Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din Suceava, printre primele din Europa
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) din cadrul DSVSA Suceava îşi desfăşoară activitatea la parametrii de calitate conform SR EN ISO/CEI 17025:2018, standard în baza căruia acesta este acreditat RENAR şi buletinele de analiză emise sunt recunoscute naţional şi internaţional.
Scheme de testare recunoscute internațional
LSVSA Suceava este compus din Birou Sănătate Animală (laboratoare Biologie Molculară, Virusologie, Morfopatologie-EST, Parazitologie, Bacteriologie, Anatomie patologică, Serologie virală şi bacteriană), Compartiment Siguranţa Alimentară (Microbiologie şi chimie alimentară), Compartiment determinare reziduuri şi contaminanţi (determinări pesticide organoclorurate, organofosforice, PCB, carbamaţi piretroide prin metode de gaz cromatografie GC – MS/MS şi GC-ECD, determinare metale grele prin metode de spectrometrie de absorbţie atomică, determinări antibiotice-quinolone, macrolide, lincosamide etc., determinări nitroimidazoli prin metode de lichid-cromatografice prin LC-MS/MS, determinări de radioactivitate etc.).
„Personalul din laborator este instruit la cele două institute de referinţă – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) pentru domeniul sănătăţii animale şi Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru siguranţa alimentară. Pentru menţinerea calităţii şi pentru recunoaşterea rezultatelor obţinute laboratorul participă la scheme de testare interlaboratoare naţionale şi internaţionale. În domeniul sănătăţii animale laboratoarele sunt testate anual, în baza SR EN ISO 17043, de către IDSA, iar în domeniul siguranţei alimentare laboratoarele sunt testate de IISPV. Pentru determinările de reziduuri şi contaminaţi laboratoarele participă la scheme internaţionale ale European Union Reference Laboratory (EU-RL ) Freiburg, Laboratoire de Fougères, dar și la alte scheme recunoscute internaţional (LGC). Rezultatele obţinute au fost foarte bune, clasând LSVSA Suceava la astfel de scheme printre primele laboratoare din Europa şi chiar din lume“, ne-a spus Dănuț Corneanu, directorul DSVSA.
Mai multe județe din țară, arondate laboratorului din Suceava
LSVSA Suceava efectuează analize pentru probele provenite din judeţ, dar şi din alte judeţe din ţară pentru care acesta este desemnat de ANSVSA în programele oficiale de control. În cadrul Compartimentului de control reziduuri din produsele de origine animală și non-animală au fost dezvoltate metode și se lucrează pe echipamente de înaltă performanța, fiind arondate multe județe, după cum urmează: determinarea de pesticide organoclorurate, organofosforice, carbamați și piretroide prin LC-MS, MS – 12 județe arondate; determinarea de nitroimidazoli prin LC-MS, MS – 18 județe arondate; determinarea de antibiotice prin LC-MS, MS – toată țara; determinarea de nitrofurani prin ELISA – 17 județe arondate; determinarea de cloramfenicol prin ELISA – 21 județe arondate; determinarea de metale grele prin SAA – 2 județe arondate; determinarea gradului de contaminare radioactivă – 8 județe arondate şi două puncte de control frontieră de unde se recoltează probe ( PIF Siret şi Albiţa).
„Şi în domeniul sănătăţii animale LSVSA lucrează analize pentru mai multe judeţe din ţară: diagnosticul pestei porcine africane şi clasice prin metode PCR în cadrul laboratorului de Biologie Moleculară pentru judeţele Botoşani şi Harghita, pentru Controlul eficienţei vaccinării antirabice la vulpi pentru judeţele Alba, Cluj, Covasna, Braşov, Bistriţa Nasaud, Mureş, Maramureş, Salaj, Satu Mare.
Pentru detecţia Trichinella spp, LSVSA efectuează analize atât pentru probe recolate de la vânat, cât şi pentru probe de la abatoarele din judeţ care fac comerţ cu carne de porc şi de cabaline. LSVSA Suceava se şi autofinanţează, fiind pe locul trei pe ţară, după Timiş şi Prahova, la încasări ale analizelor în cadrul programelor de autocontrol ale unităţilor care produc, procesează şi distribuie produse alimentare pe raza judeţului sau în ţară“, ne-a asigurat directorul Dănuț Corneanu.
În anul 2019 numărul de probe lucrate se apropie de 140.000
În anul 2019, la Compartimentul de siguranţa alimentelor – Microbiologie alimentară, din cele 7.496 de probe ajunse în laborator, au fost făcute 14.992 analize, iar la Chimie alimentară, din cele 1.293 de probe, au fost supuse la 4.097 de analize. În cadrul Compartimentului determinare reziduuri şi contaminanţi au fost efectuate determinarea de nitroimidazoli prin LC-MS la 144 de probe, determinarea de antibiotice prin LC-MS/MS la 222 de probe, determinarea de nitrofurani prin ELISA la 114 probe, determinarea de cloramfenicol prin ELISA la 127 de probe, determinarea de metale grele la 248 de probe, determinarea radioactivității la 226 de probe. În ceea ce privește Biroul sănătate animală, 128.296 de probe au fost supuse la 208.154 de teste.
„Activitatea laboratorului a fost corelată şi cu modificările aduse de actualizarea standardului de calitate SR EN ISO/CEI 17025:2018 la care acesta a trebuit să se alinieze pentru a nu pierde acreditarea, respectiv analiza probelor în cadrul programelor de control oficial şi cofinanţate atât în domeniul siguranţei alimentare, cât şi în cel al sănătăţii animale“, a mai precizat medicul veterinar Dănuț Corneanu.
Silviu BUCULEI
Articole înrudite
- Centrele de sacrificare pentru păsări și iepuri de la nivelul fermelor înregistrate sanitar veterinar vor putea să își desfășoare activitatea și după data de 31 decembrie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 6 noiembrie 2020
- USAMV Iaşi - Centru de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară
- Guvernul a aprobat legislația necesară acordării sumei de 10.000 de lei medicilor veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii, imputerniciți pentru efectuarea acțiunilor sanitare-veterinare publice
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 10 iulie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 3 iulie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 26 iunie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 19 iunie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 12 iunie 2020
- Metode de apreciere a calității nutriționale a cărnii
Articole recente - Lumea Satului
- Țăranii nu trebuie priviți ca o problemă socială!
- LEGENDELE NEAMULUI
- UNCSV: Cooperativele agricole, cea mai bună soluție
- Stadiul plăților APIA în Campania 2020
- Opinie de specialist. Inul de fibră, o plantă de cultură nedreptățită în actuala conjunctură
- Dăunători de carantină la tomatele cultivate în spații protejate
- Singurul soi de castravete amar aclimatizat la condițiile din ţara noastră, cultivat la Fierbinți
- Microgranulatele, o nouă abordare pentru agricultura în schimbare
- Măsuri de stocare a utilajelor agricole pe timpul iernii
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos