Zootehnie-Medicina veterinara 01 Octombrie 2018, 14:59

Pesta porcină „lucrează“ pentru ei... Porcii danezi și olandezi ar putea guița în România

Scris de

De când cu pesta porcină, mai multe personalități din business, dar și surse oficiale au dat de înțeles că în România creșterea porcului ar putea fi compromisă mulți ani de acum încolo. Mai mult decât atât, au fost voci care au susținut, nici mai mult nici mai puțin, înterzicerea creșterii suinelor în gospodării. Problema celor care susțin „lichidarea“ afacerii cu porci de pe la noi este însă contrazisă de o analiză a Deutsche Welle (DW), care susține că există anumite interese, iar situația nu este deloc așa cum lasă unii să se înțeleagă.

Industrializarea sectorului

În Europa Occidentală creșterea porcilor, dar și a altor animale în gospodării este deja o amintire. Ultimele decenii au cunoscut o puternică industrializare a sectorului zootehnic, lucru care nu a fost văzut cu ochi buni de toată lumea. Într-o țară cu sub 6 milioane de locuitori, marile ferme din Danemarca adăpostesc peste 31 de milioane de porci. Copenhaga a găzduit în ultimele două zile din luna august Summitul Mondial dedicat Hranei (World Food Summit 2018). Aici, în fața guvernului danez, activiştii Greenpeace au dorit să atragă atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă industrializarea fermelor de animale. Astfel, potrivit Greenpeace, numeroase studii atestă efectele nocive ale suprapopulării fermelor nu doar pentru animale şi personal, dar şi pentru întreaga zonă. Cercetătorii au comparat ferme din Germania, Olanda şi Statele Unite, unde efectivele de porci depăşeau 25.000 de animale, trăgând concluzia că pesticidele şi antibioticele folosite se regăsesc în pânza freatică din zonele marilor crescătorii de animale, în timp ce mulți angajați se confruntă cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu. În Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanță de marile crescătorii de porci a scos la iveală problemele pulmonare ale oamenilor cauzate de endotoxinele şi concentrația mare de amoniac din aer.

Chiar se mută?

Potrivit Deutsche Welle, în contextul sensibilizării opiniei publice asupra riscurilor pe care le reprezintă crescătoriile în masă, marii fermieri danezi, dar şi cei olandezi anunță că se mută în România sau în Țările Baltice. „Tot mai des marii crescători de porci din Danemarca anunță că îşi vor muta fermele în România şi în statele baltice dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice şi pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce înseamnă că vor exporta problemele de mediu în România şi alte noi state comunitare“, a declarat pentru DW ecologista Jette Friis Tuca, care a participat la protestul din fața guvernului danez. România este momentan afectată de pesta porcină africană, dar marii investitori din Olanda sau Danemarca dispun de logistica necesară relocării marilor ferme, atunci când situația se va calma. Fără efective de animale, dar cu spațiu şi personal, România nu este întâmplător invocată de fermierii din Occident, cu precădere din Olanda şi Danemarca. Potrivit DW, la sfârşitul anului 2017 se parafa tranzacția anului în agricultură, mai exact în sectorul creşterii animalelor. Premium Porc, al doilea mare crescător de porci din România, trecea de la acționariatul privat danez în portofoliul unui fond de investiții din Danemarca, consemnează DW. Ziarul Financiar anunța atunci că fondul de investiții Polaris Capital Management, cu active de 8 miliarde de dolari, urma să preia compania DCH International, care deține şi Premium Porc România. De altfel, principala activitate a DCH International se concentrează pe România, unde sub brandul Premium Porc funcționează mai multe companii. La nivel de grup, danezii sunt al doilea jucător din piața producătorilor de carne de porc, după Smithfield, care are acționari chinezi.

Au pregătit deja terenul

Potrivit publicației germane, unul dintre cei mai agresivi investitori în terenurile agricole din România este un gigant olandez. Olandezii au cumpărat prin intermediul unei companii de investiții agricole sute de mii de hectare, în ciuda limitărilor impuse inițial de autoritățile de la Bucureşti. Interesul nu ar trebui să surprindă, atât timp cât hectarul de teren agricol din România era de 25 de ori mai ieftin decât în Olanda sau Danemarca. Că și danezii se simt bine în România se știe deja. Venită în 2006 în România, o companie daneză a cumpărat în mod discret zeci de mii de hectare, pe care fie le-a cultivat, fie le-a arendat, fie le-a vândut mai departe. Compania s-a implicat în tranzacții însumând mai mult de 28.000 de hectare în toată țara. „Danezii s-au acomodat aşadar în România. Rămâne de văzut cât de uşor se vor acomoda porcii danezilor, dacă marii crescători vor fi nevoiți să se îndrepte către România“, comentează jurnaliștii DW.

Acapararea terenurilor, o afacere de mult știută

Un studiu realizat de către Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene atrage atenția asupra fenomenului de „acaparare“ a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetățenii din afara, dar şi din interiorul spațiului comunitar. Potrivit studiului, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor. „Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole în Europa de Est este în mod particular alarmantă având în vedere faptul că în noile tratate de aderare la UE statele membre au obținut perioade de tranziție pentru liberalizarea pieței de fond funciar (...). Informațiile sugerează că România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia sunt, în mod particular, punctele fierbinți ale acestei probleme“, se arată în raport. De menționat că în România liberalizarea pieței funciare a avut loc la 1 ianuarie 2014. Deşi nu există statistici oficiale, se estimează că o mare parte a agriculturii din România e finanțată de concerne transnaționale.

Bogdan PANȚURU

Vizualizari 3036
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti