Scrapia și alte forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST) la micile rumegătoare
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
CE ESTE ESTE SCRAPIA?
Scrapia este o boală degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile.
SURSE DE INFECȚIE:
Boala este produsă de un agent infecțios care pare că se transmite de la oaie la miel și de la capră la ied, precum și la alte oi sau capre. Modul în care se transmite de la o oaie sau capră la o alta oaie sau capră nu este cunoscut pe deplin, dar lichidele fetale, placenta sau alte țesuturi probabil că răspândesc agentul pe pășuni sau în exploatație în timpul fătării. Dupa fătare, mâncarea placentei de către oaie sau capră nu trebuie permisă.
Boala poate să apară și în urma consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine și caprine – suplimentele furajere contaminate, mineralele proteice de origine animală, făină de carne, oase, sânge, organe rezultate în urma prelucrării cadavrelor, produselor și subproduselor de bovine, ovine, caprine infectate.
CUM SE SUSPECTEAZĂ?
Poate fi suspectat cu EST/scarpie orice animal viu sau sacrificat sau mort care prezintă sau a prezentat tulburări nervoase sau de comportament sau o deteriorare progresivă a stării generale asociată cu o degradare a sistemului nervos central și pentru care informațiile adunate pe baza examinării clinice, a răspunsului la tratament, a examinării post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ.
Există adeseori o schimbare a temperamentului sau comportamentului animalului cu câteva săptămâni înaintea apariției semnelor clinice specifice. În majoritatea cazurilor, animalele vor prezenta o combinație de semne, dar nici un semn nu poate fi privit ca o indicație sigură a prezenței scrapiei. Scrapia poate fi suspectată la orice oaie sau capră care prezintă semne nervoase și modificări în comportament.
Daca nu cunoasteți cauza modificării stării de sănătate a animalului și aveți indoieli, trebuie anunțat imediat medicul veterinar de liberă practică imputernicit, care își desfășoară activitatea în raza dumneavostră pentru continuarea investigațiilor.
Pntru mai multe detalii accesați link-ul de mai jos:
GHID PRACTIC pentru: fermieri si detinatori de animale din speciile ovine si caprine, precum si pentru medici veterinari de libera practica imputerniciti si tehnicieni (pdf)
Sursa: ansvsa.ro
Articole înrudite
- Crescătorii de ovine vor primi și în 2019 ajutor de minimis pentru comercializarea lânii
- Perioada de gestație la oi și complicațiile acesteia
- Un primar model... ține în frâu o stână de oi și o comună
- De ce să folosiţi gardurile electrificate pentru protejarea stânelor?
- România deschide exportul cu oi vii în Golful Persic, acolo unde Australia l-a închis
- Finalizarea controlului la fața locului pentru acordarea subvențiilor în sectorul zootehnic
- APIA demarează plata în avans pentru fermierii care au solicitat sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine
- VEȘTI BUNE PENTRU FERMIERI! A fost aprobat cuantumul plăților pe suprafață și a plafonului pentru sprijinul cuplat la ovine/caprine
- APIA va efectua plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferent serviciilor prestate în luna iulie 2018
- APIA: Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine, se prelungeşte până la 3 septembrie
Articole recente - Lumea Satului
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane (PPA) la data de 18.02.2019
- Sisteme vizuale, acustice şi olfactive pentru îndepărtarea prădătorilor
- New Holland câștigă premiul Good Design® 2018 pentru conceptul de Tractor pe Gaz Metan
- Noile încărcătoare cu braţ telescopic JCB Seria III și cabină Command Plus
- Confesiuni agrosilvopastorale…
- Investițiile în infrastructura educațională rurală, deficitară
- Descoperire epocală - moleculă minune care înmagazinează energia solară timp de 18 ani
- Mușchii și lichenii decorativi din pădure direct în casă
- Mărţişoarele copilăriei, simple şi uşor de confecţionat
- Adâncile taine ale Mănăstirii Snagov