cabină, utilajul poate fi condus, de asemenea, și de un operator. Poate efectua o gamă largă de operații agricole, în orice moment al unei zile de lucru.
Capabil să lucreze 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, tractorul NHDrive ajută la reducerea riscurilor asociate cu erorile umane. De asemenea, tractorul atinge niveluri de productivitate și eficiență mai înalte decât tehnologia tradițională.
Tractorul NHDrive utilizează tehnologia agricolă de precizie avansată PLM (Precision Land Management) care este foarte accesibilă tuturor utilizatorilor.
Utilajul se deplasează pe drumurile practicabile din câmp, care sunt indicate de software, după ce acesta ia în calcul parametrii legați de dimensiunea și forma solelor, obstacole existente și lățimea implementului care urmează să fie utilizat. Mai mult decât atât, tractorul este pe deplin compatibil cu toate soluțiile PLM. Pe viitor, acest tractor va avea abilitatea de a utiliza datele privind producția anterioară și de a efectua operații de maximă precizie, an după an. Rezultatele sunt creșterea eficienței operaționale și capacitatea de a realiza lucrările într-un timp cât mai scurt.
Datorită unei combinații de radare tip LiDAR (gamă de lasere de detectare) și de camere RGB, tractorul poate detecta o gamă largă de tipuri de obstacole din câmp. Atunci când un obstacol este detectat, tractorul trimite un mesaj către interfața interactivă, iar persoana responsabilă va decide dacă tractorul poate evita sau ocoli obstacolul și modalitatea în care va face acest lucru.
Un ecran reprezintă grafic drumul pe care îl parcurge tractorul, un altul afișează date transmise în timp real de cameră, oferind utilizatorului până la patru imagini (două din fața utilajului și două din spate). Un al treilea ecran permite monitorizarea și modificarea datelor utilajului și parametrii implementului precum viteza motorului, nivelul de combustibil și setările implementului, incluzând norma de însămânțare sau adâncimea de lucru. De asemenea, drumul către solă poate fi programat indiferent dacă se iau în calcul drumuri de exploatare sau drumuri principale.
Tractorul NHDrive autonom poate fi echipat cu o semănătoare, fiind astfel capabil să însămânțeze autonom următoarea cultură, imediat în spatele combinei.
În viitor, tractorul NHDrive va fi capabil de întregul proces de manipulare a cerealelor în timpul campaniei de recoltare, când, prin echiparea sa cu o remorcă, va putea efectua operații de încărcare, transport și descărcare, ne asigură producătorul.
Alexandru GRIGORIEV
Revista Lumea Satului nr. 20, 16-31 octombrie 2016 – pag. 43
New Holland, tractoare, NHDrive
- Articol precedent: Noutăți CLAAS 2017 -headere pentru lățimi mari de lucru și descărcător pe măsură
- Articolul următor: Gregoire - combina de recoltat struguri înlocuiește 150 de persoane