Imprimă această pagină
Zootehnie-Medicina veterinara 08 Februarie 2022, 16:54

Cercetătorii germani: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară

Scris de

Gripa aviară pare să fie una ciclică, o dată la câțiva ani izbucnind focare în mai multe țări. De data aceasta, epidemia pare să fie cea mai serioasă din istorie. Sau cel puțin așa susțin cercetătorii germani. Măcar mai luăm o pauză de la cealaltă pandemie…

Cercetătorii de la Institutul german de sănătate animală – Friedrich Loeffler Institute (FLI) ne avertizează că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie. „În prezent traversăm cea mai gravă epidemie de gripă aviară atât în Germania, cât şi în Europa“, susţin cercetătorii de la FLI. Potrivit acestora, noi cazuri sunt detectate în fiecare zi şi nu doar păsările sunt afectate de virusul gripei aviare. „Nu se întrevede un sfârşit, iar ţările afectate se întind din Finlanda până în Insulele Feroe, din Rusia până în Portugalia“, spun cercetătorii care adaugă că au fost descoperite cazuri chiar şi în Canada, India şi estul Asiei. Dacă ar fi să găsim o explicație, ar fi cel puțin una: păsările zboară și duc cu ele virusul…

Aproape 400 de cazuri în Germania

Potrivit cercetătorilor, numai în Germania, începând din octombrie şi până în data de 29 decembrie au fost descoperite 394 de cazuri de infecţie cu gripă aviară în rândul păsărilor sălbatice, inclusiv raţe, gâşte, lebede şi pescăruşi. Majoritatea cazurilor au fost detectate de-a lungul coastelor. De asemenea, cercetătorii de la FLI au identificat 46 de cazuri de infecţie cu gripă aviară la fermele de păsări din Germania. Totodată, în aceeaşi perioadă, de-a lungul Europei datele FLI arată că au fost descoperite 675 de cazuri de infecţie cu gripă aviară în rândul păsărilor sălbatice şi 534 de cazuri de infecţie în rândul păsărilor domestice. Mai mult decât atât, au fost descoperite cazuri de gripă aviară la mamifere, de exemplu la vulpi în Ţările de Jos şi Finlanda, la foci în Suedia şi Germania şi la vidre în Finlanda. Așadar, virusul s-a răspândit și la alte animale ce ar putea să-l ducă mai departe.

Boală virală contagioasă

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI), în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui. În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

O epidemie ciclică

Această epidemie pare să fie una... ciclică. De pildă, în urmă cu câțiva ani, pe la sfârșitul lui 2016 mai exact, gripa aviară făcea ravagii în opt țări europene. În Ungaria, se trecuse deja la sacrificarea a mii de păsări, după ce se descoperiseră focare ale bolii în sudul țării. Specialiștii spuneau că virusul gripei aviare era răspândit de rațele sălbatice. O altă țară afectată a fost și Germania. Aici au fost semnalate focare în nordul țării și, potrivit datelor de la acea vreme, muriseră în jur de 3.000 de pui din cauza virusului H5N8 și peste 30.000 de păsări de la o singură fermă au fost sacrificate. Expuse acestui risc au mai fost și țări ca: Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Elveția și Croația, acestea aflându-se pe ruta de migrație a rațelor sălbatice, vinovate, se pare, de răspândirea virusului gripei aviare. Și în aceste țări, la vremea aceea, s-a trecut la sacrificarea zburătoarelor. Pe de altă parte, au fost luate și măsuri de prevenție. Se știe, firește, că este mai ieftin să previi decât să vindeci, nu-i așa? Important de menționat este faptul că Franța, cel mai mare crescător de păsări din Europa nu s-a confruntat cu o astfel de epidemie de gripă aviară. De altfel, în Franța, nici nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire. Cu toate acestea, s-au întețit controalele în ferme și s-a restricționat vânătoarea, urmări firești ale răspândirii virusului în țările vecine.


Cum se manifestă la om

Gripa aviară duce la decesul păsărilor bolnave, iar maladia se transmite și la alte animale, cum ar fi porcii. Virusul nu se transmite prin intermediul cărnii preparate termic; practic, virusul nu este rezistent la temperaturi înalte. În ceea ce privește cazurile de îmbolnăvire la om, acestea au fost înregistrate doar în rândul celor care lucrau în fermele avicole deoarece aceștia au luat contact direct cu păsările bolnave. Potrivit unor studii, în aceste cazuri virusul a suferit unele modificări genetice, iar oamenii afectați au prezentat febră, dureri în gât și musculare, tuse.


Simona-Nicole DAVID


Vizualizari 1545
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite