Romania

România, prima ţară din Europa care are criterii de evaluare pentru destinaţiile de ecoturism

România, prima ţară din Europa care are criterii de evaluare pentru destinaţiile de ecoturism
Distribuie:  

România devine prima ţară din Europa care a dezvoltat un sistem de recunoaştere a destinaţiilor de ecoturism pe baza criteriilor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) şi a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), după lansarea, vineri, a destinaţiilor de ecoturism şi criteriilor de recunoaştere a acestora.

'Avem o ocazie unică de a ne poziţiona pe piaţa europeană de ecoturism atât din punct de vedere tehnic, prin criteriile de ecoturism, cât şi din punct de vedere imaginii pozitive pe care ecoturismul o poate oferi pe piaţa reală de turism, imagine legată de natura şi de cultura rurală din România. Este o premieră în Europa şi credem că la nivel internaţional suntem prima ţară care are criterii acestea. Anumite microregiuni din România care au pe teritoriul lor şi o arie protejată, un parc naţional, un parc natural împreună cu comunităţile din jurul lor, cu reţeaua de servicii, aici vorbim de pensiuni turistice, de tur operator, de ghizi şi alt gen de servicii, sunt capabile să facă un parteneriat şi să reprezinte acestă zonă', a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, Andrei Blumer.

El a explicat că destinaţiile ecoturistice sunt zonele geografice unde se poate practica o formă de turism care respectă natura şi tradiţiile locale.

Potrivit reprezentantului AER, ecoturismul reprezintă un instrument excelent de dezvoltare durabilă locală a zonelor rurale din apropierea sau din interiorul ariilor naturale protejate, iar în momentul de faţă din ce în ce mai multe zone se cristalizează ca destinaţii de ecoturism cu o reţea de servicii bine închegată şi infrastructură turistică specifică (Ţara Dornelor, zona Băilor Tuşnad, Ţara Haţegului - Retezat, Pădurea Craiului - Apuseni, Delta Dunării, Podişul Hârtibaciului etc).

În opinia sa, o destinaţie de ecoturism înseamnă în primul rând o imagine verde, o imagine "coerentă" care să fie susţinută de servicii specifice.
De asemenea, o destinaţie de ecoturism înseamnă şi un bun management al deşeurilor şi o bună infrastructură de acces. "Ecoturismul se poate face şi cu infrastructură mai precară din punctul de vedere al calităţii. Toleranţa turiştilor este mai mare", a explicat Blumer.

"Criteriile sunt ca un ghid de bună practică. I se spune unei zone ce trebuie să facă, cine trebuie să facă. Ele urmăresc să dea o linie directoare zonei respective. Criteriile pentru recunoaşterea destinaţiilor de ecoturism au fost elaborate într-un proces participativ într-un grup de lucru interministerial de către Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) şi Asociaţia de Ecoturism din România (AER), în colaborare cu Ministerului Mediului, Ministerul Agriculturii, ANTREC, WWF România, RNP Romsilva şi UNDP", a spus Blumer.

El a mai menţionat că asociaţia desfăşoară o campanie timp de un an al cărei scop este recunoaşterea unei dimensiuni noi a naturii şi a satului tradiţional din România, o dimensiune economică şi socială.

Tot vineri a fost prezentat prototipul lotcii ecoturistice - un nou model de barcă dezvoltat de Ivan Patzaichin.

Romania, ecoturism

Alte articole: