Romania

Clusterele - modele inedite de business sau cum să progresezi cooperând cu competiţia

Clusterele - modele inedite de business sau cum să progresezi cooperând cu competiţia

Indiferent de forma de organizare a companiei şi de nivelul acesteia de dezvoltare (micro întreprindere, start-up, IMM, companie mare etc.) un manager îşi pune permanent întrebarea: ce pot face pentru a creşte performanţele companiei pe care o conduc? Unul dintre posibilele răspunsuri este organizarea sau afilierea la un cluster pe domeniul propriu de activitate. „Indiferent care le este mărimea, companiile tind să devină mai eficiente atunci când concurează unele cu altele şi mai creative atunci când cooperează între ele. Aceasta pare a fi în esenţă motivaţia apariţiei structurilor economice numite clustere. Aglomerările de activităţi de tip cluster nu constituie deloc un fenomen recent. Nici măcar noţiunea de cluster (ciorchine sau constelaţie de firme) nu este atât de nouă pe cât s-ar putea crede, ea fiind vehiculată încă de prin anii 1890 şi având, deci, mai mult de o sută de ani vechime“, spune dr. Sarmiza Pencea, în lucrarea „Aglomerările economice de tip cluster“.

Domeniile de interes: agroindustrial, mobilier, IT şi lifestyle

Evenimentul de la Cluj-Napoca, din 4-5 iunie este, de fapt, cea de-a patra conferinţă naţională a clusterelor organizată până acum în România. Anul acesta, a venit rândul Clujului să coaguleze toţi jucătorii din domeniile în care oamenii de afaceri sau producătorii au înţeles rolul şi beneficiile organizaţiilor de tip cluster. Conferinţa a avut loc în incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, dar şi la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.

Conferinţa a adus împreună decidenţi în politica clusterelor, autorităţi publice, instituţii financiare, asociaţii de sprijin şi organizaţii de management a clusterelor din Europa cu universităţi, institute de cercetare, societăţi comerciale şi membrii clusterelor pentru a asigura un caracter înalt calitativ, dar şi pragmatic al evenimentului.

În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte, pe de o parte, de interes general, iar pe de altă parte, secţiuni dedicate domeniilor agroindustrial, mobilier, IT şi lifestyle. Un alt punct de interes au fost subiectele destinate finanţării clusterelor, în timp ce sesiunile de brokeraj (C2C, C2B si B2B) programate au reprezentat o componentă interactivă în programul evenimentului.

Organizatorul principal al conferinţei este AgroTransilvania Cluster, unul dintre cele mai active clustere de pe piaţa din Transilvania, care numără, în acest moment, 46 de membri, de la producători, la procesatori, prestatori de servicii în domeniul alimentar sau agro, dar şi instituţii precum universităţile. Printre organizatori s-au aflat şi Cluster Mobilier Transilvan, organizaţie care coagulează, în prezent, 41 de membri din domeniul mobilei. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul evenimentului: romaniaclusters.eu.

clustere

Alte articole:

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei

O viaţă cât un veac

„Spectacolul dueliştilor“

Scut pentru materialul lemnos şi fructele de pădure

Delta Dunării în perspectiva viitorului buget european

România, cimitirul florilor

Alunul

Plângerea Pământului la Înalta Poartă

Acasă la Badea Cârţan