Cercetări în sprijinul dezvoltării și protejării patrimoniului național de material genetic de la soiurile de plante și rasele de animale tradiționale și cu importanță economică

IBNA Balotești este coordonatorul acestui proiect sectorial finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării și se preocupă în principal de resursele genetice animale din România împreună cu Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor - Balotești și Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas. Partenerii din proiect cu preocupări în domeniul resurselor genetice vegetale sunt: INCDBH Ștefăneşti, INCDA Fundulea, ICDP Mărăcineni, ICDVV Valea Călugărească și Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a realiza un registru descriptiv al patrimoniului genetic național vegetal și animalier, specific soiurilor de plante și raselor de animale tradiționale și celor cu importanță economică, pe baza materialului genetic existent în colecțiile naționale și disponibilizarea registrului către beneficiari.
Inventarierea, conservarea şi protejarea patrimoniului genetic al plantelor și animalelor din țara noastră, pentru soiurile de plante și rasele de animale tradiționale și cele cu importanță economică, reprezintă în fapt un obiectiv major pentru siguranța și securitatea națională, întrucât astfel se asigură:
- menținerea, multiplicarea şi valorificarea resurselor genetice specifice plantelor și animalelor din spațiul autohton;
- autenticitatea, identificarea și recunoașterea incontestabilă a acestora pe plan internațional.
Principalele rezultatele scontate ale proiectului sunt:
- Baza de date a colecțiilor naționale de material genetic vegetal și animalier.
- Registrul descriptiv al patrimoniului genetic vegetal și animalier național.
Înțelegerea diversității și distribuției resurselor genetice într-o țară este esențială pentru o dezvoltare și conservare sustenabilă și eficientă a acestora. Inventarierea la nivel național trebuie să se facă periodic deoarece dinamica populațiilor este în permanentă schimbare de la un an la altul. Fără aceste informații, anumite populații sau anumite caracteristici unice ale acestora pot fi pierdute definitiv. Fiecare din populațiile de animale care dispar reprezintă un material biologic singular, un ansamblu unic care nu mai poate fi recreat odată dispărut.
Conservarea resurselor genetice în agricultură este o nevoie pe termen lung, care depășește granițele intereselor naționale. Conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice trebuie să fie susținute de eforturi sistematice, bazate pe date științifice, în vederea identificării caracteristicilor specifice în anumite condiții și/sau utilizări specifice. Cooperarea și interacțiunea dintre sectorul de cercetare și toate părțile interesate vor garanta faptul că resursele genetice agricole sunt mai bine valorificate.
Rezultatele proiectului se vor aplica de către autoritățile naționale, regionale și locale, comunitatea științifică din domeniu și instituțiile care dețin colecții genetice naționale, dar și de companii/societăți comerciale cu profil agricol din sectoarele public și privat, pentru valorificarea corespunzătoare a resurselor biologice autohtone.
Pentru mai multe informații: Director proiect: dr. ing. Elena Ghiță;
material genetic, IBNA Balotesti, patrimoniu national, soiuri de plante, rase de animale, importanta economica
- Articol precedent: Nanotehnologii de acum 300.000 de ani
- Articolul următor: 13 linii de soiuri de orez coreean vor fi testate la Brăila