Cele mai atractive locuri din Republica Moldova
Călătoriile ne inspiră, ne oferă emoții și ne creează amintiri pe viață. Chiar dacă pandemia de Covid-19 ne-a schimbat modul de activitate obișnuit, din fericire, în 2022 putem călători și descoperi în continuare locuri noi. Atunci când aud cuvântul „călătorie“ probabil mulți dintre noi se gândesc la mare sau la munte, dar ce spuneți dacă de data aceasta călătorim în Republica Moldova? Aflată la doar cca 500 km de București, Republica Moldova te va cuceri cu locurile sale pitorești și atracțiile turistice. Cu siguranță, deși este o țară micuță, dacă o vizitezi o dată vei dori să te reîntorci la peisajele ei minunate.
Complexul de Meșteșuguri „Artă Rustică“
Republica Moldova este o țară care ține la tradiție și obiceiuri. De aceea, pentru a intra în „inima“ Moldovei primul lucru pe care ar trebui să îl vizitezi este Complexul de Meșteșuguri „Artă Rustică“. La 37 km de Chișinău, în satul Clișova Nouă vei descoperi arta rustică și istoria covorului moldovenesc și a costumului popular. Tot aici poți afla informații despre evoluția portului basarabean. În incinta complexului de meșteșugari vei avea posibilitatea să vizitezi: o sală de expoziție, Muzeul țesăturilor autentice, Casa Mare – un model de odaie din casele țărănești, un centru de instruire în domeniul meșteșugurilor populare. Pentru a recrea cât mai original stilul de viață al basarabenilor, în incinta complexului aveți șansa să vedeți cum gospodinele realizează în timp real covoarele și porturile moldovenești.
Conacul lui Manuc Bei
Un alt obiectiv turistic de interes pentru turiștii care vin în Republica Moldova este Conacul lui Manuc Bei. Acesta este amplasat la cca 40 km de Chișinău, în orașul Hâncești. Palatul Manuc Bei, are două niveluri. Puteți vizita aici Clădirea contesei, Castelul vânătoresc, Casa vechilului, Turnul de veghe, Biserica armenească, fântâna arteziană, grajdurile și galeriile subterane care încep din apropierea conacului și se extind sub tot orașul Hîncești.
Istoria Palatului Manuc Bei începe încă din 1812, atunci când, după terminarea războiului ruso-turc din 1806–1812, Manuc Bei părăsește Bucureștiul și își lasă numeroasele sale afaceri pe mâinile unor oameni de încredere. Se mută pentru o scurtă perioadă la Sibiu, apoi, în anul 1815, Manuc se mută cu familia sa la Chișinău, în Basarabia, unde cumpără cu 300.000 de lei de aur moșia Hîncești. Construcția conacului a început sub conducerea fiului său Murat (Ivan) și a fost terminată abia între 1858 și 1861 de către nepotul său, Grigore. Cei doi au construit un castel în stil francez de o frumusețe uimitoare, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens. În anul 1986, în urma unui cutremur fatal, conacul a fost distrus. De la începutul anilor 1970 și până în 2013 conacul a suferit o serie de schimbări și renovări, iar la ora actuală este deschis turiștilor. Palatul a fost construit după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi și se presupune că ar fi fost decorat pe interior în patru stiluri: armenesc, turcesc, moldovenesc și european și că podurile unor încăperi au fost pictate de pictorul Ivan Aivazovski. De asemenea, multe obiecte de mobilier au fost aduse din Odessa, unde Manuc Bei mai avea un palat. O altă parte din mobilier a fost realizată în Italia, după câteva modele originale. Pentru a reda din nou în detaliu stilul autentic perioadei secolului XIX au muncit peste 60 de specialiști, atât meșteri din Moldova, cât și din România.
Castelul MIMI
Un alt monument istoric care te va face să pătrunzi într-o lume de basm este Castelul MIMI, singurul din Republica Moldova. Acesta este amplasat la 40 km de Chișinău, în satul Bulboaca, și face parte din categoria celor mai frumoase atracții turistice din Moldova. Construcția conacului, inițiată din ordinul politicianului basarabean Constantin Mimi, a fost finalizată în anul 1900. Arhitectura acestuia este inspirată din arhitectura franceză deoarece Constantin Mimi studiase viticultura și vinificația la Montpellier. Se consideră că acest conac a fost primul „chateau“ adevărat din Basarabia. În anul 2011 a început renovarea întregului conac, iar în 2016, după finisajele realizate, a căpătat numele de castel. În prezent, în incinta Castelului Mimi se află un muzeu cu obiecte moldovenești, o galerie de artă cu tablouri contemporane, o sală de conferințe, un hotel, un restaurant, câteva ateliere de creație de arte populare și pentru gătit, precum și săli pentru evenimente. De asemenea, castelul dispune de două săli de degustări pentru turiști (pot servi mâncare tradițională) și șase hale în beci printre care se pot plimba vizitatorii. Totodată, la Castelul Mimi au loc și prezentări ale istoriei vinificației. Se spune despre Constantin Mimi că și-a dedicat viața vinului. Acesta a descoperit și a aplicat cunoștințe dobândite în Europa de Vest și astfel a reușit să producă vinuri excelente la standarde înalte, iar tehnologia acestuia s-a păstrat și astăzi. De aceea Castelul Mimi este inclus în top 15 cele mai frumoase vinării din lume, iar vinul Mimi, cu siguranță, merită încercat.
Liliana Postica
Republica Moldova, turism, mestesuguri
- Articol precedent: Atena și legendele zeilor la poalele Acropolei (I)
- Articolul următor: Cele trei Guyane - colțul magic al Americii de Sud (VII). Guyana franceză, de la comerțul cu sclavi la zborul cosmic