De ce să vizitezi serele Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză“

Perioada pandemiei ne-a constrâns pe toți să petrecem o bună parte a timpului liber în casă. Nici în prezent situația nu este tocmai ca înainte, iar bucureștenii, sau cel puțin cei care nu pleacă prea des în afara Capitalei, nu au foarte multe posibilități de relaxare. Însă, o alegere potrivită ar putea fi serele Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză“, pentru că în această perioadă puteți admira plante pe care nu le întâlniți la tot pasul.
Citrice în plin proces de coacere
Poate cel mai interesant compartiment în această perioadă este cel al citricelor. Primul impact plăcut pe care îl veți observa nu va fi cel vizual, ci cel olfactiv, pentru că majoritatea plantelor au acum flori, iar mireasma pe care o emană este o adevărată încântare. Mai apoi veți observa fructele. Lămâi, portocale, calamondine, clementine, mandarine, grapefruit, fortunella, pomelo și chiar Mâna lui Buddha, toate acestea pot fi văzute îndeaproape, dar nu, nu ca pe tarabă ci chiar în plin proces de coacere.
Despre Mâna lui Buddha – Citrus medica sarcodactylus – știm că este unul dintre cele mai vechi fructe și mai este cunoscut și sub denumirea de fructul cu degete. De ce? Pentru că nu are forma apropiată de o sferă, ci are ramificații asemănătoare unor degete, iar prima denumire a fost obținută datorită asemănării formei cu cea a unui mâini împreunate în timpul rugăciunii. Fructul are un parfum de lămâie și inițial era folosit pentru a parfuma încăperile și hainele, ca plantă ornamentală, medicinală, dar și pentru a oferi aromă băuturilor. Cea mai valoroasă este coaja fructului, care poate fi folosită în diverse rețete de mâncăruri, sucuri și poate fi chiar uscată pentru a pregăti marmelada. Fructul nu este foarte suculent și nu poate fi păstrat foarte mult timp, însă este des întâlnit în mănăstirile budiste.
MAI JOS REPORTAJUL VIDEO DESPRE CITRICE
Arborele de cafea
Cu siguranță cafeaua se numără printre cele mai populare băuturi din lume. Este licoarea care se consumă cu precădere dimineața, însă puțini știu cum arată arborele de cafea. Ei bine, dacă aveți curiozitatea, puteți merge în serele Grădinii Botanice din București pentru a-l observa îndeaproape.
Înrudit cu arborele de cacao, arborele de cafea face parte din familia Genus coffea și crește în regiunile tropicale și subtropicale. Este interesant faptul că, deși genul Coffea cuprinde peste 60 de specii, Coffea arbica este cea crescută ca plantă de interior și cea mai importantă din punct de vedere economic. Acesta are o creștere rapidă, în 5 ani poate avea deja 5 metri, înălțime, însă asta nu înseamnă că această cultură este una ușoară, ci trebuie spus că abia în al treilea an după plantare înflorește, iar abia din anul al IV- lea sau al V-lea poate fi considerat pe rod.
Arborele de cafea este mereu verde, frunzele au forma ovală cu marginea ondulată, de culoare verde închis. Florile sunt albe, apar în ciorchine și emană un miros plăcut, dar nu de cafea, cum poate toți ne-am aștepta, ci se aseamănă cu iasomia și mirosul de citrice. Cel mai frumos aspect al acestui arbore este faptul că în toate sezoanele putem vedea ramuri de flori, fructe verzi, în plin proces de coacere, apoi galbene, roșu deschis și, în final, atunci când sunt coapte, chiar roșu închis.
Fructele sunt asemănătoare cireșelor, ajung la maturitate în 7-9 luni și în interiorul fiecărui fruct, de regulă, se regăsesc două boabe de cafea. Acestea trec apoi printr-un proces de prelucrare până ajung pe rafturi spre comercializare și pot fi consumate.
Un compartiment, o poveste
Cu siguranță veți fi uimiți de colecția de cactuși. Chiar dacă sunt plante pe care le găsim adesea și în florării, este clar că aici veți găsii plante pe care nu le-ați mai văzut până acum. Provenite din zone semideșertice ale celor două Americi, ele impresionează prin diversitate, formă, dar mai ales prin flori. Este cunoscut faptul că aceste flori sunt printre cele mai frumoase, dar în același timp au o durată de viață extrem de scurtă și pot fi admirate în timpul prânzului și, chiar dacă majoritatea speciilor înfloresc vara, în această perioadă puteți avea șansa să admirați Crăciunelul – Zygocactus truncatus (Hav.) K. Sch, adică acea plantă străveche pe care bunicile noastre o numeau crăciuniță.
Fiecare compartiment are specificul lui și în fiecare veți găsi plante cu adevărat spectaculoase. De exemplu, în cel dedicat ferigilor veți avea șansa să vedeți zeci de tropicale.
În compartimentul din Grădina Botanică acestea sunt foarte bine reprezentate. Cele care fură mai întâi privirea se află în ghivecele atârnate.
În compartimentul plantelor acvatice veți găsi un bazin în care se află numeroase plante de talie mică din genurile Cryptocorine L., Aponogeton L., Cabomba L., Vallisneria L., dar și o impresionantă colecție de nuferi tropicali. Tot aici veți vedea și plante din pădurile de mangrove, dar și plante aromatice din arhipelagul indonezian, inclusiv ghimbir.
De interes vor fi și colecțiile de orhidee, unde aveți șansa în această perioadă să admirați zeci de flori cu diferite forme și culori. Nu trebuie să ratați nici bromeliile, palmariul, zona plantelor suculente sau serele vechi.
Numărul și descrierea plantelor pe care le puteți admira în cadrul Grădinii Botanice din București ar depăși numărul paginilor pe care le putem scrie într-o revistă, de aceea vă adresăm îndemnul de a vizita acest loc minunat, nu pe repede înainte, ci pe îndelete, pentru că măcar cu imaginația, prin intermediul florilor, veți putea păși pe tărâmuri unice.
Larissa Dinu
cactusi, citrice, Gradina Botanica Bucuresti, arbore de cafea
- Articol precedent: Cadiz, orașul lui Hercule construit de fenicieni
- Articolul următor: Myanmar, ţara cu mii de pagode (IX). Universul de pe lacul Inle