Roboții din agricultura mondială
Nikola Tesla: „În secolul XXI robotul va face munca pe care sclavii o făceau în civilizația antică.“
Suntem în fața unei noi ere. A unei competiții în care inteligența artificială îl va declasa fără efort pe om. Este o realitate care nu poate fi dezmințită nici când vorbim despre agricultură. Va exista și un revers al medaliei?
Ecorobotix, realizat de compania elvețiană cu același nume, este un robot pus în funcțiune de energia solară și care are capacitatea de a munci 12 ore fără întrerupere și fără să fie controlat de om. Realizarea acestui robot ar putea eficientiza munca în agricultură prin faptul că va reduce nevoia de aplicare a erbicidelor. Acesta a fost conceput cu un senzor și camere cu ajutorul cărora identifică buruienile din culturi. Odată ce a detectat buruienile, robotul începe să erbicideze, fără însă a afecta cultura. Cu ajutorul a două brațe robotice, Ecorobotix aplică o microdoză de erbicide pe buruienile detectate, iar compania care l-a lansat pe piață spune că acesta folosește de 20 de ori mai puține erbicide decât metodele convenționale și este cu 30% mai puțin costisitor.
Rata de detecție a buruienilor este de 85%, iar Ecorobotix poate lucra de la trei hectare pe zi în sus, însă dimensiunea suprafeței lucrate depinde și de concentrația de buruieni. În zonele cu multe buruieni robotul se va mișca mai încet. Greutatea maximă a robotului este de 130 de kilograme, iar designul este unul simplu, dar robust totodată. Astfel, compactarea solului este minimă, iar mutarea lui dintr-un loc în altul se poate face cu ajutorul unui tractor. Robotul este ușor de folosit printr-o aplicație instalată pe telefon. Fermierii trebuie să înregistreze în această aplicație diferiți parametri precum locația, suprafața, orientarea terenului, tipul de cultură etc. În momentul de față, robotul poate fi folosit doar în două culturi, și anume cultura de sfeclă și cultura de rapiță, însă inventatorii lui spun că încă se lucrează la dezvoltarea lui și că în viitor va putea fi folosit și în alte culturi.
Robotul Agrobot este un concept al companiei americane cu același nume și a fost realizat pentru a înlesni procesul de recoltare a căpșunelor. Acesta este dotat cu un soft, camere și senzori care pot identifica în cultură căpșunile ajunse la maturitatea deplină și care îi permit să se miște independent printre rânduri. Echipa care a conceput acest robot spune că unul dintre principalele lui avantaje este tocmai faptul că recunoaște fructele care sunt pe deplin coapte. În cazul căpșunelor, acestea trebuie culese la momentul oportun pentru că după recoltare procesul de coacere se oprește, spre deosebire de mere, spre exemplu, care continuă să se coacă. De aceea, până nu demult, recoltarea căpșunelor se făcea doar manual. Agrobot are 24 de brațe robotice, fiecare dintre ele dotate cu doi senzori. Datorită acestor senzori fructele sunt recoltate fără a fi vătămate și fără a intra în contact cu solul.
Robotul Oz poate fi folosit cu ușurință, în mod special în spațiile protejate, și este recomandat fermelor cu capacitate de producție mai mică. Datorită softului și camerelor cu care a fost dotat, se mișcă printre rândurile cultivate fără a distruge plantele. Acesta se deplasează autonom, iar la finalul rândului se întoarce pentru a-și continua misiunea de a distruge buruienile din cultură. Practic, robotul Oz este copia miniaturală a unui tractor care smulge buruienile, aerează solul și înalță astfel și rândurile cu plante.
roboti agricultura, roboti, Ecorobotix, Agrobot, Robotul Oz
- Articol precedent: Producții agricole bune în anul 2019, perspectivă rezervată pentru anul acesta
- Articolul următor: Soiuri românești de cartof, incluse în ultimul Catalog ISTIS