Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Creșterea gâștelor

Creșterea gâștelor

Nu se cunoaște astăzi care ar fi efectivul de gâște din România, fie că sunt crescute în exploatații agricole, fie în gospodăriile populației. Deși numărul de păsări a scăzut semnificativ, totuși, țara noastră, este consemnată printre producătorii importanți din Europa Centrală și de Est, după Polonia, Cehia, Ungaria sau Slovacia. Statele estice la un loc nu ating însă recordul Franței, de exemplu, unde sunt 1.000 de exploatații (mixte, rațe și gâște), fiecare cu o producție de cel puțin 5.000 de capete. Dacă specia poate fi sau nu o afacere de nișă, se pare că agricultura românească n-a ajuns la acest gen de reglaj fin. Business-urile oarecum industriale din acest segment pot fi numărate pe degete: Tinca – Bihor, Chichiș – Covasna, Chintelnic – Bistrița Năsăud.

În lume, creșterea gâștelor, de la care se valorifică puful, carnea, grăsimea și ficatul, s-ar părea că este o îndeletnicire de trei-patru milenii. Oricum, Homer scria că vechii greci aveau o astfel de ocupație cu 1.000 de ani înaintea erei noastre. În Europa, gâsca sălbatică Anser anser este considerată strămoșul raselor domestice. În fine, venind mai aproape de zilele noastre, în prezent, gâștele se clasifică în funcție de masa corporală în rase grele (peste 8 kg), semigrele (5-8 kg) și ușoare (sub 5 kg).

Rase răspândite în România

gaste alte gaste

Din prima categorie fac parte rasa Toulouse (Franța, 11-12 kg masculul, până la 13-14 kg, uneori chiar 16 kg, 9 kg femela, 40-50 de ouă începând cu al doilea an, penaj cenușiu), Emden (Germania, 11-12 kg, până la 14-15 kg masculii, 9 kg femelele, 25-40 ouă/an), Holmogor, Africană, Americană (Buff), Ungurească și Albă italiană. Din rasele semigrele fac parte Pomerana (Germania, albă cenușie, masa corporală 5-8 kg, cu o mare viteză de creștere a bobocilor, care ajung la 3,5-4,5 kg în 70-80 de zile), Diepholz (Germania, 7-8 kg masculii, 6 kg femelele, 70-80 ouă/an, poate scoate 2-3 serii de boboci), Chineză (gâsca carunculată), de Landais (Franța), de Rin, de Pilgrim. Rasele ușoare, cu masă corporală de până la 5 kg, produc puf de calitate superioară, sunt rustice și rezistente. Cele mai răspândite sunt rasele autohtone Frizată Danubiană (albă sau cenușie), de Banat (albă, cenușie, bălțată), Frizată olandeză etc. În afară de aceste trei categorii, în gospodării se cresc gâștele comune, de culoare albă sau cenușie, cu carne foarte gustoasă, masa corporală medie de 4-4,5 kg, 15-20 ouă/an. Sunt rezistente, nepretențioase, cu mare putere de adaptabilitate.

Tehnologii de creștere

gaste boboci gaste

Bobocii de înlocuire se cresc extensiv, semiintensiv și intensiv. Primul sistem înseamnă incubație naturală, în martie – aprilie, când bobocii, 14-15 la număr, sunt obținuți și îngrijiți de cloșcă. În sistemul semintensiv și intensiv, bobocii se obțin prin incubație artificială, după care sunt sexați și sortați pe calități. Densitatea recomandată este, pentru cuști, de 10 boboci/mp (4-5 buc./mp, la vârsta de 25 de zile), așternutul poate fi din rumeguș, în amestec cu paie curate, uscate și tocate. Temperatura asigurată scade de la 30 de grade Celsius, în prima zi, la 16-17 grade, după o lună. În cazul creșterii în baterii, densitatea scade de la 24 cap/mp, în primele zile, la 10 capete, după 30 de zile, după care urmează livrarea în fermele de creștere. În gospodăriile populației, în sistem extensiv se obțin rezultate bune dacă se menține un efectiv de 40 de exemplare la un hectar de pășune. Hrana constă, în afară de ce-și ia pasărea din mediul natural, în amestecuri furajere alcătuite din 70% cereale (grâu, porumb, ovă), 10-15% șrot de floarea-soarelui, 5-7% șrot de soia, 2-3 % calciu furajer, o doză de vitamine aplicată în apa de băut și gritul furajer, ultimul pentru digestie. Pentru îngrășarea gâștelor, proces care poate dura 6-8 săptămâni, este important ca ele să fie izolate în spații care să le limiteze mișcarea și administrarea la discreție a porumbului boabe, dacă se poate în prealabil înmuiat, simplu sau în amestec cu cartofii fierți sau sfeclă de zahăr. O metodă mult mai eficientă este așa-zisa îndopare, adică administrarea cumva forțată a unor cantități mari de porumb.

Maria Bogdan

gaste, cresterea gastelor, carne de gasca, pui de gasca

Alte articole: