Cestodozele, boli parazitare periculoase la erbivore
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
Cestodozele sunt boli parazitare produse de viermi plați și segmentați, de culoare albă, în formă de panglică, care evoluează la rumegătoare şi cabaline, având caracter sezonier.
Aceşti viermi, în stadiul adult, parazitează intestinul subţire al animalelor. Animalele parazitate elimină, odată cu fecalele, ouă sau segmente de cestod care conţin ouă. Acestea se răspândesc pe păşune, de unde vor fi consumate de către acarienii de păşune, adică de către insecte de mici dimensiuni, care trăiesc pe păşuni umede. Aceste ouă de paraziți sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate şi la îngheţ. Insectele, fiind coprofage, se hrănesc cu materii fecale, iar în organismul acestora ouăle parazitului vor evolua în larve infestante.
Contaminarea animalelor are loc la păşune, începând cu luna martie până toamna târziu, prin ingerarea odată cu iarba a acarienilor contaminaţi cu forme larvare ale parazitului. De asemenea, contaminarea poate avea loc şi la grajd, când se administrează fân proaspăt cosit de pe terenuri umede.
În corpul unui singur animal pot fi întâlniți mai mulți paraziți care formează adevărate ghemuri ce pot bloca intestinul. Aceşti viermi pot provoca, de asemenea, iritaţii ale mucoasei intestinale. În plus, au acţiune toxică asupra organismului deoarece eliberează o cantitate mare de toxine în organism, care acţionează asupra sistemului nervos al animalului. Mai mult, paraziţii produc dereglări ale metabolismului deoarece cantităţi mari de substanţe nutritive şi vitamine sunt consumate de aceştia.
Cestodozele cailor
Cestodozele cailor sunt boli produse de paraziṭi din fam. Anoplocephalidae – Anoplocephala magna, ce parazitează tineretul cabalin.
În cazul infestărilor masive, ṣi mai ales când animalele sunt slăbite, se pot observa o ușoară anemie ṣi tulburări digestive. Deoarece semnele clinice nu sunt concludente, diagnosticul se poate stabili pe baza unui examen parazitologic. Prognosticul este, de obicei, favorabil. Pentru a evita neplăcerile produse de paraziṭii intestinali, se recomandă deparazitarea cailor folosind produsul ECVIROM sau ECVIROM I.
Cestodozele rumegătoarelor mici
Cea mai importantă cestodoză se întâlneşte la tineretul ovin, iar boala se mai numeşte „panglica mieilor“ sau moniezioză, fiind produsă în general de parazitul Moniezia expansa. Frecvenţa cea mai mare se întâlneşte la miei şi iezi cu vârste de până la 1 an.
Simptomele apar în cazul parazitării intense şi se exprimă prin: anemie lentă, paliditatea mucoaselor ochilor, buzelor și gingiilor, diaree cu fecale negricioase, alternând cu constipaţie, abdomen balonat, colici, mers nesigur și dezechilibrat. Mieii care prezintă aceste simptome sunt denumiţi de ciobani „toboşari“.
Oile adulte nu manifestă semne clinice, chiar dacă sunt parazitate.
Diagnosticul se pune pe semnele clinice de slăbire avansată, balonarea abdomenului, pe prezenţa fragmentelor de parazit în fecale şi se confirmă prin metode de laborator.
Profilaxia şi tratamentul se bazează pe deparazitarea animalelor de 2 ori pe an, primăvara – cu două săptămâni înainte de ieşirea la păşunat şi toamna – după 2-3 săptămâni de la intrarea în stabulaţie, folosind următoarele produse: ROMBENDAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10 % sau ROMFENBENDAZOL.
De asemenea, se recomandă tratament adjuvant cu produsele: Multivitarom, Vitamina AD3 E, Vitamina B1 + B6 şi Vitamina C.
Dr. Gabriela BĂNCILĂ, Romvac Company SA
Articole înrudite
-
Acţiuni și responsabilități privind securitatea alimentară
in Alimentatie -
Moment de analiză și responsabilitate a profesiei de medic veterinar în contextul actual
-
Reglementări ANSVSA. Substanțele stupefiante și psihotrope în medicina veterinară în România
-
Acţiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea statusului de sănătate la animale
-
O nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie
in Zootehnie -
Aportul serviciilor sanitare veterinare. Sprijinul investitorilor în domeniul creșterii animalelor și al procesării producției
-
Profesia de medic veterinar, o activitate cu un impact important în zona socială și economică
-
Peste 6.500 de locuri la Universitățile de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din România
-
Rolul medicilor veterinari privind apărarea sănătății publice
-
Ce poate învăța medicina umană din Virologia Veterinară în gestionarea viitoarelor pandemii?
Articole recente - Lumea Satului
- Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
- Hotărârea Curţii Europene de Justiţie referitoare la acordarea autorizaţiilor de urgenţã de către Statele Membre
- „Produsele cu adevărat naturale dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște“
- Coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de Bobotează
- Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (II)
- Păstrăvaria Ianca, „minunea“ din inima „Saharei“ oltenești
- Știați că… despre reciclare și protecția mediului
- Suveranitatea alimentară a Uniunii Europene?
- „Piața vinului din România este foarte concurențială“
- Pactul verde (I)