Romania

Izbiceni. Localitatea unde fiecare familie are un solar

Izbiceni. Localitatea unde fiecare familie are un solar

Primarul are solar din 1974...

...deci din primul an după absolvirea Facultății de Agricultură din cadrul Universității din Craiova. Acum ing. Mircea Velica lucrează împreună cu băiatul, care este tot inginer agronom, 3.000 mp de legume în sistem protejat și peste 25 ha în câmp (aici se include și cultura de pepeni). Este primar de 14 ani pentru că a înțeles să se implice în dezvoltarea comunității și să-și lase amprenta pentru posteritate. Este un om plin de forță, parcă din ce în ce mai tânăr, deși este născut în 1948 („o altă generație pașoptistă“). De fapt, este precum un vulcan care clocotește, gata să erupă în orice clipă. Dacă primarul se mândrește cu realizările obștești, inginerul agronom prezintă cu mândrie solariile moderne, de tip tunel, cu folie de umbrire în care cultivă azi soiurile de mâine. Are o colaborare cu compania americană Seminis (din 2005 a fost achiziționată de Monsanto) care produce și comercializează semințe de legume în peste 120 de țări.

Uite că acum culegem și noi ardeii cu scara

„Când spuneam în 2004 că o să culegem ardeiul cu scara, fermierii spuneau că îi iau de proști. Acum nimeni nu se mai miră de acest fapt. Tehnologia a pătruns în fiecare solar din comună, dar încă nu reușim să ne vindem producția în comun.“ Fermierii construiesc solarii tip tunel, din țeavă galvanizată, cu proiect, pentru a putea beneficia de asigurări.

Au fost încercări de asociere cu oarecare impact, dar mai sunt multe de făcut în această direcție. Nu au reușit încă să-și facă un depozit pentru legume și trece această nerealizare în plan personal, ca pe o vină. Și lipsa asocierii e o vină asumată, deși acum funcționează totuși 3 cooperative agricole în comună, cu suprafață mică deocamdată. „Eu sunt membru în Cooperativa Ecoleg Izbiceni și îmi exprim speranța că se va adopta reducerea TVA la legume și fructe, asta pentru a încuraja producția fiscalizată, iar pe formele asociative să se primească o subvenție suplimentară, care să poată susține contribuția la sistemul de pensii și sănătate, ceea ce ar aduce mai ușor legumicultorii în aceste forme de asociere.“

Vasile Golgojan, viceprimarul localității, încearcă al treilea ciclu de producție

Într-o comună cu 500 ha de solarii iată că și vicele este fermier. Și încă unul de top. „Am 3.000 mp de cultură în spațiu protejat desfășurate în 5 solarii de 7-800 mp. Totul este construit din fonduri și în regie proprie. Am accesat doar Măsura 141. O sumă mică, dar foarte bună. Solariile sunt cu folie dublă, prevăzute cu 2 rânduri de manivele ridicătoare, fiecare având centrală termică pe combustibil solid.“

Anul acesta încearcă să obțină a treia producție, mai ales că și-a dotat cele 5 solarii cu instalații termice. În februarie a pus primul ciclu de tomate și pe 10 iunie a trecut la a doua recoltă care și-a încheiat ciclul pe 20 august, iar acum este la al treilea ciclu, de data aceasta sădind ardei capia. Prima recoltă a dat producții de 1,5 kg /plantă la 12.000 plante/solar. Este vorba de soiurile Precos și Paris. În a doua cultură a sădit roșii olandeze Izmir și a obținut o producție de peste 3 kg/plantă. Într-unul dintre solarii are și un rând cu roșii cherry ciocolatii, pentru că produc tot timpul. Răsadurile le fac ei din semințe certificate cumpărate de la firme de top. Într-unul dintre solarii încearcă și cultura a treia de roșii. Centralele le-a realizat tot în regie proprie și au costat cam 10.000 lei bucata. „Copilul meu lucrează la Romstal, inginer, așa că am beneficiat de specialist gratis.“

A încercat și să mărească spațiul de cultură cu niște jgheaburi suspendate. Au dat satisfacție însă doar în prima parte a producției, neavând destul spațiu pe verticală.

Vicele are doi copii: cel care lucrează la Romstal în Corabia, dar și în fermă și altul care este jurist la Craiova și are doi copii.

A avut un contract cu o cooperativă, Dor de gust. „Până la urmă se pare că Agricover a renunțat, dar e adevărat că nici fermierii nu s-au ținut de contracte. Încă nu suntem pregătiți pentru a livra marfa în supermarket. Este nevoie de cooperative. E de fapt singura șansă să rezistăm concurenței europene și nu numai.“

Vasile Glogojan are 65 ani și a absolvit Școala Tehnică Sfântu Gheorghe – Deva. Este viceprimar din 2007 și lucrează pământul de când se știe.

Roșia gustoasă, la ea acasă

Comuna de pe Olt are 1.500 de familii, însumând circa 5.000 de suflete. 99% din locuitorii apți de muncă sunt fermieri legumicultori. În Izbiceni sunt 5.000 ha teren agricol, din care pe 500 ha se cultivă legume în spații protejate, iar pe alte 500 ha se cultivă legume în câmp. Pe celelalte 4.000 ha se cultivă grâu, rapiță, orz, floarea-soarelui și porumb. Mihai Velica, Monea Aurel și Ion Marin sunt printre cei mai mari fermieri pe cultura mare. Toată suprafața are acces la irigații, dar anul acesta nu prea au avut nevoie.

solarii, Izbiceni

Alte articole: