Epidermita exudativă a porcului
Scris de Lumea SatuluiAceastă boală cunoscută şi ca piodermita pustuloasă sau eczema umedă a porcului, este cauzată de Staphylococcus hyicus, o bacterie producătoare a unei toxine exfoliante care determină distrugerea celulelor pielii. Au fost identificați şi alţi stafilococi (S. sciuri, S. chromogenes și S. aureus) care pot produce una sau mai multe toxine exfoliante. Infecția cu S. hyicus urmează, adesea, leziunilor produse de zgârieturi, mușcături sau așternuturi aspre și apare, mai ales, ȋn crescătoriile cu deficienţe igienice şi alimentare. Microorganismul se răspândește rapid pe întreaga piele, unde formează micro-colonii, provoacă inflamații și produce toxina exfoliantă, provocând distrugerea celulelor epiteliale, formarea crustei, formarea veziculelor, a pustulelor și acantozei. Modificările de culoare ale pielii sunt asociate cu inflamația și seboreea. Apare un răspuns al neutrofilelor, urmat de eroziunea pielii în unele zone, până la straturile bazale. Purceii afectați mor din cauza deshidratării și uneori a pierderilor proteice. Transmiterea infecției se face prin contact de la animal la animal. În unele cazuri, infecția poate proveni de la scroafă la purcei în momentul nașterii, sau din adăpost, de la instrumentar sau îmbrăcăminte contaminată.
Semne clinice
Boala apare frecvent la purceii cu vârsta cuprinsă între 7 zile și 5 săptămâni. Semnele clinice încep cu apariția unor solzi subțiri, maro pal, pe suprafața pielii. În 3-5 zile, crustele devin mai închise la culoare, se extind pe o mare parte din spate și devin urât mirositoare. Suprafața pielii devine acoperită cu exudat, ceea ce îi conferă o textură grasă și care dă un aspect mat părului. Porcii afectați nu se scarpină, nu prezintă febră, dar stau abătuţi şi nu mănâncă. Animalele afectate pierd în greutate rapid și până la 90% dintre porcii mai tineri mor, în cele din urmă, în 5-10 zile, prezentând adesea o piele îngroșată, ridată. Recuperarea are loc prin vindecarea crustelor, dar durează cel puțin 10 zile. Epidermitele exudative afectează, de obicei, doar câteva boxe dintr-o fermă sau chiar numai câteva animale dintr-o singură boxă.
Diagnosticul
Se bazează pe semnele clinice și pe vârsta porcilor afectați, de la 7 zile până la 5 săptămâni şi se confirmă prin examen bacteriologic. Izolarea stafilococului se face din leziunile pielii, lifonodulii şi din unele organe interne precum ficat, splină, rinichi.
Tratamentul
Constă ȋn ȋmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi a raţiei alimentare, ȋmpreună cu administrarea de antibiotice ȋn furaj, în apa de băut sau injectabile, cum ar fi AMOXYLROM 10%, AMPICILINA 10%, ENROFLOXAROM 5%, PANDROM şi administrare locală de CICATRISOL, DERMOGUARD, PODODERMIN sau ETER IODOFORMAT.
Profilaxia epidermitei exudative se bazează pe igiena adăposturilor, efectuarea de decontaminări profilactice, cu PURSEPT sau DECONTAMINOL şi asigurarea unei furajări echilibrate a scroafelor gestante.
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences