Scris de Lumea Satului în . Publicat în Fitosanitar.
BASF lansează noi proiecte inovatoare pentru o agricultură durabilă
- Fermierii, mediul și societatea vor beneficia de cercetare și dezvoltare continuă.
- Semințe, produse de protecție a plantelor și servicii digitale pentru soluții agricole durabile.
- Potențialul maxim de vânzări, proiectat la peste 7,5 miliarde de euro.
BASF își consolidează activitățile de cercetare și dezvoltare (R&D) pentru inovații agricole durabile, ajutând fermierii să depășească provocările economice și de mediu și satisfăcând cererea consumatorilor de alimente bio. Odată cu lansarea soluțiilor, pe parcursul următorului deceniu, gama de proiecte inovatoare va susține obiectivul companiei de a crește anual cota de vânzări a soluțiilor agricole durabile cu 7%. Până în 2030, peste 30 de proiecte majore de cercetare și dezvoltare vor completa oferta de semințe și produse de tratare a semințelor a BASF, de soluții chimice și biologice, precum și de servicii digitale. Acest lucru va duce proiectele de inovație la un potențial estimat de vânzări de peste 7,5 miliarde euro. În 2020, BASF a investit 840 milioane de euro în cercetare și în dezvoltarea diviziei de soluții agricole, investiția reprezentând în jur de 11% din vânzările segmentului. În 2021, compania va continua să investească în cercetarea și dezvoltarea inovațiilor agricole la un nivel ridicat.
„BASF este lider în soluții pentru o agricultură durabilă. Pe lângă dezvoltarea inovațiilor, oferim și o ofertă conectată, combinând produse eficiente, precum și noi tehnologii și servicii, adaptate nevoilor clienților și diferitelor sisteme de cultură din întreaga lume“, a declarat Vincent Gros, președintele diviziei Agricultural Solutions BASF.
BASF s-a angajat să atingă obiective ambițioase de durabilitate până în 2030: pe lângă creșterea ponderii anuale a vânzărilor de soluții agricole durabile, fermierii vor fi sprijiniți în reducerea emisiilor de CO2 cu până la 30% pe tonă de cultură produsă. În plus, compania se străduiește să aplice cumulativ tehnologiile digitale pe mai mult de 400 de milioane de hectare de teren agricol până în 2030, continuând totodată să asigure utilizarea în siguranță a produselor sale. BASF își menține angajamentul de a dezvolta soluții care să conducă la transformarea benefică a sistemului alimentar agricol.
„Sustenabilitatea este integrată în întregul nostru proces de cercetare și dezvoltare. Ea este cea care ne arată drumul în ceea ce privește dezvoltarea inovațiilor care susțin fermierii să producă mai mult și mai bine, conservând în același timp resursele naturale“, a subliniat Gros.
Ofertă conectată pentru agricultură productivă și ecologică
Până în 2050, fermierii vor trebui să hrănească aproximativ 9,7 miliarde de oameni, fapt care impune o creștere a productivității de până la 50%. Digitalizarea poate contribui substanțial la aceasta. Prin urmare, compania promovează tehnologiile digitale alături de celelalte inovații, în întregul său portofoliu.
Această combinație permite fermierilor să obțină o productivitate mai bună pe terenurile arabile existente, sprijinind în același timp și conservarea biodiversității. (I.B.)
agricultura, BASF, inovatii, agricultura durabila
- Articol precedent: Stropirile pomilor fructiferi din grădinile și livezile familiale Prec
- Articolul următor: Inatreq™ Active a fost aprobat în UK. Cultivatorii de cereale britanici au acum fungicidul Univoq™ pe bază de Inatreq™, o moleculă activă de ultimă generație Următor
Alte articole:
RALF 2024 – Romanian Agriculture Leadership Forum
Scris de Lumea Satului în .
„Agricultura pregătită pentru viitor” este o chemare la acțiune pentru colaborare, inovare și adaptare la schimbările viitoare, asigurând sustenabilitatea, productivitatea și competitivitatea fermelor.
Acum, mai mult ca oricând, este vital să ne concentrăm pe pregătirea pentru viitor a fermierilor și a fermelor. Schimbările rapide din agricultură, datorate progreselor tehnologice, modificărilor climatice și cerințelor de sustenabilitate, cer adaptabilitate și inovare. Agricultura de precizie, automatizarea și inteligența artificială pot îmbunătăți eficiența, productivitatea și sustenabilitatea fermelor, prin practici agricole reziliente și conservarea resurselor naturale. Competitivitatea pe piața globalizată impune acces la piețe internaționale și strategii de marketing inovatoare. Forumul RALF oferă fermierilor o platformă unică pentru a învăța din experiențele altor țări, a adopta cele mai bune practici și a se pregăti pentru viitor.
În ultimii 8 ani, RALF a reunit mari fermieri români, producători, procesatori, antreprenori și companii inovatoare, alături de invitați din toate țările europene, facilitând un amplu schimb internațional de bune practici.
Data:
- 7 noiembrie 2024, Seara Marilor Fermieri
- 8 Noiembrie 2024, Forumul RALF
Locația: - JW Marriott Grand Hotel, București
Mai multe detalii: https://romanianagriculture.ro/
Cum e să fii inginer agronom pe o suprafață de 5.000 de ha?
Scris de Lumea Satului în .
Agricultura te ține conectat la realitate și nu te lasă să ai somn. Nu e deloc ușor să fii fermier, dar satisfacția pe care o ai atunci când vezi lanurile în bătaia vântului și recolta bogată dintr-un an bun compensează greutățile și te motivează pentru anul următor, ne spune inginerul agronom Ionuț Radu, un tânăr care coordonează 5.000 ha de porumb la Zărnești, județul Neamț, suprafață ce aparține societății TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi). Cum e ca tânăr să ai această meserie, dar și care sunt cele mai mari provocări și satisfacții în agricultură aflăm chiar de la acesta.
În curând, 2.000 ha de suprafață irigată
„De nouă ani de zile lucrez în cadrul societății TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi). Exploatăm o suprafață de aproximativ 5000 de hectare, compusă preponderent din cultura favorită a noastră, porumb, porumb siloz și porumb loturi de hibridare, de asemenea din soia și floarea-soarelui, dar și cereale de toamnă, grâu și orz. Proiectul sistemului de irigații s-a implementat acum 4 ani, când am dat startul proiectului, ideii, iar anul acesta în primăvară s-a conturat primul tronson utilizabil de 980 de hectare, sperând ca la finalul anului să avem posibilitatea să irigăm 2.000 de hectare“, adaugă inginerul agronom al societății.
Agricultura, un domeniu provocator
Este o muncă extraordinar de frumoasă, un loc de muncă plin de provocări și de satisfacții, mai punctează Ionuț.
„Acest domeniu este provocator din multe alte puncte de vedere, de exemplu al programului, al stresului, al nivelului de cunoștințe pe care trebuie să-l deții. Nu este un job ușor, dar ceea ce m-a determinat în primul rând a fost munca în aer liber, eu personal n-aș fi putut niciodată să lucrez între patru pereți. Am căutat ceva apropiat de a lucra cu oamenii, a lucra în spațiu deschis, și faptul că am avut contact de mic cu agricultura, la nivel rudimentar, datorită bunicului, m-a făcut să merg spre această ramură“, mai specifică Ionuț.
Cel mai greu lucru pentru un inginer agronom este să te confrunți cu imprevizibilul, adaugă inginerul agronom de la TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi).
„Cel mai greu lucru pentru mine a fost să fiu nevoit să întorc o cultură. În momentul în care ai muncit pentru înființarea ei, te-ai gândit unde să o amplasezi, să pregătești terenul, să semeni, cum poți fertiliza, să ai grijă de ea, dintr-o anumită greșeală sau o anumită calamitate, ajungi să îți vezi cultura distrusă. Pentru mine a fost cea mai mare provocare, cel mai dificil lucru la care a trebuit să fac față.“
Nevoia de hrană nu va fi niciodată substituită de roboți
IT-ul poate sau urmează să fie înlocuit de către inteligența artificială, mai adaugă tânărul din Neamț.
„Multe lucruri pot fi înlocuite de către roboți sau de către inteligența artificială, însă nevoia de hrană nu va fi niciodată substituită de nimic, suntem datori să producem hrană, suntem datori să producem proteină vegetală și proteină animală, de aceea se vor căuta mereu oameni pregătiți sau mai puțin pregătiți, dar dornici să învețe în domeniul agriculturii. Este o nevoie foarte mare de oameni muncitori, de tineri care să-și dorească să cunoască și le-aș recomanda să citească, să se informeze cât mai mult, suplimentar față de ceea ce au făcut pentru o materie, pentru un examen, pentru o notă. Când ajungi în câmp, experiența practică de aici va fi cu totul alta și, dacă ar avea posibilitatea, chiar și gratuit, noi chiar căutăm oameni, chiar și contracost, să ajungă în fermă, să facă practică și să pună întrebări inginerului agronom, pentru că astăzi tehnologiile sunt diferite, terenurile sunt diferite, mentalitățile sunt diferite. După 9 ani de zile, sunt anumite parcele, terenuri care îmi demonstrează cât de puține știu.“
Muncă continuă de digitalizare
„Este o muncă continuă să aduci improvizații care să te ajute, pentru că trebuie să deții un pachet de cunoștințe din ce în ce mai bogat. Te ajuți de aceste tehnologii, dar într-adevăr îți salvează timp sau îți salvează energie de a te mișca într-un anumit loc. Am ajuns în punctul în care ne monitorizăm o parte dintre mecanizatori, nu neapărat din punctul de vedere al vitezei, dar noi am reglat un utilaj pe o anumită densitate, plecăm de lângă el la alt utilaj pentru că nu putem fi prezenți în mai multe locuri în același timp și, cu ajutorul tabletei sau telefonului, putem vedea dacă mai mulți parametri se modifică. Nu este ușor să ții pasul cu tehnologia, de aceea recomandarea mea este să nu te plafonezi în nici un caz. Dacă ai ajuns în punctul acela în care să consideri că stăpânești lucrurile, că este suficient, ai greșit, acolo este o greșeală, pentru că în niciun an, nicio tehnologie nu este aceeași, fiecare an e diferit, putem avea o anumită sumă de temperaturi în luna martie, în 2024, alte temperaturi în 2025, nu putem aplica aceleași substanțe sau nu vom putea semăna în aceeași epocă, așa că trebuie să ne adaptăm în fiecare an“, încheie ing. agronom Ionuț Radu, care coordonează 5.000 ha de porumb la Zărnești, județul Neamț, suprafață ce aparține de TCE Agricultură (fosta TCE Trei Brazi).
Beatrice Alexandra MODIGA
Robot agricol autonom prezentat de USV Iași
Scris de Lumea Satului în .
Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași (USV), Academia Română și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“ (ASAS) au organizat conferința „Protecția solurilor agricole și silvice în condițiile schimbărilor climatice“, pe 5 și 6 iulie 2024.
„Impactul schimbărilor climatice asupra indicatorilor agroclimatici și al terenurilor agricole din Câmpia Transilvaniei și Podișul Someșan“, „Cercetări privind adaptarea la schimbările climatice a tehnologiei de cultivare a porumbului în cadrul agriculturii conservative“, „Starea și viitorul solurilor forestiere din România“, „Protecția solurilor agricole din Republica Moldova“, „Solurile afectate de procese de degradare din zona de Nord-Est a României“ și „Comportarea și eficiența unor lucrări pentru protecția solurilor din Podișul Moldovei“ sunt titlurile lucrărilor ce au fost prezentate în plen, vineri 5 iulie, în Amfiteatrul A6, unde s-au reunit specialiștii în soluri de la instituții de învățământ superior, stațiuni de cercetare din România și Republica Moldova.
În deschiderea conferinței au avut alocuțiuni acad. Doru Pamfil, președintele secției de Științe Agricole și Silvice (SSAS) a Academiei Române, acad. Ioan Cristian Hera, președinte de onoare al SSAS a Academiei Române, și prof. dr. Gerard Jităreanu, președinte al comisiei pentru Protecția Solului din cadrul SSAS.
Inovaţia tehnologică, la mare preţ şi în domeniul agricol
În cea de a doua zi, pe 6 iulie, evenimentul s-a desfășurat la Stațiunea Didactică și de Practică pentru studenți de la Ezăreni, în câmpurile experimentale, unde vor avea loc demonstrații practice ce vor avea în prim-plan lucrările conservative ale solului. Tot în cadrul demonstrațiilor de la Ezăreni a fost prezentat, pentru prima dată la Iași, cel mai recent robot autonom pentru agricultură.
„Ag Bot 5.115T2 face parte din cea mai recentă generație de roboți agricoli realizați în Olanda. Nu are cabină, fiind controlat prin telecomandă de la distanță, inclusiv de pe smartphone sau tabletă, executând lucrări agricole în mod independent și autonom 24 de ore pe zi. Datorită sistemelor de siguranță, este imposibilă producerea oricărui accident, are numeroși senzori de mișcare și tactili, camere video frontale și posterioare pentru detectarea oricărui obstacol“, a declarat prof. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.
Poate lucra non-stop, zi și noapte
Ag Bot 5.115T2 face parte din cea mai recentă generație de roboți agricoli realizați de o companie olandeză. Nu are cabină, nu este condus de niciun operator, poate fi operat cu telecomandă, de la distanță, dar face lucrări agricole în mod independent și autonom. Poate lucra zi și noapte, cu oprire doar pentru a fi alimentat cu motorină sau dacă întâlnește un obstacol ori în raza sa apare un om sau animal. În acel moment, tractorul se oprește automat din deplasare și, datorită programului software cu care este echipat, anunță fermierul prin satelit care este cauza problemei pentru care el, robotul, nu mai lucrează. Are o serie de sisteme de siguranță redundante care fac, practic, imposibilă producerea oricărui accident, are numeroși senzori de mișcare și tactili, camere video frontale și posterioare, este dotat cu sistem Lidar pentru detectarea oricărui obstacol. Are un motor diesel care dezvoltă 156 cai putere, cam cât un tractor de putere medie, și poate efectua cu echipamentele specifice atașate în spate sau și în față lucrări de pregătire a solului, semănat, prășit mecanic și pulverizare de substanțe pentru protecția plantelor. Se poate deplasa cu viteze de până la 13,5 km pe oră, iar dacă este dotat cu utilaje corespunzătoare poate face două lucrări, simultan: pregătirea solului și semănat sau semănat concomitent cu aplicarea de îngrășăminte. Ag Bot 5.115T2 este gestionat de pe o platformă web care permite configurarea, monitorizarea și controlul de la distanță, simultan cu colectarea de date din câmp, indiferent unde s-ar afla fermierul. Practic, acest robot agricol poate fi monitorizat inclusiv pe smartphone sau tabletă.
Beatrice Alexandra MODIGA
Un inginer agronom a învățat să multiplice sămânță în Noua Zeelandă
Scris de Lumea Satului în .
Ștefan Emanuel Covaliu, un tânăr 24 de ani, masterand al Facultății de Agricultură USV Iași, a ajuns în Noua Zeelandă la o multinațională care se clasează în top trei mondial în domeniul producerii și multiplicării materialului semincer. Care a fost traiectoria tânărul inginer agronom și ce companie i-a oferit internshipul ne-a transmis chiar el.
A optat pentru ameliorarea porumbului în Franța
Tânărul inginer agronom este în prezent masterand la programul de studii Managementul și conservarea solurilor, în anul I. În ultimul an de licență a optat pentru o bursă Erasmus în Europa, care ulterior i-a schimbat traiectoria.
„În ultimul an de licență am văzut pe pagina de Instagram a Facultății că s-a deschis perioada de înscriere pentru programul Erasmus. Am fost la biroul Erasmus, unde mi s-a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez, iar după ce am trecut interviul în limba engleză mi-a rămas doar să îmi găsesc o instituție care să mă accepte. Am optat pentru compania Limagrain (LG), deoarece participasem deja la un internship în cadrul acesteia din care am dobândit foarte multe cunoștințe. Mobilitatea de practică a avut loc pe timpul verii în Franța la o stațiune de cercetare a companiei. Pe perioada mobilității am luat parte la toate etapele ce se desfășoară pe parcursul procesului de ameliorare a porumbului, unde angajații din cadrul companiei au fost foarte deschiși și mi-au explicat atât munca din teren, dar și cea din birou pe care un ameliorator trebuie să o parcurgă“, a transmis inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu.
O bursă Erasmus care i-a adus noi perspective
În cadrul mobilității, tânărul masterand a aflat despre compania New Seed Solution, subcontractor al companiei Limagrain (LG), care multiplică material semincer în Noua Zeelandă și care i-a oferit un internship pe o perioadă de 6 luni, începută în luna noiembrie a anului 2023 și finalizată în luna mai a.c.
„În cadrul acestui internship am avut parte de primul meu contact cu fluxul de producție al unei ferme, unde am învățat cum să lucrez cu sisteme de irigații, utilaje și softuri noi, toate acestea în cadrul unui colectiv foarte bine organizat. Pentru mine, cred că a fost un mediu excelent în care am putut să mă dezvolt din toate punctele de vedere“, mai punctează acesta.
Cum este agricultura în Noua Zeelandă?
Agricultura în Noua Zeelandă se află la un nivel foarte ridicat, în special pe partea legumicolă, deoarece dispune de o climă blândă ce favorizează o cultivare și valorificare constantă a solului pe tot parcursul unui an, dar cu posibilități mai mici din punctul de vedere al suprafețelor, care în comparația cu România sunt foarte restrânse, specifică Ștefan Emanuel Covaliu (foto).
„Însă, cele două țări se aseamănă atunci când vine vorba de utilizarea celor mai noi tehnologii în vederea optimizării de producții ridicate și de calitate cu un consum redus de resurse. Compania LG este o multinațională ce se clasează în top trei mondial și acest lucru l-am observat foarte ușor pe parcursul colaborării mele cu ei. Aceștia utilizează cele mai noi tehnologii în ceea ce privește producerea și multiplicarea de material semincer, fără a influența negativ mediul înconjurător și cu rezultate excepționale.“
Agricultura are nevoie de tineri cu soluții inovatoare
Producerea de material semincer de calitate se află la baza producției vegetale și este foarte important ca cercetarea în acest domeniu să continue și să inoveze pentru a asigura progresul, mai menționează inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu, motiv pentru care acesta recomandă acest sector.
„Recomand agricultura oricărui tânăr care nu își dorește o viață monotonă și care vrea să învețe ceva nou în fiecare zi. Este un domeniu cu multe provocări, dar care aduce cu sine la fel de multe satisfacții pe plan profesional. Recomand Facultatea de Agricultură USV Iași, deoarece conducerea acesteia împreună cu profesorii de la fiecare disciplină încearcă să ajute studenții pe toate planurile, atât din punct de vedere științific, cât și social. Un exemplu este organizarea excursiilor de studii, unde studenții iau contact cu mediul privat de afaceri și pot vizualiza și crea o imagine clară despre sarcinile pe care un inginer agronom trebuie să le îndeplinească în zilele noastre“, încheie inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu.
Beatrice Alexandra MODIGA
Auditul de Carbon si Analizele de sol, două unelte importante în agricultură
Scris de Lumea Satului în .
MyAlcedo Carbon oferă soluții eficiente pentru a răspunde nevoilor de adaptare și atenuare a schimbărilor climatice tot mai prezente și mai severe cu care ne confruntăm.
Agricultura este un punct cheie pentru reducerea gazelor cu efect de seră deoarece ea este responsabilă pentru 20% din totalul gazelor cu efect de seră globale, potrivit Parlamentului European.
MyAlcedo Carbon oferă „robustețe” analizelor de mediu pentru a accelera adoptarea și întreținerea practicilor de agricultura regenerativă.
Beneficiile fermierului prin intrarea în MyAlcedo Carbon:
- Audit de carbon al fermei realizat printr-o metoda robustă și precisă;
- Bilanț de carbon detaliat pus la dispoziție în cel mai scurt timp;
- Posibilitatea obținerii unor credite de carbon de valoare pe piața carbonului;
- Sprijin în vânzarea certificatelor de carbon;
- Propuneri pentru îmbunătățirea amprentei de carbon și calificarea pentru credite de carbon în anii următori.
MyAlcedo Carbon propune un program dedicat fermierilor iscusiți care, prin vânzarea certificatelor de carbon pot accesa o sursă suplimentara de venit.
Datorita secetei pedologice instalate în Romania de câțiva ani în anumite zone, fermierii au încercat să-și conserve apa prin mai puține treceri cu agregatele asupra solului. Prin lucrări de minimum tillage care reduc trecerile și nu tasează excesiv solul, se reduce consumul de combustibil. Asta înseamnă și reducerea emisiilor de carbon în atmosferă. Astfel, unii fermieri își reduc amprenta de carbon de la un an la altul prin reducerea cantității de combustibil utilizat.
De asemenea, prin aplicarea de îngrășăminte, cu rată variabilă, în urma efectuării analizelor de sol, fermierii pot utiliza mult mai eficient îngrășămintele, în special cele azotoase, responsabile la rândul lor de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Alegerea momentului potrivit pentru prelevarea probelor de sol este esențială pentru obținerea informațiilor corecte și relevante.
Analizele de sol reprezintă un instrument esențial pentru agricultori, oferind informații valoroase pentru optimizarea procesului de cultivare a plantelor. Aceste analize aduc numeroase beneficii, inclusiv eficiența crescută în utilizarea nutrienților, optimizarea costurilor de fertilizare, contribuția la sustenabilitate și determinarea corectă a necesarului de fertilizare.
Pregătirea corectă a solului înainte de înființarea culturilor agricole este foarte importantă pentru asigurarea unei creșteri sănătoase a plantelor și pentru obținerea unui randament optim. Prelevarea și analiza probelor de sol înainte de însămânțare sunt importante din mai multe motive:
- Cunoașterea fertilității solului și stabilirea necesarului de îngrășăminte, pentru a compensa eventualele deficiente;
- Dozarea corecta a îngrășămintelor, pentru a evita aplicarea excesivă sau insuficientă;
- Optimizarea pH-ului solului, creând condiții mai bune pentru creșterea și dezvoltarea plantelor;
- Prevenirea eroziunii solului și îmbunătățirea drenajului acestuia, asigurând o bună aerisire a rădăcinilor.
Pentru a evita risipa de îngrășăminte și a cunoaște ce carențe și nevoi are solul tău, apelează la specialiștii ALCEDO din zona ta pentru a realiza analizele de sol în laboratorul certificat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
ALCEDO iți oferă cel mai complex pachet de analize de sol unde sunt analizate 17 parametri (microelemente principale, secundare, materie organică, echilibrul chimic, etc), iar în aplicația #MyAlcedoSoil poți vedea cartograma fiecărei parcele, memoriul tehnic și planul de fertilizare.
#INDAGRA2024 - o experiență unică de networking agricol
Scris de Lumea Satului în .
Avem plăcerea de a vă invita să participați la #INDAGRA2024, cel mai important eveniment de networking agricol din România, care se va desfășura la ROMEXPO, în perioada 30 octombrie - 3 noiembrie. Anul acesta, pregătim o ediție absolut spectaculoasă, dedicată prezentării celor mai avansate și impresionante tehnologii din sectorul agricol.
#INDAGRA2024 reprezintă o oportunitate unică pentru profesioniștii din domeniu de a se reuni, de a stabili conexiuni valoroase și de a împărtăși cunoștințe esențiale pentru dezvoltarea agriculturii moderne.
„Conceptul ediției din acest an pune un accent puternic pe networking și schimbul de know-how între specialiști, creând un cadru ideal pentru colaborare și inovație. Specialiștii vor putea participa la demonstrații live, sesiuni de networking și conferințe tematice, toate concepute pentru a le oferi informații valoroase și pentru a-i ajuta să rămână la curent cu cele mai recente tendințe și inovații din acest sector”, transmite Oana Netbai, PR ROMEXPO.
Manifestarea este recunoscută pentru tradiția și vizibilitatea sa deosebită în rândul profesioniștilor din domeniu și pentru capacitatea sa de a atrage un număr impresionant de participanți.
Acesta este locul unde companiile își pot prezenta produsele și serviciile în fața unui public specialist, format din potențiali clienți, parteneri și investitori.
Ne dorim să vă avem alături la această ediție memorabilă a Târgului internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei, unde împreună vom explora viitorul agriculturii și vom construi relații durabile în industrie.
Nu ratați șansa de a face parte din acest eveniment de referință și de a contribui activ la progresul agriculturii moderne.
Detalii despre condițiile de participare pe www.indagra.ro sau romexpo@romexpo.ro
Prașila - mijloc eficient în lupta cu seceta
Scris de Lumea Satului în .
Problema esențială a agriculturii în perioada de secetă este apa.
Principalul rol al prașilei este să se asigure o bună acumulare și conservare a apei în sol și să reducă la maximum pierderile de apă.
Prin lucrarea de prășit se asigură afânarea stratului superficial al solului, făcându-l apt să acumuleze fiecare picătură de apă din precipitații și, totodată, prin distrugerea crustei și a capilarelor formează un strat de mulci care împiedică pierderea apei prin evaporare la suprafața solului. În același timp, prin lucrarea de prășit se asigură reducerea gradului de îmburuienare, iarba consumând de peste patru ori mai multă apă decât plantele de cultură.
Dar lucrarea de prășit realizează multe alte beneficii pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, și anume:
■ Cultivatorul (unealtă de prășit) bine pregătit și corect reglat, cu cuțitele plate bine ascuțite, taie buruienile pe dedesubt, la mică adâncime, pe intervalul dintre rânduri; acestea rămân la suprafața solului, se usucă și au rol de protecție a solului. Cuțitele plate ale cultivatorului asigură menținerea zonelor de protecție, nu vatămă rădăcinele plantelor și nu răscolesc solul cu pierderi de apă. În situația unui grad ridicat de îmburuienare se mai aplică erbicid numai pe zona rândurilor folosind 1/3 din doză. În acest fel se asigură reducerea cheltuielilor cu erbicidele, se evită poluarea mediului și se păstrează biodiversitatea.
■ Prin lucrarea de prășit se astupă crăpăturile din sol care favorizează pierderea apei din adâncime, pierderi care sunt cu peste 20% mai mari.
■ Prașila asigură o aerare optimă a solului, favorizând accesul aerului și eliminarea CO2 care, la concentrații mărite, poate devein toxic pentru microorganismele din sol și pentru rădăcinile plantelor.
O bună oxigenare creează energia necesară creșterii rădăcinilor și favorizează procesul de absorbție a apei și substanțelor nutritive, precum și mineralizarea humusului cu eliberarea de nutrienți.
■ Concomitent cu lucrarea de prășit se pot administra și îngrășăminte, cât mai aproape de zona rândului, în apropierea rădăcinilor, pentru o valorificare optimă a acestora. Folosind îngrășăminte cu eliberare treptată/controlată se poate reduce doza la 1/3 și chiar la 1/2, reducând cheltuielile și poluarea.
■ Suprafețele prășite, cu solul afânat în stratul superficial, favorizează pătrunderea ușoară a apei în sol, evitând în acest fel fenomenul de eroziune.
■ Pe solurile argiloase, grele, reci, prașila este cu atât mai necesară deoarece permite pătrunderea aerului și căldurii, crescând cu
5-6°C temperatura în sol, favorabilă creșterii plantelor și activității biologice din sol.
■ Pe suprafețele cu culturi de plante leguminoase, prașila asigură o bună aerare a solului, favorabilă procesului de simbioză, de acumulare a azotului în nodozități. S-a demonstrat că, de exemplu, cultura de soia a realizat un spor de producție de 24% în urma prașilei, deși era neîmburuienată.
Uneori, în mod eronat, se consideră că prin aplicarea erbicidelor se reduce gradul de îmburuienare și nu mai este necesară prașila. Din cele de mai sus rezultă că lucrarea de prășit îndeplinește multe alte roluri pentru creșterea și dezvoltarea plantelor.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
A visat să devină diplomat, dar a ajuns fermier
Scris de Lumea Satului în .
Matei Titianu, un tânăr de 26 de ani din Brăila, este licențiat în Agricultură și Istorie, are două masterate în Agribusiness, unul în România, altul în Olanda. În vederea completării studiilor deja absolvite, dar și din dorința de a rămâne ancorat în noile tendințe din domeniu, a urmat o serie de alte cursuri de formare precum Tineri Lideri pentru Agricultură, Antreprenor în Agricultura 4.0, Greenfields și Smartfields. Acesta administrează împreună cu tatăl său o fermă de aproximativ 600 de hectare, cultură vegetală, ferma fiind situată pe raza județului Brăila, cu ponderea cea mai mare a suprafeței în cadrul incintei îndiguite Insula Mare a Brăilei.
„Viața este prea scurtă pentru a fi trăită pe câmp“
Povestea lui Matei în agricultură nu are multe puncte de inflexiune, deoarece nu a vrut inițial să urmeze această carieră.
„Pentru mine, aspirațiile migrau mai degrabă către ideea unei cariere în diplomație, agricultura nefiind nici măcar o variantă de rezervă. Încă de mic, tatăl meu a pictat un tablou mai rece agriculturii, descriind-o într-un mod aparte: «Viața este prea scurtă pentru a fi trăită pe câmp.» Ulterior, timpul trecând, am ajuns să descopăr pasiunea pentru glie și agricultura s-a transformat dintr-o ultimă redută într-o certitudine. Nu trebuie omis nici faptul că această pasiune a fost completată și de ceea ce eu am considerat a fi o datorie morală față de tatăl meu și, totodată, o onoare. Sunt licențiat în Agricultură la Universitatea de Științele Vieții din Iași, în Istorie la Universitatea «A.I. Cuza» din Iași, am absolvit două masterate, unul în Management și Audit în Agricultură la USV Iași și altul în Agribusiness în cadrul Universității Aeres din Olanda. În momentul de față, sunt doctorand în domeniul Agronomie. Concomitent cu aceste studii, dar și din dorința de a rămâne ancorat în prezent, am urmat o serie de cursuri de formare precum: Tineri Lideri pentru Agricultură, Antreprenor în Agricultura 4.0, Smartfields și Greenfields“, punctează tânărul.
O agricultură a trecutului care face pași mari spre Agricultura 5.0
„Tatăl meu a înființat firma în anul 2006 și treptat am început să ne extindem. Totul a pornit de la zero, tatăl meu lucrând anterior în Insula Mare a Brăilei, fără a avea vreun hectar de pământ în proprietate. Pasiunea mea pentru agricultură a apărut destul de târziu. Eu nu mă visam agronom, voiam să fiu diplomat. Cu toate acestea, am considerat că este o datorie morală față de familia mea și am îmbrățișat acest domeniu. Treptat, afinitatea mea față de acest domeniu a început să sporească și pot spune că a ajuns într-un punct în care eu mă identific cu el. Nu m-aș vedea vedea făcând altceva, pentru mine agricultura a devenit un motor al evoluției, întrucât mă dezvolt odată cu businessul. Culturile ce alcătuiesc portofoliul fermei sunt: lot semincer de porumb, porumb de consum, soia, grâu, orzoaică pentru bere și, într-o pondere destul de redusă, floarea-soarelui. Unitatea economică beneficiază de un mare avantaj, având capacitatea de a iriga integral suprafața cultivată.“
Pe tractor… din pasiune
Tânărul în cadrul fermei se concentrează asupra a tot ce ține de activitatea din câmp.
„Din postura de inginer agronom, încerc să observ nevoile plantelor și să adaptez tehnologia. De asemenea, în foarte multe situații eu sunt persoana care se urcă pe utilaj și efectuează anumite lucrări. Trebuie menționat că nu mă urc pe tractor de nevoie, o fac din plăcere. De asemenea, atunci când am pășit în fermă, acum 3 ani, am regăsit o unitate economică rezilientă, adaptată totuși la o agricultură a trecutului. Nu aveam elemente de digitalizare în fermă și cum să nu avem dacă în momentul de față ne aflăm în era Agriculturii 4.0 și migrăm rapid către 5.0 (agricultură autonomă)? Așadar, am pornit de la un GPS performant, am înaintat cu utilizarea dronelor pentru tratamente, am adus stații meteo, am început să folosim imagini satelitare și, nu în ultimul rând, aplicații de monitorizare a sistemelor de irigat“, specifică tânărul fermier.
