Prevenirea, combaterea şi limitarea efectelor infestaţiei cu ţânţari
Ţânţarii fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problemă la nivel global deoarece au un areal de răspândire foarte vast, sunt întâlniţi aproape peste tot, mai ales acolo unde există şi bălţi, lacuri etc., fiind specii care se hrănesc cu sângele oricărei vietăți care mişcă în jurul lor, inclusiv al oamenilor.
În plan global există mai mult de 3.000 de specii de ţânţari, fiecare având particularităţile sale, respectiv sunt specii care nu consumă sânge deloc, alţii nu preferă sânge uman, unele specii preferă să se hrănească seara, iar altele ziua.
Având sânge rece, ţânţarilor, în general, le este greu să trăiască la temperaturi scăzute. Dacă iarna este blândă, unele femele reuşesc să o petreacă fără probleme, însă activitatea cea mai intensă o desfăşoară în perioada călduroasă a anului.
Un ţânţar cântăreşte în medie 2,5 miligrame, lungimea corpului este între 3,5-5 mm și are o constituţie fragilă, este de culoare gri maroniu, în torace sunt inserate trei perechi de picioare subţiri, acoperite de peri fini, o pereche de aripi înguste şi lungi, precum şi o pereche de aripi posterioare, mai reduse ca dimensiune, care servesc la stabilizarea acestuia.
Masculii prezintă nişte antene lungi, acoperite de peri aspri, trompa lor nu este făcută pentru a înţepa, iar femelele au antene mai scurte şi o trompă folosită la înţepat.
După ce se hrăneşte cu sânge femela țânțar depune 150-300 de ouă înfăşurate într-un înveliş special, lipicios, pe suprafaţa apei, cu predilecţie apă stătătoare, băltoace, mocirle, iazuri sau jgheaburile acoperişurilor.
Întregul ciclu evolutiv, cu durată de 2-3 săptămâni, de la faza embrionară, faza larvară până la pupă se desfăşoară exclusiv în apă, ţânţarii adulţi eclozează la suprafaţa apei şi încep imediat să zboare. În condiţii favorabile, această specie tinde către o înmulţire în masă, populaţia lor cuprinzând un număr deosebit de mare de indivizi.
Ţânţarii nu provoacă pagube alimentelor sau materialelor, sunt supărători din cauza zgomotului pe care îl fac în timpul zborului, însă se regăsesc în categoria agenţilor dăunători pentru igienă şi importanţi în transmiterea unor boli, unele extrem de grave.
Femelele se hrănesc cu sânge o dată la 2-3 zile, înţepăturile lor având efecte neplăcute, prin apariţia eritemelor în zona de contact, pustii roşii şi urticarie.
Intensitatea înţepăturilor la om depinde de genele fiecăruia. Îmbrăcămintea mai închisă la culoare, temperatura corpului şi mişcarea sunt lucruri care atrag ţânţarii.
De asemenea, există o mulţime de compuşi emanaţi de corpul uman, dintre care unii au capacitatea de a respinge ţânţarii, alţii îi atrag, în funcţie de secreţiile şi mirosul fiecărei persoane în parte, ţânţarii având preferinţe diferite, de la specie la specie.
În general, înţepăturile de ţânţar nu pun sănătatea în pericol, însă sunt extrem de deranjante, iar în unele cazuri se poate ajunge la situaţii delicate din cauza provocării unor alergii prin iritarea zonei înţepate care provoacă dureri.
Cu toate acestea, ţânţarii sunt responsabili pentru un număr însemnat de decese înregistrate anual în întreaga lume ca urmare a bolilor răspândite de ei, cu predilecţie în zona tropicală, cum sunt malaria, encefalita sau febra galbenă şi virusul West Nile (pe care îl iau de la păsări şi îl transmit oamenilor, scăzându-le dramatic eficienţa sistemului imunitar).
Există însă pericolul ca, din cauza încălzirii globale, speciile care transmit aceste boli să se răspândească tot mai mult din zona tropicală spre nord.
Anumite specii de ţânţari sunt vectori pentru transmiterea la rumegătoare a Bolii limbii albastre sau a Dermatozei nodulare contagioase, la câine transmit Dirofilarioza, dar şi alte boli care produc morbiditate şi mortalitate ridicată la animale, precum şi însemnate pierderi economice.
Pentru limitarea acţiunii nocive a acestor insecte asupra stării de sănătate a populaţiei umane şi animale se impune aplicarea unor măsuri de prevenire şi combatere de ordin general şi specifice prin care să se limiteze posibilitatea de dezvoltare şi răspândire a ţânţarilor, precum şi lichidarea lor în zonele în care habitează.
Recomandările în acest context se referă la:
- Identificarea zonelor favorabile dezvoltării şi înmulţirii speciilor de ţânţari;
- Responsabilitatea autorităţilor locale şi a unităţilor specializate privind efectuarea lucrărilor de amenajare şi întreţinere a râurilor, a lacurilor şi a zonelor limitrofe acestora pentru a împiedica băltirea apelor;
- Efectuarea lucrărilor de defrişare a resturilor vegetale excesive din parcuri, zone de agrement cu luciu de apă, grădinile din spaţiile intravilane, de pe suprafeţele de pajişti naturale etc.;
- Solicitarea de către autorităţiile locale implicate sau de către populaţia interesată să se efectueze dezinsecţii în zone şi spaţii unde prezenţa ţânţarilor este evidentă, prin unităţi cu activitate în domeniu, dar și pentru asigurarea asistenţei de specialitate prin ingineri agronomi, medici umani, medici veterinari;
- Respectarea procedurilor de dezinsecţie prin folosirea de substanţe omologate din grupa de toxicitate II şi IV, care nu sunt dăunătoare omului şi animalelor şi care sunt verificate ca eficienţă, efectuarea dezinsecţiei în două etape: în prima etapă se urmăreşte exterminarea insectelor vii, urmărind ca la 18-21 de zile să fie exterminate ouăle şi larvele de insecte;
- Colaborarea cu medicii veterinari pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare, în special a tratamentelor antiparazitare şi a dezinfecţiilor, dezinsecţiilor şi a deratizăriilor, în situaţile în care aceste acţiuni se impun.
- Protejarea spaţiilor prin plase de protecţie şi, după caz, folosirea unor aparate care emit ultrasunete pentru alungarea ţânţarilor.
- Populaţia să se protejeze purtând îmbrăcăminte adecvată, să evite zonele cu băltiri, împădurite sau cu vegetaţie înaltă în special în perioada caldă a anului.
- Colaborarea permanentă cu alte autorităţi judeţene responsabile, prin informări reciproce şi acţiuni comune pentru realizarea măsurilor de prevenire şi combatere a dăunătorilor;
- În situaţii deosebite de infestaţie masivă, de înţepături cu reacţii locale evidente, în special în zona globului ocular, în stări alergice se recomandă apelarea la medici pentru intervenţii de specialitate.
Dr. Ioan Viorel PENŢEA, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
boli, insecte, tantari, efectele infestarii
- Articol precedent: Reglementări ANSVSA. Substanțele stupefiante și psihotrope în medicina veterinară în România
- Articolul următor: Creșterea puilor fără antibiotice