Parfum și culoare într-o pepinieră de trandafiri
Ciumbrud este un sat cochet, satelit al Aiudului, dar frumos ascuns printre dealurile ce mărginesc albia Mureșului. De fapt, tocmai aceste dealuri fac ca în zona localității să se creeze un climat special. Răcoarea apei se păstrează acolo chiar și în zilele caniculare de vară, dar, în schimb, iarna gerul nu este atât de năprasnic și nici viscolul nu-și poate face de cap. Această particularitate a zonei a fost exploatată încă din vechime. De aceea, așezarea s-a dezvoltat frumos, iar produsele ei au devenit cunoscute. Vinul de Ciumbrud este renumit în toată Transilvania, la fel și brânzeturile. Cu toate acestea, pe nedrept, Ciumbrudului nu i s-a dus faima pentru cele mai frumoase produse ale sale: trandafirii. Doar cunoscătorii, puțini la număr, știu despre ce localitate vorbesc atunci când pomenesc Capitala rozelor.
Capitala rozelor
Zona Ciumbrudului este una dintre cele mai propice regiuni din România pentru cultivarea trandafirilor. De altfel, în fiecare an, în luna iunie, în localitate are loc și un festival al rozelor, unde grădinarii își aduc, cu mândrie, cei mai frumoși trandafiri obținuți. Peste un milion de trandafiri pleacă în fiecare an de-aici, spre toate colțurile țării și ale lumii.
Este un sentiment unic și imposibil de descris în cuvinte atunci când, printre lanuri de porumb descoperi parcele uriașe, de ordinul hectarelor, cultivate cu trandafiri. Trandafiri așezați în rânduri lungi cât vezi cu ochii, grupați pe soiuri. Toate culorile curcubeului sunt cuprinse în petalele lor. Spectacolul dat de îmbinarea inflorescențelor este magnific. Iar dacă imaginea poate fi imortalizată și transmisă, în ceea ce privește amestecul de parfumuri doar imaginația mai poate ajuta. În puține vorbe, așa se poate descrie ceea ce am trăit când am vizitat pepiniera familiei Tünde și Ștefan Csiky din Ciumbrud.
„Pepiniera noastră are o suprafață de peste două hectare. Mai cultivăm și pomi și arbuști fructiferi, dar principala noastră activitate este legată de trandafiri. Avem peste 70 de soiuri și hibrizi de trandafiri: târâtori, cățărători, semicățărători, de dulceață, avem de toate“, ne spune Ștefan Csiky.
„Cultura trandafirului este una ceva mai pretențioasă față de alte culturi. De la plantare și până la recoltare ciclul durează doi ani. Să mai spunem că trandafirii sunt destul de sensibili. În plus, au ghimpi și nu sunt așa de mulți cei care doresc să lucreze printre ei. Pe de altă parte, compensează cu faptul că sunt plăcuți ochiului“, detaliază proprietarul pepinierei.
„În general lumea caută, în primul rând, trandafirii care să aibă parfum. După aceea, să fie plăcuți ochiului. Abia apoi vin restul, să fie bicolori sau altceva. În general primează principiul să nu aibă vecinul ce am eu“, povestește horticultorul.
Făinarea și pătarea neagră, coșmarul horticultorilor
În ceea ce privește cultivarea și întreținerea trandafirilor, Ștefan Csiky este de părere că foarte importante sunt tratamentele aplicate în primăvară.
„De exemplu, neapărat trebuie făcute primăvara tratamentele care previn și combat pătarea neagră. Dar nu numai în primăvară, ci tot timpul. Anul acesta, de exemplu, am avut probleme cu pătarea neagră și cu făinarea, pentru că a fost o perioadă foarte lungă cu precipitații, iar apoi a venit brusc căldura. Ca atare, cele două ciuperci au fost la ele acasă! De fapt, în multe plantații de viță-de-vie veți vedea în capătul rândurilor câte o tufă de trandafiri. Este cel mai bun buletin de avertizare în ceea ce privește făinarea“, exemplifică crescătorul de trandafiri. Pentru obținerea trandafirilor, cea mai importantă operațiune este altoirea. Aceasta se face la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, după ce a trecut prima perioadă de înflorire, astfel încât să existe ramuri-altoi. Drept portaltoi familia Csiky preferă să folosească rădăcini de măceș din soiul Laxa.
„Sunt rezistenți și drajonează (lăstăresc – n.red.) mai puțin față de măceșul obișnuit. Una dintre principalele griji ale cultivatorilor de trandafiri trebuie să fie eliminarea drajonilor, care apar tot timpul. Este ideal dacă tăierea lor se poate face sub nivelul pământului, ca să nu prindă putere. Întotdeauna sălbaticul este mai puternic decât cel nobil!“, sfătuiește Ștefan Csiky
Cât despre sădire, consideră că cele mai indicare sunt sădirile de toamnă. Peste iarnă rădăcinile lucrează, iar în primăvară, când vine căldura și începe să crească, este aproape prins. Dar și primăvara, foarte timpuriu, este un moment destul de potrivit.
„La plantările de primăvară, mai ales la cele mai târzii, trebuie avut grijă să se asigure umiditatea necesară. Mușuroirea trebuie făcută neapărat, toamna sau primăvara. Rolul ei principal este de a menține umiditatea necesară. După ce planta crește la 10 – 15 cm, mușuroiul se poate elimina în principiu cam după o lună“, sfătuiește specialistul.
„Nimeni nu întreabă de scădere și împărțire!“
În ceea ce privește latura economică a afacerii, fermierul ne spune, cu un zâmbet ușor amar: „Știți cum este ? Cam ca la școală. Toată lumea întreabă cum este cu adunarea și cu înmulțirea, dar nimeni nu mai întreabă de scădere și de împărțire. Și aici este problema noastră, pentru că avem multe cheltuieli. În anul acesta, în mod special. Vremea a fost de așa natură încât au fost condiții optime pentru creșterea buruienilor. Tratamentele au trebuit făcute săptămânal sau la cel mult la zece zile. Rezultatul îl vedem abia când tragem linia, la sfârșitul sezonului, după ce am vândut plantele. Sezonul la noi începe toamna și se termină prin aprilie. Iar apoi din încasări trebuie să începi să cumperi motorina și ce mai trebuie pentru lucrările din primăvară, să lucrezi la sistemul de irigație, căci nu poți sta la cheremul vremii și iată că de aceea spun că vin scăderea și împărțirea!“.
Vânzarea plantelor se face atât prin intermediul unor rețele de magazine specializate, cât și prin vânzători ambulanți sau mici magazine, dar cu care pepiniera colaborează deja de mult timp. În ultimii ani și o serie de negustori străini au descoperit pepiniera din Ciumbrud. Zeci de mii de trandafiri sunt cumpărați direct de la pepinieră de firme din Ungaria, Polonia și Germania.
„Una peste alta, este o muncă frumoasă. Mai ales în luna iunie, când este prima perioadă de înflorire, nu te mai saturi să privești câmpul și să vezi atâtea culori și forme de flori“, își încheie Ștefan Csiky povestea.
Alexandru GRIGORIEV
trandafiri, Ciumbrud, pepeniera de trandafiri, fainarea, patarea neagra