Ghid gratis de digitalizare în agricultură
Activitatea inginerului agronom nu s-a rezumat totuși doar la fermă, ca parte a Clubului Fermierilor Români, ci împreună cu o serie de colegi din cadrul ThinkTankului Agrinnovator a creat un Ghid al Digitalizării în Agricultură.
„Un alt element vital în dezvoltarea mea atât pe plan profesional, cât și personal este reprezentat de toată experiența din cadrul Clubului Fermierilor Români. Acolo am întâlnit o platformă care mi-a permis să mă dezvolt enorm, să cunosc oameni, să mă cunosc pe mine și să văd că există multă diplomație și în agricultură. Este un ghid care poate fi considerat un abecedar al digitalizării cu aplicații. Din câte știu, nu prea mai sunt multe ghiduri de acest fel la nivel european și acesta este și gratis“, punctează Matei Titianu.
Agricultura, o verigă pentru viitor
Agricultura promite un mediu foarte dinamic și comportă o valență esențială, fiind o verigă foarte importantă pentru viitor. Astfel mereu o să fie nevoie de specialiști în domeniu, mai menționează acesta.
„În ultimă instanță, afirm cu tărie faptul că facultatea mi-a oferit pârghiile necesare înțelegerii acestui domeniu, programul de masterat din Iași m-a făcut să înțeleg mai bine faptul că într-o fermă de foarte multe ori a fi un manager bun e mai important decât a fi un tehnolog bun, programul de masterat din Olanda
m-a făcut să am o altă deschidere față de nou și, totodată, să apreciez mai mult valoarea sistemului nostru educațional și, nu în ultimul rând, programul de doctorat simt că mă ajută în desăvârșirea mea ca inginer.“
Drona DJI T30 a reușit să aducă o diminuare cu aproximativ 12% a cantității de insecticid aplicată culturilor
Apetitul pentru digitalizare în fermă a fost indus de Matei, întrucât la momentul în care a început să activeze unitatea economică nu dispunea de mijloace digitale relevante.
„Treptat, am plecat de la un GPS foarte performant, am mers mai departe către folosirea dronelor pentru a efectua tratamente, am introdus stații meteo, am eficientizat irigatul printr-o aplicație de monitorizare a echipamentelor și, nu în ultimul rând, am început să fructificăm cu informațiile satelitare prin intermediul unei aplicații. Dacă ar fi să preiau doi exponenți ai digitalizării din fermă, aș face referire la drone și la aplicația de monitorizat sistemul de irigat. Dronele au reprezentat o mare incertitudine pentru mine, dar mai ales pentru tatăl meu. Grație cursurilor din cadrul Clubului Fermierilor Români, am avut ocazia de a interacționa cu anumite persoane care au mai fructificat echipamente de acest gen și am reușit să îmi conturez o imagine mai clară asupra lor. Cu toate acestea, incertitudinile au rămas în continuare. Într-o zi, în plină campanie de irigat, am constatat că trebuie în scurt timp să planificăm o intrare cu insecticid la cultura de porumb, întrucât se prefigura apariția curbei de zbor pentru Helicoverpa armigera. Ca urmare a constrângerilor generate de parcul de utilaje din fermă și fenofaza în care se afla cultura de porumb, a trebuit să recurgem la prestări de servicii. A apărut un concurs de evenimente care nu doar că a favorizat aplicarea insecticidului cu drona, ci ne-a forțat să recurgem la această opțiune. Trebuie să spun că, prin utilizarea dronei DJI T30, am reușit să aducem o diminuare cu aproximativ 12% a cantității de insecticid aplicate, cu rezultate similare ca și cele pe care le-am fi avut prin aplicarea cu o autopropulsată“, mărturisește fermierul din Brăila.
Digitalizarea, un aliat de nădejde pentru agricultura zilei de azi
Digitalizarea nu este doar o simplă evoluție a agriculturii, ea este fără doar și poate o revoluție, întrucât atrage după sine un nou mod de a face agricultură.
„Consider că reducerea mare de costuri pe care digitalizarea o implică este coroborată cu o creștere exponențială a productivității. Reticență există, aceasta vine din faptul că domeniul nu a comportat niciodată o schimbare atât de semnificativă, dar, având în vedere suma de constrângeri cu care noi, fermierii, ne confruntăm (problema prețurilor, noile realități și rigori tehnologice impuse de UE, probleme geopolitice), digitalizarea trebuie îmbrățișată și percepută ca un aliat de nădejde pentru agricultura zilei de azi“, încheie ing. agronom Matei Titianu, tânăr fermier din Brăila.
Beatrice Alexandra MODIGA
BASF a desemnat câștigătorii competiției „Povești cu vinuri românești“ – Ediția a IX-a
Scris de Lumea Satului în .
BASF Agricultural Solutions România a anunțat câștigătorii celei de-a IX-a ediții ale concursului „Povești cu vinuri românești“, desfășurat în perioada
8 februarie – 7 martie 2024, la nivel național. Competiția se adresează viticultorilor mici și mijlocii din toată țara, cu suprafețe cultivate de până la 100 de hectare, dar și cramelor de vin spumant, care sunt jurizate doar în etapa finală a concursului.
În cadrul celor patru etape regionale pentru zonele Moldova, Oltenia și Prahova, Banat și Transilvania și Dobrogea și Buzău, jurații, formați din membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), au desemnat cele 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). Finala națională, ce a avut loc pe 7 martie a.c., a cuprins, astfel, 36 de vinuri, la care s-au adăugat 26 de vinuri spumante.
Astfel, pentru ediția curentă, cei patru câștigători care au obținut trofeul concursului, dar și marele premiu în valoare de 5.000 euro, au fost:
- Categoria vinuri albe – Crama Hamangia – Sauvignon Blanc, sec, 2023.
- Categoria vinuri roze – Crama Darie – Syrah + Merlot, sec, 2023.
- Categoria vinuri roșii – Domeniul Aristiței, Cabernet Franc + Cabernet Sauvignon, sec, 2021.
- Categoria vinuri spumante – Crama Darabont, alb, brut.
„Ne bucură că această inițiativă a ajuns deja un concurs consacrat, iar interesul este tot mai mare, de la an la an. A fost un eveniment remarcabil, iar jurizarea s-a realizat, ca de fiecare dată, conform standardelor internaționale OIVV“, a declarat Robert Băicoianu, Sales Manager culturi horticole BASF Agricultural Solutions România.
În cei nouă ani de organizare a competiției „Povești cu vinuri românești“ au fost înscrise peste 3.250 de vinuri și spumante distincte, din toate categoriile vizate, în timp ce valoarea premiilor a ajuns la un total de 149.000 euro, din 2016 și până în prezent.
„Un concurs de excepție! Iar frumusețea poveștilor din pahare este, de fapt, o încântare pentru noi, cei care le jurizăm. Din fericire, ne-a fost foarte greu, pentru că vinurile au fost la un nivel foarte ridicat și ierarhizarea lor a fost dificilă, dar asta nu face decât să ne bucure. Calitatea vinului românesc este într-o continuă dezvoltare, iar acest lucru se poate observa și în cifrele oficiale, care demonstrează interesul din ce în ce mai crescut pentru această licoare nu numai la nivel național, dar și peste hotare, acolo unde ne luptăm cu marii producători ai lumii“, a declarat Georgel Costache, vicepreședinte ADAR și președinte al Juriului „Povești cu vinuri românești“.
Cea mai creativă copertă a catalogului „Povești cu Vinuri Românești 2024“
Pentru al doilea an consecutiv, alături de juriul format din Matei Sandu – profesor în cadrul Universității Naționale de Arte din București, Sorin Sorașan – Ilustrator și Alexandru Mălăescu – Creative Partner Long Shot Creative Shop, BASF România a organizat concursul dedicat tinerilor studenți pasionați de desen și artă.
Competiția de creativitate și design a strâns aproximativ 750 de lucrări, care au ajuns pe masa juriului specializat. Câștigătoarea concursului și a marelui premiu, în valoare de 2.000 euro, este Elena Andriș, absolventă a masterului de grafică publicitară și de carte din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest, Timișoara.
Comunitatea BASF a votat cea mai frumoasă etichetă de vin
Ca în fiecare an, fanii paginii de Facebook a companiei au putut vota cea mai frumoasă etichetă a unei sticle de vin. Această competiție a devenit și ea, la rândul ei, o tradiție atât pentru producători, cât și pentru utilizatorii platformelor de social media, care vor să descopere noutățile cu care se prezintă în fiecare an cramele lor favorite.
Premiul comunității online a fost îndreptat anul acesta spre eticheta ce aparține vinului “Bob de Lună“, al Cramei Enocrama.
„Ne bucură să observăm un interes tot mai mare față de acest domeniu. Vedem viticultori mici, dar ambițioși, vedem o creștere constantă a calității și suntem mândri să fim parte a acestui efort de susținere a fermierilor români. Putem spune că inițiativa «Povești cu vinuri românești» este un concurs cu tradiție, care poate fi un bun punct de sprijin pentru cramele aflate la început de drum, aducând în lumina reflectoarelor vinuri de calitate, ce merită cunoscute de publicul românesc și nu numai“, a încheiat Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions România. (I.B.)
Corteva lansează Corteva Catalys
Scris de Lumea Satului în .
Noua platformă de investiții și parteneriate va accelera inovațiile în domeniul agro-tehnologiei pentru următoarea generație
Corteva a anunțat lansarea Corteva Catalyst, o nouă platformă de investiții și parteneriate concentrată pe accesarea și aducerea pe piață a inovațiilor agricole care avansează prioritățile de cercetare și dezvoltare ale companiei și aduce plus valoare. Corteva Catalyst va colabora cu antreprenorii și inovatorii pentru a accelera dezvoltarea tehnologiilor disruptive la stadiul incipient, care permit fermierilor să producă mai multă hrană și furaje în mod sustenabil.
„Corteva are o lungă tradiție în abordarea provocărilor critice cu care se confruntă fermierii din întreaga lume, avansând inovația în parteneriat cu comunitatea științifică globală,” a declarat Sam Eathington, Vicepreședinte Executiv și Director Tehnologie și Digitalizare la Corteva. „Prin intermediul Corteva Catalyst, vom construi pe această cale prin asocierea experienței și resurselor noastre considerabile cu agilitatea start-up-urilor și universităților pentru a oferi noi soluții pentru fermieri la nivel global. Această inițiativă va extinde portofoliul nostru și va accelera progresul.”
Valorificând expertiza Corteva, capacitățile recunoscute de cercetare și dezvoltare, prezența globală și infrastructura de piață, Corteva Catalyst este poziționată în mod unic pentru a susține dezvoltarea și comercializarea tehnologiilor revoluționare și pentru a le oferi fermierilor.
Corteva Catalyst va avea inițial focus pe identificarea oportunităților în patru linii strategice aliniate pe verticală cu prioritățile de cercetare și dezvoltare ale companiei: editarea genomului; biologice și produse naturale; platforme tehnologice și știința deciziei.