Sfinții Mărturisitori Ardeleni, „stâlpii“ neclintiți ai credinței ortodoxe

Protectori ai Bisericii Ortodoxe din Transilvania secolului al XVIII-lea, Mărturisitori Ardeleni – Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie, Sf. Muc. Nicolae Oprea și Sf. preoți Mărt. Ioan și Moise Măcinic – sunt pomeniți la data de 21 octombrie și au rămas în istoria credinței drept cei care s-au opus oprimării greco-catolice.
Sfântul Visarion Sarai
Provenind dintr-o familie de neam român ce trăiau în Bosnia, Sfântul Visarion Sarai a văzut lumina zilei în anul 1714, fiind creștinat cu numele de Nicolae. Călătoriile sale pe meleagurile sfinte, la Ierusalim, Muntele Athos, l-au adus și mai profund pe calea credinței. Destul de tânăr, la 24 de ani, a ajuns la Mănăstirea Sava, unde a și călugărit o perioadă.
În Transilvania, Valea Mureșului și împrejurimi a colindat neîncetat pentru a împărtăși oamenilor convingerea ortodoxă. Însă, pentru împătimirea în a ține aproape de oameni credința ortodoxă, autoritățile l-au arestat în anul 1744, prin zona Sibiului și l-au supus unui vast interogatoriu după care l-au întemnițat.
A fost aruncat în închisorile din Deva, Timișoara, iar apoi trimis la temniță în Kufstein, Austria, unde, după chinuri cumplite, și-a dat ultima suflare ca martir.
Sfântul Sofronie de la Cioara
Născut în zona Orăștiei, satul Cioara, Sf. Sofronie provenea dintr-o familie de preoți. Perioada de început a călugăriei și-a desfășurat-o în Țara Românească, apoi a revenit la Cioara, unde a ridicat un schit în inima pădurilor și ținea prelegeri pentru a-i învrednici pe oameni către credință.
Schitul a fost dărâmat de către autoritățile habsburgice care nu acceptau aceste obiceiuri, iar Sf. Sofronie, îndârjit de acestea, a inițiat o luptă ce a durat doi ani împotriva lor și a Episcopiei Unite de la Blaj, ce instiga la dezmembrarea bisericii.
A fost închis de mai multe ori la Bobâlna, apoi la Abrud, dar cu ajutorul susținerii credincioșilor a fost eliberat. Într-o adunare a forumului suprem al bisericii din 1760, Sf. Sofronie a cerut eliberarea celor întemnițați și dreptul la libertatea religioasă.
După o ultimă întrevedere a Sf. Sofronie cu generalul Nicolaus Adolf Bucow, cel care a dezbinat lăcașurile sfinte, Cuviosul s-a îndepărtat de viața publică și s-a dus în tihna Mănăstirii Argeșului.
Sfântul Nicolae Oprea Miclăuș
Om modest, ce se ocupa cu muncile pământului, Sf. Oprea Nicolae provenea din partea Săliștea Sibiului.
Familist convins și un bun credincios, a fost însărcinat să transmită împăratului nemulțumirile românilor, de mai multe ori fiind pe drumuri către Viena. Însă, acestea au fost tratate cu alungare și dispreț, ulterior ajungându-se la întemnițări și durere.
În anul 1752, Cuviosul Oprea a fost capturat la Viena și apoi închis la Cușteni, murind ca martir al credinței ortodoxe între pereții reci ai nedreptății.
Sfântul Ioan din Galeș
Ioan din Galeș, preot de mir, este cel care a mers neobosit din casă-n casă pentru a aduna semnăturile oamenilor în demersurile pentru acordarea drepturilor libertăților creștine și nu numai ale ardelenilor. A fost prins, târât în lanțuri și arestat la Sibiu în anul 1756 pentru dăruirea și acțiunile sale spre folosul comunității. Auzind despre întreprinderile preotului Ioan, Împărăteasa Maria Tereza a dat dispoziție să fie întemnițat la Deva.
După un an a fost dus la închisoarea din Graz, iar de aici transportat la temniță în Kufstein, unde a trăit mai bine de 24 de ani, nedorind să-și părăsească convingerea sa creștină.
Sfântul Moise Măcinic din Sibiel
La fel ca și ceilalți sfinți pomeniți anterior, Sf. Moise Măcinic din Sibiel și-a menținut cu o voință arzătoare credința și a împărtășit nuanța bisericească printre semenii săi, până când s-a revoltat împotriva uniației și a fost închis la Sibiu pentru o perioadă de un an și jumătate.
Lumina zilei a mai văzut-o doar cu condiția de a se îndepărta de revolte și a trăi ca om simplu. Dar, împreună cu Nicolae Oprea din Siliște, le-a fost încredințată menirea de a duce vestea împărătesei Maria Tereza despre nemulțumirile sătenilor transilvăneni în ceea ce privea Biserica Ortodoxă. Au fost numaidecât întemnițați în închisoarea Kufstein, lângă crestele Munților Tirolului.
După mai bine de 32 de ani, soția lui Nicolae Oprea a cerut eliberarea către împăratul Iosif al II-lea, însă răspunsul din partea reprezentanților închisorii a adus întristare, despre cei doi nu se mai auzise de multă vreme nimic, semn că au plecat spre Cer, privind printre gratii cu inima martiră.
Adevărați „stâlpi“ ce nu-i poți clinti nici cu furtunile cele mai amenințătoare, așa au fost Sfinți Ardeleni în legătura lor cu credința ortodoxă, exemple pe vecie pentru noi, cei care oscilăm uneori într-o nesiguranță; ei ne-au dat aripi să nu părăsim crezul ce ne-a fost lăsat cu prețul sacrificiului, ne-au înzestrat cu mantia curajului să privim înspre cer făcând crucea speranței și a libertății, dincolo de văile întunecate.
Aurora GRIGORE
credinta, ortodoxie, Sfintii Marturisitori Ardeleni
- Articol precedent: Mănăstirea Dragomirna, mireasa cu veșminte binecuvântate din piatră
- Articolul următor: Sfântul Dumitru, Focul lu’ Sâmedru