Amenda pentru transportul ilegal de lemn va fi de 15.000 de lei

Transportul de lemn exploatat din pădure, fără aviz de însoțire a mărfii, va fi sancționat cu o amendă de 15.000 de lei, aceasta fiind cea mai aspră pedeapsă contravențională pentru furturile de material lemnos, a anunțat, joi, ministrul delegat pentru Păduri, Ape și Piscicultură, Lucia Varga, într-o conferință de presă.
'Miercuri a fost aprobat în Guvern proiectul legii privind sancționarea contravențiilor silvice. Valoarea contravențiilor a crescut de două, până la cinci ori. Cea mai mare amendă va fi de 15.000 de lei, pentru transportul fără aviz de însoțire a materialului lemnos', a spus ministrul delegat.
Aceasta a precizat că principalele modificări legislative privind furtul de lemn se referă la sancționarea acțiunilor care țin de exploatarea masei lemnoase fără autorizație de exploatare.
'Am stipulat că agentul constatator care face controlul poate chiar anula autorizația de exploatare. Transportul cu avize de însoțire expirate va fi sancționabil. Avizele au valabilitate de numai 48 de ore. De asemenea, circulația pe drumurile forestiere va fi interzisă între orele 22,00 — 5,00, în timpul verii, și între orele 19,00 — 7,00, în timpul iernii. Acest act normativ a fost aprobat în ședința de Guvern și a fost transmis pentru dezbatere în Parlament în regim de urgență', a spus Lucia Varga.
Ministrul a apreciat la 'peste un milion de metri cubi' lemnul tăiat ilegal din pădurile din România, anual, față de 14 milioane de metri cubi de lemn, care se recoltează în mod legal, anual, din păduri.
România are o suprafață împădurită de 6,5 milioane de hectare.
AGERPRES
- Articol precedent: România poate rămâne fără păduri, în 10-20 de ani,dacă se continuă tăierile ilegale și exploatările în ritmul actual
- Articolul următor: Transportul lemnului pe drum forestier pe timp de noapte va fi interzis