Primăvara, anotimp pentru deparazitarea animalelor!

Deparazitarea internă şi externă a animalelor din gospodării, a mamiferelor şi a păsărilor este o acţiune care se impune pentru sănătatea animalelor şi a omului, precum şi pentru protecţia mediului înconjurător.
Paraziţii interni şi externi
Paraziţii interni se localizează în diferite părţi ale organismului animal: tubul digestiv, aparatul respirator, aparatul genital, sistemului circulator, muşchi etc. Ei pot migra, în ciclul lor biologic, prin organism, producând leziuni în diferite organe sau ţesuturi sau pot să vehiculeze germeni patogeni, bacterii sau virusuri, provocând enterite sau pneumonii infecţioase. Prin hrănirea paraziţilor cu substanţe nutritive se perturbă metabolismul organismelor parazitate.
Paraziţii externi ai animalelor (păduchi, purici, căpuşe, râie etc.) produc leziuni pe pielea animalelor, având ca rezultat un disconfort continuu. În plus, unii dintre ei se transmit la om (râia) sau sunt transmiţători ai altor paraziţi sau germeni infecţioşi; de exemplu, larvele de purici şi păduchi ai câinilor şi pisicilor pot fi contaminate cu larvele unor tenii, pe care le transmit organismelor gazdă şi accidental omului, iar căpuşele sunt vectori pentru unele bacterii, virusuri, ricketsii, miceţi pe care îi transmit atât la animale, cât şi la om. În ciclul biologic al majorităţii paraziţilor interni există una sau mai multe gazde intermediare. Astfel, se creează un lanţ parazitar în care sunt antrenate mai multe specii de animale.
Paraziţii animalelor, un pericol şi pentru om!
Omul se poate infesta cu paraziţi de la animale fie prin contactul direct cu acestea, fie prin consum de legume sau fructe nespălate, prin intermediul mâinilor murdare sau prin consumul de carne infestată. Astfel, omul poate să facă boli grave ca: hidatidoza, cisticercoza, trichineloza, larva migrans etc. Foarte important! Câinele şi pisica reprezintă gazde pentru mulţi paraziţi pe care îi transmit animalelor şi accidental omului.
Având în vedere că animalele parazitate elimină, odată cu fecalele, ouă sau larve de paraziţi, contaminând păşunile, apa, furajele şi obiectele din jur, animalele sunt predispuse la contaminări sau recontaminări continue.
Deparazitarea rumegătoarelor şi a cabalinelor
Ca urmare, pentru a menţine starea de sănătate a animalelor şi implicit a omului, precum şi pentru protecţia mediului înconjurător, trebuie făcută deparazitarea internă şi externă a tuturor speciilor de animale din gospodărie, inclusiv a câinilor şi pisicilor. Acţiunea se face în acelaşi timp la toate animalele, de cel puţin 4 ori pe an. Una dintre acestea se face primăvara, cu două săptămâni înainte de scoaterea animalelor la păşunat, folosind pentru cabaline ECVIROM şi ECVIROM I, suspensie orală, iar pentru bovine, ovine şi caprine, suspensiile orale FASCIOCID, ROMBENDAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10%, ROMFENBENDAZOL şi ROMBENDAZOL PLUS, dar şi soluţiile injectabile ROMAVERMECTIN PLUS şi ROMIVERMECTIN.
Deparazitarea porcilor
Pentru porcine sunt recomandate produsele ROMOXIBENDAZOL – comprimate şi pulvis – şi ROMIVERMECTIN, soluţie injectabilă.
Deparazitarea păsărilor
În cazul păsărilor se va folosi ROMBENDAZOL F, comprimate, iar pentru deparazitarea externă şi a cuibarelor, produsul ROMPARATOX.
Deparazitarea câinilor şi pisicilor
La câini şi pisici, deparazitarea internă se face cu PARACAN, TOTAL sau ROMBENDAZOL SUPER, sub formă de comprimate, iar deparazitarea externă, cu PARAKILL.
Deparazitarea adăposturilor şi a ustensilelor
Concomitent cu deparazitarea animalelor, pentru a se evita reinfestarea animalelor, trebuie să se facă şi deparazitarea adăposturilor şi a ustensilelor folosite în gospodării sau ferme. Pentru aceasta recomandăm produsul: ROMPARASECT 5%.
Dr. Viorica CHIURCIU,
medic veterinar
Doctor în ştiinţe medicale
SC Romvac Company SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2013
- Articol precedent: Micile ferme zootehnice, în sapă de lemn
- Articolul următor: Oierul cu cele mai multe ţurcane din Europa