Excelența în Zootehnie la Agromalim, ediția 2017 - Parteneriate în beneficiul crescătorilor de animale -

Evenimentul internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje, Agromalim, dezvoltă parteneriate în beneficiul crescătorilor de animale în cadrul ediției de anul acesta. Interesul crescut al vizitatorilor pentru expoziția de animale de rasă din cadrul târgului Agromalim organizată cu sprijinul Agenției Naționale de Zootehnie București și nevoia de informare a acestora a impus dezvoltarea colaborării cu asociațiile de crescători de animale.
Expoziția de zootehnie se va desfășura sub titlul “Excelența în Zootehnie” și va prezenta o gamă variată de animale de rasă: taurine, ovine, cabaline, suine, caprine, cabaline, animale de hobby.
La ediția din 2017 secțiunea de prezentare a taurinelor va fi realizată în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental (A.C.V.B.R.Sim), asociație conducătoare de Registru Genealogic pentru rasele Bălțată Românescă și Montbeliarde, fiind prezente la eveniment și asociațiile acreditate pentru RG la rasele Holstein, Bruna, Angus, dar și alte rase de vaci de carne. Registrul Genealogic reprezintă instrumentul de ameliorare genetică a raselor de bovine, ce are drept scop îmbunătăţirea performanţelor animalelor. Înscrierea într-o asociație de profil precum și respectarea programului de ameliorare al acesteia este esențială fiecărui fermier în vederea obținerii de progres genetic în fermă.
Astfel, prezența reunită a Registrelor Genealogice cu un stand comun, în cadrul cortului zootehnic, vine în sprijinul fermierilor interesați de informații proaspete despre progres genetic, avantaje, provocări, dar și sfaturi privind managementul fermelor de vaci.
În cadrul secțiunii taurine vor fi expuse aproximativ 50 de animale din rasele Bălțată românească, Holstein friză, Brună, Angus, Charolaise, Blanc Blue Belgique , Aubrac.
Animalele din rasa Bălțată românească expuse vor fi bonitate de către o comisie tehnică formată din invitați din străinătate și specialiști ANZ și vor fi premiate cele mai frumoase exemplare pe fiecare categorie de vârstă (vaci, juninci, viței). Conform tradiției va fi decernat titlul de MISS Arad celui mai valoros animal din această rasă prezentat la Agromalim 2017. De asemenea, specialiștii vor face prezentări comparative între diferitele rase expuse și avantajele pe care acestea le oferă. Nu vor lipsi nici discuțiile referitoare la problemele cu care se confruntă crescătorii și, bineînțeles se vor prezenta soluții la acestea.
Sectorul de ovine este organizat în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Ovine ,,PĂSTORUL CRIȘANA” Arad, asociație acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei Țurcana și cu Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine ,,MIORIȚA” Chișineu Criș, asociație acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al raselor Țigaie și Merinos Transilvănean. Vor fi expuse aproximativ 200 de animale cu valoare genetică ridicată, ovine și caprine din diverse rase și varietăți. Cu sprijinul cadrelor didactice de la USAMVB Timișoara vor fi expuse comparativ avantajele fiecăreia, vor avea loc prezentări pe teme legate de sisteme de creștere și bunăstare a ovinelor și se vor dezbate și oferi soluții la problemele cu care se confruntă crescătorii.
În primele două zile ale evenimentului, sub coordonarea ACVBR - SIM, partenerul Agromalim, vor avea loc două reuniuni: întâlnirea națională a tuturor organizațiilor de COP, cu participarea reprezentanților Agenției Naționale pentru Zootehnie și ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și conferința internațională cu participarea specialiștilor de la asociațiile de Registru Genealogic din Europa . .
Ediția de anul acesta propune două tombole: tombola consacrată, a vizitatorilor și tombola crescătorilor de animale, aflată la prima ediție. Marele premiu acordat la tombola crescătorilor de animale va fi o junincă gestantă din rasa Bălțată românească.
Vizitatorii interesați se vor putea înscrie la vizite în ferme de creștere a animalelor și în unități de procesare, scopul acestora fiind de a prezenta exemple de bune practici în domeniul zootehnic și de prelucrare a produselor agroalimentare.
Evenimente conexe expoziției de animale
Joi, 7 septembrie
Ora 11.00 – Deschidere oficială Agromalim 2017
Ora 14.00 – Sedința comună a tuturor organizațiilor de COP, sub coordonarea asociației conducătoare de Registru Genealogic (ACVBR-SIM), cu participarea ANZ și MADR
Vineri, 8 septembrie
Ora 10.00 – Conferința internațională cu participarea specialiștilor de la asociațiile de RG din Europa, având tematicile:
- Rolul ameliorării în sustenabilitatea fermelor de vaci de lapte și carne din rasa Balțată Românească;
- Organizarea asociațiilor conducătoare de Registru Genealogic din alte țări europene, avantajele afilierii ACVBR-SIM la organizațiile internaționale de profil (ICAR, WSFF)
- “Este rasa Balțată românească cea mai potrivită pentru crescătorii din România?”
- Creșterea vacilor de lapte și carne - "Lozul câștigător al fermierilor din România" în următorii 3 ani!
Ora 14.00 – 17.00 - Prezentare animale în ring și bonitare taurine Bălțată românească și Premiere taurine Bălțată Românească
Sâmbătă, 9 septembrie
Ora 10.00 - Roadshow/workshop - Cele mai bune practici în transportul animalelor - o abordare europeană
Ora 11.00 – Prezentare comparativă a raselor de taurine expuse - ringul de prezentare animale
Ora 13.00 – “Ziua Angus“ - Prezentare rase de carne. Oportunități pentru fermieri - ringul de prezentare animale
Ora 15.00 - Prezentare rase de ovine și caprine expuse, studii comparative, avantajele oferite de fiecare rasă și varietate pentru crescători - ringul de prezentare animale
Duminică, 10 septembrie
Ora 11.00 - Parada taurinelor din rasa Bălțată românească premiate în urma bonitării
- Desemnarea câștigătoarei titlului de MISS Arad
Ora 14.00 - Extragere marele premiu al expoziției de animale (junincă gestantă din rasa Bălțată Românească)
Arad, targuri, expozitii, Agromalim
- Articol precedent: TÂRG DE UCENICIE pentru tinerii absolvenți ai liceelor agricole, la Agralim 2017
- Articolul următor: MADR găzduieşte în curtea interioară un Târg de Florii