Comerțul cu pesticide ilegale, una dintre cele mai mari activități de crimă organizată la nivel mondial

Deși sunt printre cele mai reglementate la nivel mondial, produsele de protecție a plantelor reprezintă o țintă preferată pentru falsificatori. Comerțul internațional cu pesticide ilegale a evoluat, afectând întreaga lume.
Pesticidele contrafăcute și ilegale reprezintă o problemă în creștere pentru industrie, având efecte negative asupra fermierilor, producătorilor, economiilor naționale și mediului înconjurător. Care este soluția pentru a pune capăt acestei probleme? Ei bine, poate părea o întrebare fără răspuns. Pentru combaterea acestui fenomen care ne afectează pe toți trebuie o implicare activă. Un exemplu de urmat este cel al Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), care se implică activ în combaterea acestui fenomen, alături de autoritățile și asociațiile de profil, pentru a proteja fermierii, culturile agricole, mediul înconjurător și consumatorii.
Pesticide falsificate, piață de aproape 10 miliarde de euro
Într-un studiu publicat recent privind pesticidele contrafăcute, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a ajuns la concluzia că acest comerț global cu pesticide ilegale a crescut constant în ultimii ani, amenințând sănătatea fermierilor, a consumatorilor și a mediului înconjurător. Poliția, autoritățile de reglementare și autoritățile vamale și-au intensificat activitatea și au reușit confiscarea unor cantități importante de pesticide contrafăcute și ilegale. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) estimează că doar în UE, „falsificarea în sectorul pesticidelor cauzează pierderi de vânzări de aproximativ 2,8 miliarde de euro“. În același timp, Europol supraveghează activitatea de contrafacere a pesticidelor prin intermediul Operațiunii Silver Axe, capturând, în ultimii 5 ani, 2.568 de tone de pesticide ilegale din Uniunea Europeană. Potrivit unui raport prezentat de către Comisia Europeană în 2015, pesticidele ilegale reprezentau 10% din piața europeană. EUIPO estimează că acest număr este acum mai aproape de 14%. Potrivit OECD, „veniturile globale asociate comerțului cu pesticide ilegale sunt estimate la 6-10 miliarde de dolari“. Acest lucru face din comerțul cu pesticide ilegale una dintre cele mai semnificative activități de crimă organizată din lume.
Ce sunt pesticidele contrafăcute
Potrivit OECD, un pesticid ilegal se referă la un produs de protecția plantelor care nu este legal pentru utilizare în țara în care este „introdus pe piață“. Această categorie include și pesticidele contrafăcute. Aceste produse sunt extrem de periculoase deoarece conținutul lor nu este cunoscut, nu sunt testate și nici reglementate, ceea ce aduce un prejudiciu grav fermierilor, culturilor și mediului. Mai mult decât atât, nu se poate ști ce efecte sunt asupra sănătății celor care consumă produsele tratate cu acele pesticide. Pentru ca o nouă substanță activă să poată fi pusă pe piață este nevoie de peste zece ani de muncă de cercetare, dezvoltare, testare, autorizare și de peste 250 milioane de euro. Un astfel de produs este unul dintre instrumentele esențiale pentru gestionarea dăunătorilor ce pot apărea în culturi. În vreme ce produsele pentru protecția plantelor au anumite protocoale de urmat, pesticidele contrafăcute nu sunt testate și autorizate. Sistemul Uniunii Europene de siguranță alimentară este unul dintre cele mai stricte și exigente la nivel mondial, autoritățile responsabile asigurându-se că sunt aplicate întocmai standarde înalte în producția de alimente și mecanisme clare pentru a putea preveni o eventuală criză alimentară.
Cum ajung pesticidele contrafăcute pe piață
Deși vorbim despre o piață bine reglementată, cu reguli stricte și clare, pesticidele contrafăcute ajung pe piață destul de ușor. Astfel, produsele ilegale pătrund pe piața europeană prin declarații false la punctul de import ori sub acoperirea importurilor paralele ilegale. Pesticidele contrafăcute intră sunt diferite forme: ca substanțe active, vrac în loturi de concentrate prefabricate sau în recipiente mici, gata pentru a fi utilizate de către fermieri. De cele mai multe ori, ambalajul poartă o copie foarte bine realizată a etichetei originale, dar sunt și cazuri de ambalaje fără etichete sau cu etichete ce conțin informații elementare, fără instrucțiuni clare de utilizare. Potrivit AIPROM, produsele contrafăcute de protecția plantelor sunt de cele mai multe ori fabricate în Asia. Operațiunile de producție diferă, dar în toate situațiile acestea nu respectă standardele stricte de calitate și siguranță, așa cum se cere în Europa. Produsele contrafăcute ajung în Europa pe cale maritimă sau aeriană și sunt transportate în mod obișnuit fără nicio considerație față de siguranța echipajului, a manipulanților sau a publicului în general, deși sunt substanțe toxice sau foarte inflamabile. Astfel de produse ilegale sunt apoi distribuite în întreaga Europă de către infractori organizați, dintre care mulți sunt implicați în traficul cu droguri, carne vie, contrabandă.
Cum îi afectează pe fermieri pesticidele contrafăcute și ilegale
Efectele negative ale pesticidelor contrafăcute sunt numeroase. Pentru fermieri, contrafacerile pot duce la pierderi de venituri din cauza scăderii randamentelor culturilor sau a daunelor grave produse asupra culturilor agricole. În țările cu venituri reduse, acest lucru poate agrava sărăcia și poate amenința securitatea alimentară pentru comunitățile deja vulnerabile. Fermierul cumpără adesea, fără să știe, produse contrafăcute care îi pot afecta grav culturile. În plus față de provocările economice pentru fermier, aceste produse contrafăcute pot fi dăunătoare pentru mediu deoarece nu sunt testate pentru siguranță.
Pesticidele contrafăcute se împart în trei categorii: produse ce conțin apă, talc, soluții diluate de pesticide și substanțe interzise, prezentate în ambalaje de pesticide; produse sofisticate ce conțin produse generice vândute ca produse de marcă în ambalaje contrafăcute minuțios; importuri ilegale de produse generice introduse în țară în mod abuziv prin nerespectarea legislației în domeniu.
Cum acționează AIPROM pentru combaterea acestui fenomen
AIPROM, împreună cu membrii săi, cu Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu Autoritatea Națională Fitosanitară și cu asociațiile de fermieri, a derulat campanii de informare în rândul fermierilor pentru a combate fenomenul de contrafacere. De asemenea, asociația colaborează la nivel național cu părțile interesate, derulând astfel de campanii pentru a crește gradul de conștientizare a efectelor achiziției și aplicării de pesticide contrafăcute. Prin proiectul SCUT, AIPROM dorește să combată contrafacerea produselor de protecţia plantelor, comerţul şi utilizarea produselor contrafăcute. Campaniile de comunicare derulate de către AIPROM au scopul de a-i instrui pe fermieri să achiziționeze produse de protecția plantelor din surse sigure, autorizate și să raporteze autorităților produsele suspecte. Conștientizarea fermierilor cu privire la impactul acestor produse contrafăcute reprezintă un element esențial în strategia de combatere a acestui fenomen.
Simona-Nicole DAVID
pesticide, comert ilegal, crima organizata
- Articol precedent: INAZUMA® - soluția completă pentru combaterea dăunătorilor din cultura de rapiță
- Articolul următor: PALLAS™ și FLORAMIX ™ - cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee și cu frunză lată din cultura de grâu