600x250 v1

Zootehnie-Medicina veterinara 16 Aprilie 2020, 14:00

4 boli infecțioase luate de la... prietenii noștri

Scris de

Dacă aveți o problemă de sănătate, spuneți doctorului, când vă consultă, și că sunteți fericitul posesor al unui animal de companie sau că aveți o fermă de animale. Ceea ce nu știați este faptul că unele boli ale lor ni se transmit și nouă. Animăluțele din familie, precum câinele sau pisica, în special cele de fermă, pot fi purtătoarele unor maladii care ne afectează și pe noi.

Ei nu au nicio vină

Nu vă gândiți acum să nu mai țineți un câine, o pisică, peruși în locuință sau să nu mai creșteți animale de fermă!!! Ci să aveți grijă de sănătatea lor ca de sănătatea voastră.

  • Toxoplasmoza

I se mai spune și „boala litierei“ pentru că parazitul care o provoacă trăiește în excrementele pisicii.

Cum se transmite?

Parazitul supraviețuiește în sol până la 18 luni. Sunt expuși copiii care se joacă pe pământ, dar și adulții care schimbă așternutul din litieră și nu se spală bine pe mâini.

Simptome – în 10-20% din cazuri, în câteva ore apar starea de oboseală și febră mică. De cele mai multe ori simptomele lipsesc și boala e depistată târziu.

  • Pasteureloza

Boala este provocată de germenele Pasteurella și afectează atât omul, cât şi animalele. Boala mai este denumită și Septicemia Hemoragică a iepurilor. De obicei sunt afectate animalele tinere, dar le poate afecta și pe cele adulte.

Cum se transmite?

Prin zgârietura sau mușcătura de câine, pisică sau de animale din gospodărie: porc, vacă, păsări. În caz de plagă prin mușcătură de animal este util să se facă o profilaxie cu antibiotici în doze obișnuite, timp de 2-3 zile.

Simptome – după 10-12 ore – edem cald, roșeață, durere locală intensă.

  • Gheara de mâță

Este numită limfadenită regională. Este o boală infecțioasă în a cărei etiologie cel mai frecvent este implicată Bartonella henselae. B. henselae este un bacil mic, gram negativ, aerob, cu creștere lentă.

Cum se transmite?

Prin mâța blândă care zgârie. Infecția se produce în urma inoculării cutanate după o zgârietură sau o mușcătură de pisică.

Simptomele apar în 7-21 de zile. Atunci apar inflamarea ganglionilor din zona cea mai apropiată de mușcătură, febră, frisoane sau dureri de cap.

  • Salmonelloza

Boala este o toxiinfecție alimentară provocată de bacteria Salmonella. Bacteria trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om putând contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Cum se transmite?

Atingând animalele de fermă, în special, și consumând carne, lapte, ouă preparate termic insuficient.

Simptomele apar în câteva ore: febră, stare de vomă, diaree și durere de cap.

Casetă

Prevenția, înainte de toate

– Deparazitați periodic animalele din casă intern și extern: puricii și căpușele duc de cele mai multe ori la boli.

– Instituiți în familie regula sfântă a spălatului pe mâini.

Ruxandra HĂBEANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti