Veliko Târnovo - o destinație de vacanță unică și accesibilă
Veliko Târnovo a devenit pentru români o destinație de vacanță tot mai căutată în ultima perioadă, poate și datorită faptului că celor care locuiesc în sudul țării le este mai ușor să ajungă acolo decât, de exemplu, pe Valea Prahovei. Dacă locuiți în București, în cel mult 3 ore ați ajuns la destinație, chiar și dacă întâmpinați o eventuală coadă la vama Giurgiu. În ceea ce privește cazarea și mâncarea, nu trebuie să vă faceți griji, locuri de cazare există pentru toate buzunarele, trebuie să fiți atenți doar la parcare, nu toate hotelurile din centrul vechi au și parcare proprie, iar mâncarea este delicioasă și merită să încercați mai ales localurile cu bucate tradiționale.
Istorie pe străduțe
Exact aceasta este sintagma care mi-a venit în minte prima oară atunci când am pășit pe străduțele vechiului oraș. Despre Veliko Târnovo sunt disponibile pe Internet foarte multe informații, suficiente cât să te convingă să-l vizitezi. Mulți spun că ar fi „Sighișoara Bulgariei“ sau „a treia Romă“, ce-i drept este unul dintre cele mai vechi orașe din țară și una dintre cele mai importante atracții turistice ale momentului. Mai mult decât atât, a fost capitala Imperiului Vlaho-Bulgar, iar influențele trecutului sunt observabile la fiecare pas. Fiecare străduță pare că spune o poveste, fiecare casă sau construcție este îngrijită, iar vara întâlnești o mulțime de flori viu colorate la fiecare balcon ori grădină. Nu lipsesc cafenelele, tavernele și chiar restaurantele cochete, iar de cele mai multe ori oferă o priveliște de neuitat. Însă, fără doar și poate, principala atracție turistică a acestui oraș este cetatea Tsarevets.
Aceasta a fost construită în anul 1185 și a rezistat mult timp asediilor inamicilor, însă la finalul secolului al XIV-lea otomanii au incendiat-o, iar după o luptă despre care se spune că a durat trei luni au obținut victoria și tot atunci a avut loc prăbușirea Imperiului Bulgar. Cetatea de scaun din perioada medievală era formată din aproximativ 400 de case, 18 biserici, castelul și un loc de execuție. Restaurarea cetății a început în anul 1930 și a fost finalizată în 1981, an în care s-au marcat cei 1.300 de ani de la înființarea statului bulgar.
Pentru a ajunge în cetate trebuie să parcurgi un pod din piatră care îți oferă prilejul de a admira orașul și râul Yantra. Invountar, înaintând spre interiorul cetății, toată atenția ți se îndreaptă spre catedrală și turnul clopotniță. Pe bună dreptate aș spune, pentru că imediat după ce vei vizita biserica îți vei da seama că nu ai mai pășit într-un astfel de lăcaș niciodată. Interiorul bisericii nu seamănă cu cel al altor biserici, indiferent de religie, și asta datorită picturii realizate de artistul Theophanes Sokerov, care a expus într-un mod unic diverse scene din perioada celui de-Al Doilea Imperiu Bulgar.
Un alt punct cheie pe care nu trebuie să îl ratezi este turnul. În spatele construcției regăsești liftul și contra cost poți urca pentru a beneficia de o priveliște panoramică asupra orașului și nu numai pentru că se văd foarte frumos și satele de pe dealurile din jurul lui. Am apreciat faptul că în interiorul cetății erau amplasate băncuțe pe care te puteai odihni, dar și tonomate de unde îți puteai cumpăra ceva rece de băut.
În anumite week-end-uri și sărbători, odată cu lăsarea serii, poți admira un adevărat spectacol de lumini și sunet care are în prim-plan cetatea. Proiecțiile de lumini pot fi văzute din mai tot orașul, însă poți achiziționa bilete pentru a vedea spectacolul dintr-un loc special amenajat, acolo unde se poate auzi și muzica. Nu este o simplă proiecție, ci mai degrabă te transpune în viața celor care trăiau în interiorul cetății. Cea mai impresionantă scenă este cea în care culoarea roșie cuprinde cetatea, simbolizând momentul în care a fost incendiată și cucerită. Pentru a nu rata această proiecție este mai bine să te informezi în care week-end din lună va avea loc, iar aceste informații le găsești pe un site de unde poți achiziționa și bilete.
Monumentul Dinastiei Asen
Un alt obiectiv turistic important din Veliko Târnovo este monumentul Dinastiei Asen. A fost ridicat în memoria lui Ivan și Petru, cei doi frați care au luptat împotriva bizantinilor ce se aflau la cârma țării și care au întemeiat Imperiul Bulgar Liber, pe care l-au condus pentru mai multă vreme. Monumentul nu este situat central și, deși este impunător, nu îl poți vedea de oriunde, chiar dacă există multe terase cu vedere spre el. Pentru a ajunge aproape de acesta este nevoie să traversezi râul Yantra, dar nu oricum, ci pe un pod ce are doar acces pietonal. Intitulat podul Stambolov, a fost construit în anul 1892 de specialiști veniți din Franța, Italia și Belgia, cărora li s-au alăturat, desigur, și bulgari. Pe plăcuța din capătul lui mai este specificat faptul că a reprezentat în acele timpuri una dintre primele construcții moderne de asemenea anvergură din Balcani. Este lesne de înțeles că peisajele pe care le poți admira de aici sunt unice și doar privind spre orașul vechi cu ale lui case care par clădite unele peste altele, parcă ai avea în față o vedere poștală pe care o trimiți prietenilor.
Suveniruri direct de la meșteșugari
În oraș există mai multe muzee și galerii de artă, dar cred că în sine străzile unde meșteșugarii își expun produsele sunt adevărate muzee în aer liber pe care merită să le observi îndeaproape. Punctul de atracție principal în acest sens îl reprezintă piața Samovodska Charshia, cândva un renumit centru comercial unde sătenii din jurul orașului veneau pentru a-și vinde marfa, astăzi devenind strada renumită ca fiind a meșteșugarilor. Am întâlnit aici gospodine care vindeau produse cu și din trandafiri, doamne care încă țeseau în război diverse lucruri, multe dintre ele destul de asemănătoare cu cele de la noi, dar și meșteri populari, iar cel pe care l-am apreciat cel mai mult a fost bătrânelul care lucra diverse obiecte din alamă.
Și în jurul orașului sunt destul de multe obiective pe care le puteți vizita, unul dintre cele mai importante fiind satul Arbanasi, unul dintre cele mai vechi sate din Bulgaria, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Este unul dintre acele sate de pe deal pe care le privești atunci când vizitezi cetatea, iar după ce ai ajuns aici situația se schimbă și poți admira întregul Veliko Târnovo.
Larissa SOFRON
- Articol precedent: Eibenthal o „insulă“ a Cehiei în România
- Articolul următor: Călător prin Europa (II)