Zootehnie-Medicina veterinara 23 August 2020, 16:42

Râia la bovine

Scris de

Râia este o ectoparazitoză pruriginoasă și contagioasă care provoacă mâncărime și se transmite foarte ușor. Această boală este răspândită pe tot globul, atât la mamifere domestice și sălbatice, cât și la păsări și la om, fiind produsă de acarieni. Aceștia sunt paraziți cu piele subțire, fără trahee, cu stigmate abia vizibile și care prezintă ventuze la unele picioare. La anumite specii există un dimorfism sexual evident. La bovine, cei mai întâlniți paraziți sunt cei din genul Psoreoptes, Sarcoptes și Choripotes.

Tipuri de râie

Râia psoroptică este cea mai frecventă râie a bovinelor, în special a celor crescute pentru carne. Aceasta poate să apară în diferite zone ale corpului precum baza cozii, crupă, baza coarnelor, gât sau greabăn, în special în zonele în care animalul nu se poate linge. Paraziții din genul Psoroptes erodează pielea animalului și provoacă vezicule și pustule. Acestea se sparg, lichidul se amestecă cu praf, resturi celulare și fire de păr și astfel se formează crustele caracteristice. Pe lângă mâncărimile generalizate, rumegarea nu este realizată corect, animalele bolnave nu se hrănesc corespunzător, ceea ce duce la slăbire și scăderea randamentul de producție. În zonele unde animalele ajung totuși să se lingă se formează eroziuni scabioase.

Râia sarcoptică este cea mai gravă râie a bovinelor. Fiind foarte contagioasă, mai ales în adăposturile aglomerate, are o tendință de generalizare și provoacă pagube importante la tineret, prin scăderea sporului zilnic, iar la adulți, prin scăderea producției de lapte. De obicei, boala începe în regiunea capului și a gâtului. Scărpinatul este intens încă de la început, iar alopecia este prezentă în jurul ochilor și a botului. Pielea este foarte inflamată, caldă, îngroșată, iar în zonele afectate aceasta se încrețește și formează cruste cenușii. Pielea vizibil îngroșată își pierde elasticitatea și formează crevase care pot sângera sau se pot infecta. În fazele avansate de boală, animalul nu mai prezintă scărpinat evident, slăbește și capătă aspect de animal rău întreținut. Prognosticul, din punctul de vedere economic, este rezervat, dar din punct de vedere al sănătății animalului este bun dacă se intervine la timp cu tratamentul corespunzător.

Râia corioptică este o ectoparazitoză produsă de Choripotes bovis, întâlnită la vacile de lapte, juninci și tineret la îngrășat. Nu este considerată foarte contagioasă și se transmite prin contact direct cu animalul infestat. Boala debutează cu noduli de dimensiuni mici, ușor hemoragici, localizați la baza cozii sau perineu. Nodulii se pot uni, formând zone lipsite de piele, acoperite de cruste fine. Dacă animalele prezintă o rezistență scăzută, râia se poate extinde pe fața internă și posterioară a coapselor, pe crupă, pe uger sau scrot. Prognosticul este unul favorabil.

Combaterea bolii

Pentru a se obține rezultate favorabile este necesar să se stabilească diagnosticul cât mai curând posibil de la infestare. Odată cu stabilirea diagnosticului, medicul veterinar va identifica și specia de acarian. În stabilirea combaterii se va ține cont de faptul că acarienii parazitează permanent și se multiplică pe animal, având cicluri de viață diferite. Se recomandă folosirea produselor cu efect acaricid, atât topic, prin băi sau pulverizări, cât și injectabil. Ca produs injectabil, cu rezultate foarte bune s-a folosit avermectina. În acest sens, se recomandă produsul Romavermectin B 1 Plus 1%, avermectina având spectru larg de activitate ecto și endocidă, o bună difuzie cutanată. Acest produs prezintă toxicitate redusă și are un mod simplu de administrare. Se mai poate folosi și produsul Romivermectin 1%, cu mențiunea că ivermectina are acțiune asupra genului Chorioptes și Sarcoptes, fiind mai puțin eficientă împotriva Psoroptes.

Dr. Gabriela BĂNCILĂ, Romvac Company SA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti