Invitație în Geoparcul „Ţinutul Buzăului“

Geoparcul „Ținutul Buzăului“ este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă din județul Buzău, care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul acestuia a fost inițiat încă din anul 2007 de către Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniul cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile. Inițiativa este implementată și coordonată de către grupul de lucru profesional Geo-Team. Ca unul care se consideră ca om al locului, care a îndrăgit din copilărie și adolescență aceste locuri minunate ale Buzăului, este o plăcere și veritabilă încântare de a le putea aduce în prim-plan pentru a le parcurge în zilele vacanței.
Despre toate acestea am avut recent un dialog cu dl Emilian Claudiu Mocăniță, consilier de la Compartimentul de promovare și dezvoltare a turismului de la Consiliului Județean Buzău. Interlocutorul nostru ne-a declarat, printre altele: „Geoparcul este un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Caracteristicile geologice sunt cuprinse într-un număr de situri de importanţă științifică, educaţională, reprezentative pentru un anumit moment din istoria Pământului sau pentru anumite evenimente sau procese geologice.
Geoparcul «Ţinutul Buzăului» este situat in Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în partea de nord a județului Buzău. Teritoriul propus se află în zona de curbură a Carpaților Orientali, la intersecția drumurilor istorice ce leagă Muntenia, Transilvania și Moldova. Geoparcul cuprinde următoarele 18 comune: Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă, totalizând o suprafaţă de 109.826 ha și o populație de 52.500 locuitori.“
Geoparcul poate fi vizitat pe toată durata anului gratuit. Accesul se face pe drumuri județene sau comunale, care urmează văile a trei râuri: Sibiciul, Bălăneasa și Slănicul de Buzău. Geoparcul are două intrări principale prin comuna Berca (situată la 130 km de București) și prin comuna Colți (situată la 80 km de Brașov).
Geoparcul este cunoscut pentru numeroasele sale atracții naturale: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Pădurea Lacurile Bisoca, precum și pentru cele antropice: așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, Mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca), Rătești și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Casa Memorială „Vasile Voiculescu“ de la Pârscov. Recent au fost deschise două colecții muzeale: Muzeul „Timpul Omului“ în comuna Mânzălești, colecții care prezintă, în mod simbolic, legătura dintre Pământ și Om, din perspectiva Timpului, pe fundamentul pietrei, lutului și sării, elementele naturale care stau la baza vieții culturale a Mânzăleștenilor și Muzeul „7 locuri de poveste“ din comuna Lopătari, unde veți cunoaște șapte locuri din „Ținutul Buzăului“, care au inspirat, de-a lungul timpului, povești cu balauri, uriași, căpcăuni, spirite protectoare, pietre magice și leacuri nemaiîntâlnite.
De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că Geoparcul „Ținutul Buzăului“ este o frumoasă atracție pentru cei interesați de cunoașterea îndeaproape a tradițiilor și obiceiurilor populare. Portul popular tradițional este încă bine păstrat în multe dintre aceste localități
În ceea ce privește arta populară buzoiană se distinge arta țesutului cu păr de capră, a cusutului, precum și încondeierea ouălor. În acest sens sunt renumite zonele Bisoca, Lopătari, Mânzălești și Sărulești. În zonele de munte (Bisoca, Lopătari, Mânzălești) meșterii populari sculptează în lemn obiecte utile în gospodărie, dar și cu scop artistic. Pe Valea Slănicului, la Mânzălești, încă se mai păstrează secretele olăritului.
Obiectivele Geoparcului - „Ținutul Buzăului“
- organizarea anuală a Zilelor / Festivalului Geoparcului (în luna mai a fiecărui an);
- depunerea documentației pentru declararea zonei ca Geoparc Internațional UNESCO;
- deschiderea de noi puncte de interpretare în comunele din Geoparc;
- sprijinirea echipei sale la amenajarea unor noi trasee de vizitare;
- participarea la Târgul de promovare de la Conferința UNESCO a Geoparcurilor (2018) care urmează să aibă loc la Adamelo – Brenta (Italia), în parteneriat cu Geoparcul – „Ținutul Buzăului“.
Cristea BOCIOACĂ
Revista Lumea Satului nr. 16, 16-31 august 2017 – pag. 48-51
- Articol precedent: Păsările, indicatorul sănătății Planetei Albastre
- Articolul următor: La Slobozia, un muzeu unicat în România - Muzeul Național al Agriculturii