Reguli de înființare a unei crescătorii de fazani
Articolul de față este dedicat celor care vor să înceapă o afacere în agricultură și s-au gândit la înființarea unei crescătorii de fazani. Recomandările vin din partea inginerilor Petre Gărgărea și Mihai Tache de la Fazaneria Gimpați Giurgiu. Ce reguli se aplică în cazul înființării unei crescătorii de fazani?
Condiții de amplasare
Creșterea intensivă a fazanilor s-a impus ca o necesitate datorită solicitărilor tot mai mari din partea vânătorilor, dar și a factorilor nefavorabili înmulțirii naturale a vânatului (în general, factori de origine antropică). Materialul biologic destinat populării fondurilor de vânătoare se produce, de obicei, în ferme specializate, așa cum este și Crescătoria de fazani Ghimpați, în condiții controlate și cu eficiență ridicată. Este recomandat ca înființarea crescătoriilor de fazani să se facă într-o zonă forestieră (pe cât posibil), ferită de vânturi și unde solul să fie cât mai permeabil. Crescătoria trebuie să fie cât mai departe de localități sau alte ferme de păsări, dar în același timp cât mai aproape de arterele de circulație. Creșterea fazanilor în captivitate presupune în primul rând asigurarea unor condiții de creștere și de dezvoltare a puilor, cât mai apropiate de mediul natural. În acest context sunt necesare:
– asigurarea unui mozaic de culturi în volierele de stocaj, astfel încât puii să găsească o vegetație diversă, fragedă și abundentă;
– administrarea de furaje combinate cât mai aproape de necesitățile naturale ale speciei;
– asigurarea unei densități corespunzătoare creșterii fazanilor, în fiecare etapă a vieții lor. Menționăm faptul că pentru stocarea și creșterea unui fazan tehnologic sunt necesari 5 mp/exemplu, numai așa avem premisele că va ajunge la o conformație fizică corespunzătoare speciei. Dacă în trecut (în perioada anilor ’30-’69) obținerea puilor de fazan se realiza pe cale seminaturală (la cloști), în prezent aceasta se realizează folosindu-se instalații performante, cu randament ridicat la incubare/eclozare.
Etapele procesului tehnologic
O crescătorie de fazani are mai multe sectoare.
Filtrul sanitar, amplasat la intrarea în crescătorie, este dotat cu vestiare, dușuri și toalete unde personalul fazaneriei și vizitatorii își schimbă încălțămintea și îmbrăcămintea (în mod obligatoriu). Mijloacele de transport care intră în fazanerie (sub orice motiv) sunt obligate să treacă cu roțile printr-un bazin special amenajat, unde o soluție dezinfectantă le spală.
Sectorul de reproducere este zonă din interiorul fermei, special amenajată sub formă de compartimente, unde sunt ținuți fazanii selecționați (masculi și femele) pe perioada reproducerii. În fiecare compartiment se introduc câte 1 cocoș și 6 făzănițe.
Stația de incubație este organizată pe mai multe compartimente/camere, cu destinații funcționale diferite, și anume: camera de primit ouă; camera de selectat și examinat ouă; sala de incubație a ouălor; sala de eclozat pui.
Sectorul de creștere a puilor este reprezentat prin halele de creștere a puilor de la vârsta de 1 zi până la vârsta de 45 de zile. Halele sunt compartimentate în boxe cărora le corespunde câte o volieră de creștere a puilor, în exteriorul clădirii, numite și „grădini de creștere a puilor“.
Volierele de stocaj reprezintă acele construcții aflate sub cerul liber, sub forma unor cuști de mari dimensiuni, construite din plase de sârmă și/sau plastic, sprijinite pe stâlpi interiori de lemn sau metal, ranforsate cu ancore de metal către interior și exterior, în care sunt transferați puii de la hala de creștere (la vârstă de 45 zile), în scopul creșterii și definitivării lor ca formă, dimensiuni, coloratură și abilități de zbor și unde sunt ținuți până la valorificare.
Laura Zmaranda
fazani, Ghimpati, cresterea fazanilor, crescatorie de fazani