Să cunoaștem bine necesitățile plantelor și ce poate oferi solul

Realizarea de producții agricole ridicate și de calitate superioară specifice fiecărei culturi și soi (hibrid) presupune cunoașterea de către cultivator a cerințelor culturilor din ferma sa, pe de o parte, iar pe de altă parte cunoașterea posibilităților ce le poate oferi solul, pe baza cartărilor agrochimice realizate la 4-5 ani și a observațiilor personale realizate de-a lungul timpului în câmp.
Care sunt cerințele plantelor?
Toate culturile au nevoie de sol afânat, ușor permeabil pentru a acumula și conserva apa, cu porozitatea totală de 48-60%, din care porozitatea capilară 30-36%, iar cea necapilară (de aerație) 18-24%. Să aibă densitatea aparentă 1,0-1,4 g/cm3, un conținut optim de umiditate cuprinsă între capacitatea de câmp (Cc) și coeficientul de ofilire (Co), bogat în humus și elemente nutritive, cu o activitate microbiologică intensă și încadrate în asolament după premergătoare favorabile, în sole cu o stare fitosanitară bună, cu grad de îmburuienare redus.
Sunt necesare asolamente elastice, corespunzătoare cerințelor pieței, dar din care să nu lipsească sola amelioratoare și datoria agronomilor este să facă din fiecare cultură o bună premergătoare.
Asupra solului să se intervină cât mai puțin și numai la umiditatea optimă, să se asigure minimum 10 t/ha/an materie organică pentru a menține în echilibru procesele de formare/mineralizare a humusului.
O atenție deosebită trebuie acordată pH-ului solului, cunoscând că peste 3,5 mil. ha au grad de aciditate ridicat.
Eficiența îngrășămintelor aplicate este condiționată de nivelul pH-ului astfel:
Pierderile de recoltă, în fiecare an, în funcție de pH sunt:
- La pH 5,8 scade producția de grâu cu 5% și de porumb cu 5%;
- La pH 5,4 –,,– cu 20% –,,– cu 15%;
- La pH 5,0 –,,– cu 26% –,,– cu 19%;
- La pH 4,8 –,,– cu 32% –,,– cu 23%;
Gradul de valorificare a fosforului din sol este influențat de pH astfel:
- La pH sub 5 coeficientul de valorificare este 10;
- La pH 5,5-6,0 –,,– este 20;
- La pH 6,5-7,0 –,,– este 30;
- La pH 7,5-8,0 –,,– este 15.
Din aceste motive este necesar ca, atunci când valoarea pH-ului scade sub 5,8, să se aplice amendamente calcaroase, socotindu-se câte 2 t/ha pentru o unitate pH.
Ce poate oferi solul?
Pe baza cartărilor agrochimice se poate cunoaște oferta solului la un moment dat pentru că activitatea din sol este dinamică și se schimbă în permanență. Adică, prin activitatea microbiologică din sol, de descompunere-mineralizare a materiei organice, are loc eliberarea de elemente nutritive dar, în același timp, are loc și un consum al acestora de către plante, precum și prinderi prin levigare, volatilizare, eroziune.
Aprecierea conținutului în azot se face după indicele de azot, astfel:
- slab aprovizionat la IN = sub 2, mediu aprovizionat 2-4 și bine aprovizionat 4-6.
Aprecierea cu fosfor se face după conținutul în mg P2O5/100 g sol:
- slab aprovizionat la 2,1/4,0; mediu aprovizionat la 4,1-8,0 și bine aprovizionat 8,1-16,0.
La fel aprovizionarea cu potasiu – mg K2O/100 g sol:
- slab sub 8,0; mediu 8,1-16,0 și bine aprovizionat 16,1-24,0.
Aprecierea gradului de fertilitate potențială a solului lutos se poate urmări în tabelul nr. 1.
Cantitatea de elemente nutritive necesară pentru obținerea a 1 tonă produs principal (boabe) este prezentată în tabelul nr. 2.
În tabelul nr. 3 se prezintă cantitatea de îngrășăminte care trebuie aplicată la principalele culturi agricole, care reprezintă mai mult de jumătate din suprafața cultivată, pentru diferite niveluri de producție.
Datele de mai sus vin în sprijinul fermierilor pentru a putea gestiona mai bine inputurile în funcție de producțiile programate.
Tabelul nr. 1
Aprecierea gradului de fertilitate potențială pe un sol lutos
Tabelul nr. 2
Tabelul nr. 3
Prof. dr. ing.Vasile POPESCU
plante, soluri, productii agricole, soluri fertile, pH
- Articol precedent: Totul despre cultivarea spanacului urcător
- Articolul următor: Caracteristicile primilor hibrizi de ardei creați în România