Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Evaluarea comparativă a calității carcaselor la tineretul din rasa Carpatină prin metoda clasică și cea ecografică

Evaluarea comparativă a calității carcaselor la tineretul din rasa Carpatină prin metoda clasică și cea ecografică
Distribuie:   

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești

Producția de carne la caprinele din țara noastră s-a efectuat până în prezent prin metoda clasică de sacrificare. Pentru a evita pierderea indivizilor cu calități net superioare pentru producția de carne s-a ales o metodă ecografică de investigație în urma căreia iezii să nu mai fie sacrificați și să poată fi utilizați în continuare la reproducție. Metoda este eficientă, rapidă și în conformitate cu noile reglementări europene care încurajează reducerea numărului de animale sacrificate în scop experimental, constituind o alternativă pentru clasificarea și aprecierea calității carcaselor la caprine. Metoda ecografică a fost utilizată pentru prima oară în România la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești, unde s-a efectuat un studiu comparativ între metoda clasică prin sacrificare și cea ecografică, măsurătorile fiind efectuate cu un ecograf Echo Blaster 64 echipat cu sonda LV 7.5 65/64, TELEMED ultrasound medical systems, Lituania. În țara noastră rasa locală Carpatină este preferată de crescă­torii de la șes și este cunoscută ca fiind vaca săracului, foarte ușor de întreținut în sistemul de creștere tradițional de către micii fermieri și gospodari datorită puterii mari de adaptabilitate în condiții rustice, pe pășunile și izlazurile marginale, cu o bună rezistență la îmbolnăviri în climatul secetos din Câmpia Bărăganului și nu numai.

Tineretul din rasa Carpatină în vârstă de 2 luni a fost înțărcat și apoi a fost supus îngrășării pe pășune și hrănit suplimentar prin consumul de nutrețuri concentrate. Perioada de îngrășare a fost de 3,5 luni. Apoi s-au efectuat cântăriri și evaluarea prin măsurători ecografice la nivelul mușchiului Longissimus Dorsi. Evoluția greutății corporale la tineretul Carpatin analizat a înregistrat valori similare cu cele din literatura de specialitate: la vârsta de 2 luni a fost de 16,19 kg și la vârsta de 5,5 luni a fost de 30,08 kg. Sporul mediu zilnic înregistrat în 103 zile a fost de 0,144 kg. Imaginile înregistrate s-au analizat cu un softwere Echo Wave II 1.32. Indivizii analizați sunt contenționați în poziție corectă, astfel încât coloana vertebrală să fie dreaptă. Măsurătoarea se efectuează în zona lombară, la nivelul mușchiului Longissimus Dorsi (LD), între a 3-a și a 4-a vertebră lombară și în dreptul celei de a 12-a coaste, perpendicular pe coloana vertebrală la 5 cm de aceasta. Cele două puncte de măsurare delimitează o pondere importantă a mușchiului LD, oferind informații prețioase cu privire la estimarea cantității și calității cărnii în carcasă.

prelucrate 20

Parametrii ecografici vizați sunt statul de grăsime subcutanată, profunzimea mușchiului LD, suprafața ochiului de mușchi LD și perimetrul ariei musculare LD. Măsurătorile sunt înregistrate în timp real și putem spune că este o metodă rapidă de obținere a parametrilor ecografici. După măsurătorilor ecografice iezii au fost sacrificați, pentru a aprecia parametrii clasici de calitate ai carcasei: dimensiunea, greutățile carcasei, semicarcasei și regiunile de tranșare, randamentul de abator și cel comercial. S-a calculat și raportul carne: oase după dezosarea și cântărirea cantității de carne și oase pe fiecare regiune de tranșare. Măsurătorile pe carcase din studiul prezent la rasa Carpatină ne oferă informații referitoare la conformația și aspectul carcasei pentru clasificarea EUROP. Măsurătoarea ecografică se face de timpuriu în viața animalului, la o vârstă fragedă după înțărcare. Astfel putem lua rapid decizia de a selecționa indivizii analizați fără a mai aștepta perioada de testare, care este costisitoare și presupune și sacrificarea animalelor. Metoda ecografică ne permite astfel selecția indivizilor valoroși, utilizarea lor la reproducție, transmițând calitățile lor superioare la descendenți.

Cristina Lazăr

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

INCDBNA Balotesti, Balotesti, Rasa Carpatina

Alte articole: