Un reper valoric în avicultură

Florin Pricop, cetăţean de onoare al Medgidiei
La începutul lunii septembrie, în cadrul unei ceremonii organizate de edilul localităţii, inovatorul om de ştiinţă Florin Pricop a avut cinstea de a fi numit cetăţean de onoare al Medgidiei. Evenimentul – care a avut loc pe 2 septembrie, chiar de ziua municipiului Medgidia (158 ani de atestare istorică) – a inclus o lansare a celei mai recente cărţi publicate de dr. ing. Florin Pricop, despre care am scris şi noi, în redacţia Lumea Satului. „Teoria genică a sexualităţii şi aplicaţiile ei practice“ este o lucrare ştiinţifică ce se remarcă prin rezultate revoluţionare, pe baza cărora autorul a elaborat o nouă teorie la nivel genic referitoare la determinismul sexelor la păsări. Cartea fusese deja lansată la Bucureşti şi Iaşi şi se bucură de un succes deosebit în rândul oamenilor de ştiinţă, dar şi a pasionaţilor de avicultură, graţie implicaţiilor şi aplicaţiilor practice ale lucrării.
Florin Pricop s-a născut la Medgidia, însă în prezent locuieşte în Capitală, activând ca director tehnic al Avicola Bucureşti. Cu mai bine de un deceniu de cercetare în desagă, Florin Pricop este autor şi coautor al nu mai puţin de 57 lucrări ştiinţifice, dintre care 7 cărţi, 39 de articole publicate şi 11 articole susţinute la manifestări ştiinţifice din ţară şi străinătate.
Florin Pricop se poate mândri cu faptul că este membru fondator al Asociaţiei Mondiale de Avicultură, filiala România; membru al Societăţii Române de Zootehnie; membru în 2005 şi 2006 al Biroului Internaţional de Invenţii B2i; preşedinte de onoare al Federaţiei Crescătorilor de Păsări de Rasă din România; preşedinte al Asociaţiei Române pentru Managementul Resurselor Genetice Animale.
Numeroasele premii primite de Florin Pricop de-a lungul anilor spun prea puţine despre eforturile reale ale domniei sale în domeniul aviculturii. Carevasăzică, nu este necesară o nouă trecere rece în revistă a acestora. E suficient a susţine că reuşitele dumnealui reprezintă, de fiecare dată, izbânzi ale ştiinţei româneşti. Adăugăm totuşi că, în finalul anului trecut, pe 21 decembrie 2013, Academia Română i-a acordat lui Florin Pricop premiul „Emanoil Teodorescu“ pentru lucrarea „Teoria genică a sexualităţii şi aplicaţiile ei practice“.
Lansată acum şi în oraşul natal al autorului, lucrarea este structurată pe 7 capitole, însumează 267 de pagini, 7 tabele, 12 figuri, 34 de planşe anexate şi 98 de referinţe bibliografice. Reprezentând un succes ştiinţific notabil, lucrarea lui Florin Pricop promite să aducă beneficii majore pentru avicultură pentru că reduce din elementele puse altădată pe seama hazardului şi oferă mai mult control avicultorului.
Florin Pricop şi-a dedicat întreaga viaţă studiului aprofundat al aviculturii. Dintre specializările lui Florin Pricop menţionăm: Teoria şi practica ameliorării liniilor pure de galinacee, rase uşoare, genitoare de hibrizi de ouă; Concepţia şi executarea fluxurilor tehnologice din fermele de linii pure, în vederea reproducţiei raselor uşoare şi găinilor de ouă pentru consum; Modele şi metode de calcul al producţiilor realizate la fermele de linii pure. Este inginer zootehnist expert în selecţia şi hibridarea păsărilor şi expert al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).
Este o reală onoare şi pentru noi, în redacţia Lumea Satului, să aducem recunoaştere şi recunoştinţă acestui important om de ştiinţă al României şi salutăm iniţiativa Consiliului Local al Primăriei Municipiului Medgidia de a-l numi cetăţean de onoare pe domnul dr. ing. Florin R. Pricop.
Sorin STAICU
- Articol precedent: Colegiul Agricol „Vasile Adamachi“ - Iaşi. În pas cu nevoile pieţei muncii
- Articolul următor: Comuna Moeciu, exemplu de dezvoltare rurală durabilă