Dăunătorii verzei
Buha verzei (Mamestra brassicae)
Descriere: este un fluture nocturn de culoare cenușie, cu anvergura aripilor de 40-50 mm, cu linii transversale mai închise pe aripile anterioare, cu o maculă reniformă, înconjurată de dungi alb-gălbui, de forma literei „w“.
Aripile posterioare sunt tot cenușii, cu marginile mai închise. Adulții depun ponta (1.500 de ouă/femelă) pe partea inferioară a frunzelor. Larva, cea care practic provoacă pagube în culturi, are la maturitate 35-40 mm, este de culoare verzuie până la brun-cenușiu, cu o dungă mediană pe partea dorsală și altele galbene, lateral, și capul negru. Pupa este brun-roșcată, de 20-40 mm, și asigură iernarea în sol a dăunătorului.
Atac: buha are două generații pe an, fiind un dăunător polifag; pe lângă varză atacă muștarul, rapița, conopida, mazărea, sfecla și tutunul. Larvele rod epiderma și parenchimul, perforează limbul sub formă de orificii neregulate, la un atac sever putând fi defoliată întreaga plantă. La varză, după formarea căpățânii, pătrunde în interiorul acesteia, unde lasă dejecțiile, ceea ce face produsul necomercial. Poate provoca pagube de până la 70-80%.
Combatere: Decis 2,5 EC – 0,04%, Dimilin 25 WP – 0,05%, Mospilan 20 SG – 0,0125%, Mavrik 2 F – 0,05%, aplicat la apariția larvelor. La soluțiile de tratament se folosește adjuvantul Silwet 77 – 0,05% sau aracet – 0,2%.Tratamentul se repetă la 8-10 zile.
Limaxul cenușiu (Agriolimax agreste)
Descriere: adultul atinge 30-40 mm lungime, are corpul lunguieț, îngustat posterior, de culoare galben-albicios până la cafeniu-deschis, brăzdat de numeroase dungi și pete negricioase. În zona capului prezintă două perechi de tentacule; cele superioare au rol de văz, iar cele inferioare – predominant tactil. Larva este de culoare cenușie, asemănătoare adultului, de dimensiuni mai mici. Iernează în stadiul de ou, depus în sol, la adâncimea de 2-4 cm.
Atac: este un dăunător nocturn, favorizat de primăverile și verile umede și răcoroase. Ziua se retrage în sol, pentru a se apăra de temperatură ridicată, soare și uscăciune, dar în perioadele ploioase atacă chiar și ziua.
În timpul deplasării lasă pe sol o secreție vâscoasă care, în contact cu aerul, devine pergamentoasă-albă, simptom după care poate fi depistată prezența dăunătorului chiar și în lipsa acestuia. În prima fază preferă frunzele, la care distruge țesuturile dintre nervuri. Atacul este în vetre bine delimitate, cu aspect de pășunat. La varză, după formarea căpățânii, larvele și adulții se instalează printre frunze, producând gelificarea țesuturilor, aspect ce face recolta necomercială.
Combatere: măsuri agrotehnice plus, în timpul atacului, administrarea produsului Mesurol pe sol, în doze de 3-6 kg/ha.
Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)
Descriere: este un dăunător cu 2 sau 3 generații pe an și iernare în pământ, sub formă de pupă. Adultul are o anvergură a aripilor de 50-65 mm. Are corpul negru, cu peri alb-gălbui și aripi albe, cu vârfurile negre și două pete rotunde, tot negre, pe aripile anterioare. Fața inferioară este alb-gălbuie, cu vârfuri gălbui. Larva poate atinge 50 mm, are corpul de culoare cenușiu-deschis, prevăzut cu trei linii galben-portocalii pe partea dorsală, cap verde-deschis până la verde-cenușiu.
Atacul: cele mai mari pagube produc larvele din generația a II-a, la varza de toamnă. Primii fluturi apar în luna mai, depun ouă în grupuri de 50-100, incubația durează până la 12 zile, iar stadiul larvar numără 25-30 de zile, cu cinci năpârliri. În iulie apar fluturii din generația a II-a, ale căror larve aduc daune majore în iulie-august. Omizile tinere atacă în grup fața inferioară a frunzelor, rozând epiderma și parenchimul; cele din vârstele 3 si 4 atacă limbul întâi pe margine, apoi se hrănesc cu toată frunza, din aceasta rămânând doar nervurile.
Combatere: Actara 25 WG – 0,02% (120gr/ha, 600 l soluție/ha), Mospilan 20 SG – 0,025% (0,150 kg/ha p.c.), Confidor Energy – 0,06% (0,36 l p.c/ha, administrare foliară, Karate Zeon – 0,015% (0,09 l/ha), Affirm – 1,5 kg/ha, Laser 240 SC – 0,03%. Pentru aderență se va folosi aracet – 0,2%.
Maria BOGDAN
daunatori, varza, daunatorii verzei, Mamestra brassicae, Buha verzei, Limaxul cenusiu, Agriolimax agreste, Fluturele alb al verzei, Pieris brassicae
- Articol precedent: Tratamente preventive la sfecla de zahăr
- Articolul următor: Mahaleb sau Gisela 5?